Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-06-2016, 18:09   #21
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie Odp: Wypadek

A co mnie to obchodzi, że go terminy gonią.... to go usprawiedliwia gdy wymusza pierwszeństwo na autostradzie powodując realne zagrożenie wypadku śmiertelnego??? Co za bzdury.

Co do drugiego się zgadzam - osobówki nie są święte. Ale gdy TIR leci na czołówkę z autem osobowym to kto umrze pierwszy przy zderzeniu czołowym? Na pewno nie kierowca siedzący wysoko w kabinie ciągnika siodłowego.....

Tapnięte z Szajsunga MkIV

Stary 14-06-2016, 22:21   #22
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to go usprawiedliwia gdy wymusza pierwszeństwo na autostradzie powodując realne zagrożenie wypadku śmiertelnego???
Jeden przypadek na milion. Więc powtarzam aby się nie czepiać tych tirowców. Osobówki setki razy dziennie powodują kolizje.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 14-06-2016 o 22:23
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2016, 22:23   #23
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakbyście mieli tyle i tyle na dojazd w dane miejsce i musieli jeździć 70 km/h za osobówkami to też byście kombinowali.
Nie bardzo rozumiem.. a jaki ma tu zwiazek 70km/h osobowek? No chyba ze ktos liczy czas dostarczenia dowaru tirem jadacym niezmiennie max dopuszczalna predkoscia. A moze jeszcze dystans sie liczy w linii prostej?
Stary 14-06-2016, 22:23   #24
juri2069

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale gdy TIR leci na czołówkę z autem osobowym to kto umrze pierwszy przy zderzeniu czołowym?
A czy TIR robi to specjalnie? Jego przywilej , że ma inaczej skonstruowane auto. Zresztą wypadków z udziałem tirów jest wiele wiele mniej niż tylko osobówek.

Bump:
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie bardzo rozumiem..
Kto nie jeździ ten nie zrozumie . . 70 to był przykład. Ja mam C+E ale nie pracuję w zawodzie. Uważam , że kierowcy tirów są często niesłusznie osądzani

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 14-06-2016 o 22:25
Stary 15-06-2016, 00:14   #25
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015

Praca kierowcy ciągnika siodłowego jest ciężka i paskudna - jak pisałem wyżej - znam to, bo mam jako taki kontakt z kierowcami - i jak wszędzie - są porządni i odpowiedzialni ludzie jak i tacy którzy chyba minęli się z powołaniem lub jeżdżą "za karę".

Nie można też ich z góry osądzać, a prawda jest taka, że wszyscy zdajemy sobie sprawę jakie są skutki spotkania 40 ton z 3,5...

Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2016, 07:38   #26
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakbyście mieli tyle i tyle na dojazd w dane miejsce i musieli jeździć 70 km/h za osobówkami to też byście kombinowali.
Sorry, ale niechęć bierze się głównie z notorycznego wymuszania pierwszeństwa - np. na S1 Cieszyn-Bielsko TIR bierze się za wyprzedzanie drugiego TIR-a pod górę !!! przy 80-90 km/h !!! i przez dobre 5 minut sobie wyprzedza, zajeżdżając najpierw drogę osobówce i zmuszając do gwałtownego hamowania - przykład autentyczny.....a jest ich multum, za takie kombinowanie to ja serdecznie dziękuję.....
Cytat:
A co mnie to obchodzi, że go terminy gonią.... to go usprawiedliwia gdy wymusza pierwszeństwo na autostradzie powodując realne zagrożenie wypadku śmiertelnego???
Cytat:
Jeden przypadek na milion. Więc powtarzam aby się nie czepiać tych tirowców. Osobówki setki razy dziennie powodują kolizje.
Notoryczne przypadki, a nie jeden na milion... jedynie czasem osobówkom udaje się wyhamować paląc hamulce, więc nie dochodzi do kolizji/wypadku....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 15-06-2016 o 07:45
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2016, 08:22   #27
juri2069

A napisałem coś ale usunąłem. Po prostu jakbyście połowe życia spędzali za kierownicą to też byście popełniali błędy. Nie da się 20 lat jeździć i ani razu nie wymusić ani nie wyprzedzić na ciągłej. Chyba , że jest ktoś kto nigdy nie popełnił przewinienia na drodze niech się pochwali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc po jednym czy kilku występkach nie krytykujcie tak tych tirowców. Ja też popełniam czasem błędy , świadomie lub nie.
Wypadek , ok , ciekawe co było przyczyną , może to może to może to , ale po co od razu pisać że 20 godzin jechał.
Bo tir wyprzedza pod górkę..... a to tir nie może wyprzedzać pod górkę? Nowość. Tak jak z prawej strony wyprzedzać nie wolno..... też ciekawe. A niektórzy tak twierdzą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo tir wymusza. Czasem wymusza , a czasem jadąc 500 metrów wcześniej 200 na godzine ( nie przepisowo ) wystarczy zdjąć nogę z gazu i zaczekać aż tir wyprzedzi ,ale po co , skoro można jechać nadal szybko i 100 metrów przed tirem ostro hamować , trąbić i wyzywać. A potem wbija sie ford pod cysterne Obamy i ginie jedna osoba , jest wiele niewiadomych i trwa dochodzenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 15-06-2016 o 09:10
Stary 15-06-2016, 10:08   #28
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Rozumiem ze z tym 70 ci chodzilo o to ze im sie spieszy a mogliby jechac 90 gdyby nie wolna osobowka? No wlasnie - a niektore osobowki jezdza autostrada 130 (czasem wiecej, i co z tego) i nie chca byc zwalniane do 90 na odcinku kilku km bo tiry sobie urzadzaja wyscig tempomatow. Notabene, na A4 Wroc-Katowice na pewnych odcinkach jest zakaz wyprzedzania samochodem ciezarowym. Sa tam swiecace w nocy tablice. I co? I tak tiry tam wyprzedzaja.

I w sumie jest mi obojetne czy lamie przepis czy nie. Dopoki nie utrudnia zycia innym uczestnikom ruchu. I tu wracamy do twego pytania "a to tir nie może wyprzedzać pod górkę". Oczywiscie ze moze ale tak aby nie utrudniac innym jazdy (w szczegolnosci nie wymuszac pierwszenstwa)
Stary 15-06-2016, 10:38   #29
juri2069

O tym wyprzedzaniu pod górkę , wymuszeniu to nie na temat wstawionego wypadku to może się nie rozpisujmy. O tamto 70 to tak jak napisałeś o to mi chodziło.
Na autostradach tir też ma prawo wyprzedzać i nie łamie przepisów robiąc to. Co innego jak wymusi. Wymusić nie może ale wyprzedzać może. To , że robi to powoli to już jego sprawa i nasza cierpliwość. Gdybym jeździł tirem też bym wyprzedzał.
To tak jak z posłami. Każdy ich krytykuje , ale gdyby nim był też by kradł.
Tiry sobie nie urządzają wyścigów , ale jak ma jechać za kimś 2-3 km/h wolniej , to jak go wyprzedzi to na przestrzeni dniówki , tygodnia , miesiąca , 10 lat zrobi się mase km.

Osobówki o wiele częściej mnie wyhamowują na autostradach niż tiry , może ciebie was nie ,ale mnie tak. Może zbyt mało nimi jeżdżę aby się szczegółowo wypowiedzieć.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 15-06-2016 o 10:40
Stary 15-06-2016, 11:31   #30
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Bo tir wyprzedza pod górkę..... a to tir nie może wyprzedzać pod górkę? Nowość.
Pod sporą górkę przy 90 km/h wyprzedzający TIR drugiego TIR-a zajeżdżający drogę to normalność wg Ciebie ? Nigdzie nie napisałem, że nie może, ale jest DEBILEM wyprzedzając drugi skład przy takiej prędkości pod spore wzniesienie i jeszcze wymuszając pierwszeństwo - to nie jest żaden błąd, a czysty DEBILIZM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania