![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#3101 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: mondeo mkV
Silnik: EcoBoost 1,5
Rocznik: 2016
|
BLIS - kiedy samochód jest po lewej lub prawej stronie w strefie niewidocznej - diody zapalają się. Kiedy włączę kierunkowskaz w stronę, z której LED świeci, zaczyna on pulsować.
Tak jest u mnie. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
|
|
|
#3102 |
|
|
Po testowaniu różnych funkcji asystenta jazdy, zacząłem doszukiwać się ACS (Actvie City Stop).
Według opisu w cenniku jest to: system zapobiegający kolizjom przy małych prędkościach. Aktywny do prędkości max 40km/h. Oglądnąłem "piękne" filmiki na YouTube o ACS i przyglądałem się w czasie jazdy, czy to może i jak zadziała. Nie zaistniała widocznie żadna taka sytuacja na ulicy, bo nigdy nr zatrzymał mi się samochód (mk5) tak,,jak pokazano na filmach. Tak więc ustawiłem na jezdni puste dwa kartony (jeden na drugim), aby przetestować działanie ACS. Niestety - samochód pie.....ął w kartony i nie zatrzymał się. Czy macie lepszy sposób sprawdzenia działania ACS-a? 900,00 zł kosztowała ta opcja. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
|
|
|
#3103 |
|
FCP member
![]() Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost
|
Przyklej do tych kartonów tablicę rejestracyjną i spróbuj jeszcze raz.
Do testów możesz zdjąć i przykleić jedną ze swoich. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3104 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-09-2015
Model: Ford Mondeo MK5 (LB)
Silnik: 1.5L EB 160KM A6
Rocznik: 2015
|
Ten system powinien działać z każdą przeszkodą - nie tylko z samochodem. W instrukcji opisano warunki jakie muszą być spełnione aby ten system zadziałał. Ja również próbowałem wyzwolić jego zadziałanie ale oczywiście nie udało mi się. Mam nadzieję że zadziała wtedy gdy faktycznie będzie potrzebny. Oczywiście bardzo chętnie dowiem się jak go bezpiecznie przetestować.
|
|
|
|
|
|
#3105 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3106 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-09-2015
Model: Ford Mondeo MK5 (LB)
Silnik: 1.5L EB 160KM A6
Rocznik: 2015
|
Ja na 100% mam aktywowaną. Niestety nigdy nie zaobserwowałem działania. Tak jak pisałem wcześniej, liczę na to, że zadziała wtedy gdy faktycznie będzie potrzebny.
|
|
|
|
|
|
#3107 |
|
|
Podobno celowo reaguje w ostatniej chwili i bardzo mocno (aby kierowca nie przyzwyczajał się, że system będzie cały czas czuwał, lub co gorzej używał tego jako swoistej pomocy / tempomatu do jazdy po mieście i w korkach). Bądź co bądź, każdorazowo gdy system się uruchamia, to jednak stwarza to sytuację kolizyjną i możliwość najechania przez auta z tyłu (które zapewne tego systemu nie mają). Poza tym zasięg to chyba tylko kilka metrów (7-8 ) i wiązka idzie z góry. Zgaduję, że w przypadku niskiej przeszkody może dojść do sytuacji kiedy lidar wykryje ją na drodze, przygotuje system do działania, po czy chwilę później przeszkoda znajdzie się pod wiązką. W tej sytuacji do ostatecznej aktywacji może nie dojść - będzie to przypominało np. otwierający się szlaban. Wszelkie próby jakie widziałem z tym systemem (i w których brałem udział) jednak wykorzystywały wysoką przeszkodę min. 1.2 m. Kontrowersyjne byłoby, gdyby system wyhamował gwałtownie przed małym zwierzęciem, które wtargnęło na jezdnię i tym samym przyczynił się do zdemolowania tyłu auta i kontuzji prowadzącego przez pojazdy nadjeżdżające z tyłu, które w ogóle mogą nie zaobserwować niebezpiecznej sytuacji.
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 13-05-2016 o 21:32 |
|
|
|
|
|
#3108 |
|
|
Wolałbym wiedzieć, kiedy i jak działa. Na filmikach wszystko jest pięknie. On i mam nadzieję, że w życiu też tak będzie.
Pokazują kartony z wymalowaną sylwetką auta lub kartonowe postacie ludzi. Działa, zatrzymuje auto w bezpiecznej odległości i do tego migają kierunkowskazy. Jutro popróbuję z tablicą rejestracyjną. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
|
|
|
#3109 |
|
|
Spróbuj postawić jedno, dwa pudła wyżej - min. 1-1.2 m. Aha i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Z boku pudła (lub zaraz za w tle) nie moga stać osoby. Widziałem, że system głupiał - skupiał się np. na wyższym obiekcie dalej (4-5 m) i ignorował niższy blisko - nawet jak były od siebie trochę rozsunięte. Na ekranie komputera był podgląd analizy obrazu przez LIDAR, który pokazywał jak rozpoznaje poszczególne obiekty na drodze. W próbie osoba wchodziła przed samochód. Bardzo często zdarzało się, że system nie zadziałał, gdyż system skupiał się na większym wyraźniejszym obiekcie, który np. pojawił się trochę z boku i w tle.
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 13-05-2016 o 21:41 |
|
|
|
|
|
#3110 |
|
![]() Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
|
Moim zdaniem ACS nie będzie od tak reagował na kartony itp. Przecież....np ja czesto podjeżdżam pod ścianę garażu, domu itp. Wiadomo, że mam wtedy mniej niż 40km/h. CXzyli system nie powinien mi pozwolić na taki bliski podjazd? Ja uważam, że ACS zadziała kiedy obiekt przed nami porusza się i np nagle wyhamuje. Oczywiście nie mówię tego "na bank" ale nie wydaje mi się aby inżynierowie projektujący ACS zakładali, że ktoś po prostu pojedzie w ścianę. No z drugiej strony często ruszamy spod świateł mimo że auto przed nami nie ruszyło. Wtedy taki ACS by się przydał.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|