Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-07-2016, 19:32   #1
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
Domyślnie dziwny pisk. Co to może być?

Jak w temacie. Krótki objazd po okolicy i nagle, w sumie tuż po probie przyspieszania 0 - 100km/h pojawił sie ten dxwięk. Kiedy auto stoi na luzie jest, i zanik tylko po wcisnięciu sprzęgła by pojawić się ponownie. Czasem piszczy ciagle, czasem od czasu do czasu ale jednak.

Tu filmik. Sorka, że przewrócony, nowy telefon i nie ogarniam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2016, 12:24   #2
Thombike
Zablokowany

Domyślnie Odp: dziwny pisk. Co to może być?

Dobra już wiem. Dla potomnych - po stronie skrzyni taki pisk - łozysko oporowe sprzegła. Pierwszy krok - sprawdzenie stanu oleju. jesli ok, to niestety wymiana całego setu, czyli kompletnego sprzęgła. Można oczywiscie wymienić samo łożysko...ale jaki w tym sens.
Stary 05-07-2016, 12:56   #3
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Nie dałeś nawet obejrzeć (w pracy jestem) :/
Pewnie ten sam pisk co był u mnie przez ponad rok czasu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2016, 15:33   #4
Thombike
Zablokowany

Ponad rok jeździłeś z walniętym łożyskiem oporowym?

A teraz ciekawostka - problem czasowo zniknął. Zgupłem trochę, bo takie losowe pojawianie sie i zniakanie to już kompletnie mnie rozstraja i nie wiem czy robić czy poczekać, bo prawdę mówiąc nie jest to dla mnie najlepszy moment na jakieś extra inwestycje.
Stary 05-07-2016, 16:16   #5
edmun

Jeśli chodzi o łożysko oporowe sprzęgła które piszczy gdzieś z okolicy przedniego napędu gdzieś z pod spodu i podczas jazdy nic się nie dzieje, ale na zimnym odpaleniu słychać jak piszczy przez jakiś czas, to tak - jeździłem ponad rok. Nawet na upartego chyba prawie z 2 lata. Kumpel mi kiedyś powiedział, że to łożysko sprzęgła i póki sprzęgło chodzi - to się nie przejmuj chyba że masz nadmiar pieniędzy i sobie od razu zrobisz wszystko, bo jak już rozbiorą to warto wymienić wszystko.
I też tak miałem, że bywały dni że nic nie piszczało, a bywały takie że słyszałem że piszczy stojąc na światłach (przy otwartym oknie).
Czasami nawet bywało tak, że nic nie piszczało przez 2 dni. A potem tydzień piszczało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po jakimś czasie się przyzwyczaiłem i ignorowałem (świadomie).
Przy sprzedaży auta też zapiszczało, kupiec od razu mi wypomniał że panie - tu łożysko sprzęgła do zrobienia więc musi mi pan dać zniżkę (stąd też i cena była wyższa od początku, bo wiedziałem że niezależnie jaką dam, ktoś od razu będzie chciał zniżkę)

Nie wiem na którym z tych filmów poniżej słychać te piski jakie miałem

(jeszcze raz musisz mi wybaczyć że nie mam jak odtworzyć Twojego filmu dla porównania, ale akurat dzisiaj nie mam jak odsłuchać bo udało mi się przejąć kabel do głośników i dzisiaj w biurze leci "normalna" muzyka z mojego komputera której nie będę zagłuszał dźwiękami auta na postoju bo zaraz będzie dochodzenie kto ogląda filmiki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

Ostatnio edytowane przez edmun ; 05-07-2016 o 16:18
Stary 05-07-2016, 16:38   #6
Thombike
Zablokowany

Na tych filmikach praktycznie niewiele slyszę. Głownie dlatego, że głośniejsze sa podmuchy wiatru i terkoczacy diesel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale no tak...objawy sa identyczne. Raz piszczy, raz nie, raz głośniej, raz ledwo co albo pisnie i zaraz znika. Sprzegło ogólnie działa zupełnie normalnie. Więc skoro mówisz, że jak reszta jest ok i nie warto sobie d...gitary zawracac, bo kozt nie mały, to cóż...lipa jak piszczy jest ale aktualnie nie uśmiecha mi sie extra rachunek w granicach 1000 ojro za coś co w sumie działa. Umówiłem sie na sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni a teraz to nawet nie iwem czy to ma sens...
Stary 05-07-2016, 17:09   #7
edmun

Cytat:
Napisał Thombike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i terkoczacy diesel
ja Ci dam diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przejrzałem inne filmy, ale niestety warkot tego potwora zagłusza te piski.
Już zaglądam na Twój bo znalazłem w czeluściach swego biurka słuchawki bluetooth to z telefonu obejrzę.
Stary 05-07-2016, 17:13   #8
edmun

Ok. Zgadza się. Ten sam dźwięk. Łożysko oporowe sprzęgła. Póki na sprzęgle nie będziesz czuł różnicy to można jeździć. Oczywiście o wczesnych porankach doprowadza sąsiadów do szewskiej pasji ale ja chyba z 25tys km zrobiłem w kółko mówiąc sobie ze odłożę pieniądze i zrobie aż w końcu sprzedałem auto i kupiłem nowsze które nie piszczy (jak to moja żona określa, naprawiłem problem przez zmianę auta).

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Stary 05-07-2016, 17:22   #9
Thombike
Zablokowany

No ja miałem tak problem naprawić pozbywając się Opla z lejącymi wtryskami i...BAM! W sumie to nawet nie jest problem kosztu częsci ale roboty. Więc chyba zrobimy tak, ze podczas urlopu postawie auto do warsztatu i niech robia. nie mam dobrych doświadczen z polskimi warsztatami ale...chyba nawet w ASO bedzie taniej niż tu.
Stary 05-07-2016, 19:43   #10
Thombike
Zablokowany

A u mnie niestety nie jest tak kolorowo. Własnie sprzegło zaczeło się poddawać. Pytanie czy i jak docisnąc ew. sprzedawcę na rękojmę. Wprawdzie sprzegło nalezy do częsci eksploatacyjnych i w momencie sprzedaży było ok, ale trochę to nie jest normalne jak po 1000km przejechanych od zakupu sie rozpada...
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania