![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Mówiąc inaczej. W aucie przednionapędowym, jeśli tył wyprzedza przód (przód idzie do wewnętrznej), to należy skontrować i liczyć że przód auta (napęd) wyciągnie auto z powrotem na prostą. W podsterowności, przód auta nie leci po linii (leci na zewnątrz) co własnie powinno być rozwiązane poprzez puszczenie pedału gazu (aby koła odzyskały przyczepność). |
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zablokowany
Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
|
Ale właśnie dlatego wpadłeś w nadster bo puściłeś za dużo. minciu napisał ale wczesniej nie zrozumiał. Tak czy inaczej - prawidłowe opanowanie podsterownosci w FWD polega własnie na nie wprowadzeniu ponownie w nadsterownośc. Tu sie udało, możliwe, że tez dzięki ESP ale internet jest pelen obrazków na kórych FWD po podsterownosci przechodzi w nadsterownosc a potem kompletnie zmienia kierunek i juest juz poza kontrolą kierowcy, by wreszcie skonczyć w rowie lub na drzewie. kilka z takich filmików maiło swój tragiczny finał.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Sporo ciekawych przykładów. A od 2:20 ksiazkowy przykład dlaczego nadsterownośc w FWD jest znacznie gorsza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-11-2007
Model: Focus + Focus
Silnik: 1.8 TDCI + 1.8TDCI
Rocznik: 2002 + 2008
|
A dzisiaj jadąc do domu z pracy na zakręcie było mokro w lesie i opel jakiś przed mną poleciał prosto w rów.. Pewnie ESP nie miał wcale, bo to jakis starszy grat byl..
Lepiej bujać się na co dzień z ESP tak czy siak. Bo jadąc bez ESP czy ABS jak nagle coś się dzieje na łuku to zanim się obudzimy może być już za późno.. Nikt normalny tego nie wyłącza na trasie bo i po co? Kto normalny jedzie drogą spinając dupę w oczekiwaniu na poślizg, żeby sobie polatać bokiem? Na torze to inna historia, tam nie siedzi nikt rozleniwiony za kółkiem. No i jeżeli się nie mylę, to rondo można przejechać szybciej z ESP niż bez. Pomijając ryzyko poślizguGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Druga sprawa, na fest oblodzonej drodze z ESP można jechać i przyspieszać jako tako, bez ESP gowno można.. szczególnie jak jedzie się np V6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Testowane wielokrotnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez minciu ; 29-06-2016 o 17:57 |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zablokowany
|
true, true...z rondem to nie wiem..nie porównywałem. A większosc aut miałem bez ESP jednak. Jedno nawet koło zgubiło na srodku ronda i wtedy (tylne) to jest dopiero zabawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-11-2007
Model: Focus + Focus
Silnik: 1.8 TDCI + 1.8TDCI
Rocznik: 2002 + 2008
|
Ale niech ktoś spróbuje się zabawić na takim rondzie:
http://static.panoramio.com/photos/o...l/13673670.jpg Tiry się potrafią na tym wywrócić. Do tego strona wewnętrzna jest z mini krawężnikiem i kostką a po zewnętrznej wszystko co chcecie, tylko nie asfalt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zablokowany
|
E tam, normalne rondo...
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
|
|
|
|
|
|
#48 | ||
|
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Cytat:
BYĆ MOŻE dla osób doświadczonych to tak. Natomaist dla laików z jakich składa się w 90% nasze forum (wiadomo Ciebie nie zaliczam także luz), nie sądzę aby tak było. Jak sam wcześniej napisałeś (i poniekąd powyższym wpisem zaprzeczyłeś temu), dla laika wpadnięcie w podsterowność kończy się GWAŁTOWNYM przejściem do nadsteru i rowem. Ja widzę też inną możliwość: w ogóle nie udaje się wyprowadzić z podsteru i od razu kończy się rowem bez tej drugiej części. Tak czy siak znacznie gorzej. Natomiast przy nadsterowności nawet laik jest w stanie przynajmniej próbować walczyć. Prosty przykład: do niedawna mieszkałem w niewielkiej wiosce, od której odchodziło kilka dróg lokalnych. Z racji tego, że w zimę zawsze były lekko zaśnieżone i bardzo mało uczęszczane pozwalałem sobie na jazdę poza , jak to mówisz, granicą moich umiejętności. Jeździłem wtedy seatem ibizą 1.9 TDI bez ESP - małe auto, ciężki silnik, praktycznie cała masa z przodu więc dupa tańczyła jak chciała. I jazda taką lokalną, zaśnieżoną drogą z prędkością 70-80 km/h (a zawsze tyle jechałem jak było pusto), polegała na CIĄGŁYCH niewielkich kontrach. Nie mówię tu o obrocie w lewo kierownicą a potem w prawo, ale o ruchach typu 3-5 cm w każdą stronę. I jakoś nigdy w nic nie wjechałem, ani rowu nie zaliczyłem. Natomiast bez problemu mogę sobie wyobrazić zakręt ośnieżony i prędkość za dużą np o 30 km/h od prawidłowej - automatyczna podsterowność i rów gwarantowany. Ewentualnie jeśli dopisze "szczęście" i przednie koła załapią to walimy w nadsterowność i znowu kończymy w rowie. Tak jak zaznaczyłem - jestem laikiem i taki mam punkt widzenia. Być może dla kierowcy zawodowego jest inaczej natomiast takich tu nie mamy. No więc jak to jest panie ekspercie? Cytat:
P.S Uff mam nadzieję, że i mi te parę cm przybędzie... Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 30-06-2016 o 14:39 |
||
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zablokowany
|
Dlatego, że nie próbujesz nawet zrozumieć tego co czytasz. Mowa była o wprowadzeniu, czysto przypadkowym, porpzez zbyt duże ujęcie gazu auta z podsterownosci w nadsterownosć. W aucie przednionapędowym siłą rzeczy tył jest...wleczony. Nie mamy wielkiego wpływu tak naprawde jak jedzie i się zachowuje tylna oś. Stąd z rszta opracoawnie zawieszen wielowachaczowych, które sa bardziej precyzyjne. Kiedy przód nam sie slzga to poza możliwoscią hamowania i skęcania mamy możliwosc oddziaływania porzez właśnie odpuszczanie lub dodawanie gazu. jesli slizgac zaczyna sie tył... Opisujesz sytuacje wprowadzania świadomie auta w małe uślizgi (3-5cm kontry to naprawdę...z zewnątrz trudno nawet zauwazyć taki uślizg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Ale w przypadku zwyklej utraty kontroli i zachowaniu zupełnie nie zamierzonym w pewnym momencie taki uślizg tyłu moze się stać zbyt głęboki. Lądowanie w rowie to najdelikatniejsze rozwiazanie ale niestety najczesciej auto podąza wtedy w nie do końca wybranym przez nas kierunku bokiem lub tyłem. To przecież (może nie wiesz) najczestsza przyczyna wypadków smiertelnych. Trafienie w przeszkodę nie przodem i nie tyłem a bokiem pojazdu. Niezaleznie wtedy czy to bedzie drzewo, inny samochód....kończy sie zwykle tragicznie. Na tylna oś mozemy oddziaływac jedynie dodaniem gazu i próbą wyprostowania uslizgu. ESP ani TC wtedy nie tylko nie pomoga ale i mogą przeszkadzać (majac ESP w sumie o tak głeboki uślizg to juz trzeba sie bardzo postarać). Co gorsza, niemal naturalnym, a bardzo złym odruchem w takich sytuacjach jest...puszczenie gazu i wciskanie hamulca. Oczywiscie to sytuację moze tylko pogorszyc ale zapewniam - 8 na 10 zwyczajnych kierowców aut z przednim napędem tak się własnie zachowa, czesto niezależnie od tego jaki maja staż i ile kilometrów przejechane. podobnie jest z manewrem awaryjnego hamowania itp.itd.
Cytat:
Jak bedzie? Ty wybierasz. Ostatnio edytowane przez Thombike ; 30-06-2016 o 14:56 |
|
|
|
|
|
|
#50 | |||||||||
|
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180