![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-07-2011
Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015
|
mam pytanie -wiele razy czytalem ze da sie zamienic pompy Lucasa na Boscha a ja zastanawiam sie nad czyms nieco grubszym - znalazlem Transolka z silnikiem z turbo w dobrym stanie i chcialbym przelozyc go do mojej budy z zachowaniem mojej pompy Boscha.
czy to jest mozliwe? czy trzeba wielu przerobek? Co z instalacja od turbo - wystarczy tylko odlaczyc i zostawic w starej budzie czy cos tam jeszcze? pzdr. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Kuba
Model: Transit Euroline
Silnik: 2.0TDCI 125
Rocznik: 2002
|
Silnik turbo ma mniejszy stopień sprężania, więc jak przekładać to cały słupek. Jak ze swojego auta przełożysz tylko pompę i cały silnik z dawcy, to zostanie kwestia sterowania gruchą na turbosprężarce.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Warto przełożyć cały silnik z turbiną (więc i z układem wydechowym).
Turbina w Epicu pracuje w układzie zaworu upustowego, więc nie jest podłączona do ecu i nie jest sterowana z zewnątrz - grucha ciśnieniowa samoczynnie otwiera zawór w zależności jakie ciśnienie osiąga sprężarka. Więc przekładasz ją z silnikiem i będzie poprawnie pracować bez żadnego podłączania do czegokolwiek (tylko turbiny VGT o zmiennej geometrii łopatek maja gruchę podciśnieniową i są sterowane przez ECU, ale w Epicu jest zawór upustowy zamiast zmiennej geometrii, więc turbina nie ma żadnego sterowania z zewnątrz). Przekładanie silnika turbo bez turbiny da słabsze osiągi, bo jak napisał Kalamitek, silnik turbo jest lekko odprężony i bez doładowania będzie nieco słabszy (odprężenie jest niewielkie, ok. 1 bar - ale zawsze to coś jest). Najwięcej kłopotów jest nie z przełożeniem, ale z osprzętem - układem wydechowym, zasilania, dolotem i z innymi duperelami. Egr zaślepiasz. Przepustnicę blokujesz cały czas otwartą lub wywalasz. Mając dwa Transity wszystko da się włożyć do jednego na pewno...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 14-07-2016 o 09:51 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|