Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-08-2016, 16:49   #961
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Siłownik maski - gdzie kupić?

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po powrocie z PL zapomnialem podziekowac Lukaszowi (@lsulima) za pomoc. Tak ze niniejszym bardzo dziekuje za czas, chec pomocy, wymiane przycinajacych sie silownikow i dobranie takich ktore sie rowno otwieraja.
Ja już jakiś czas temu stwierdziłem, że siłowniki są trochę sobie nierówne. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Czyżby Krosno nie trzymało jakości i miało rozrzut w sile siłowników o zadeklarowanej wartości?

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Utwierdzilo mnie to jednak w przekonaniu, ze silowniki i tak dzialaja troche za mocno. IMO sila oferowana przez pojedynczy silownik jest w sam raz. Tylko ze wtedy klapa jest podparta z jednej strony tworzac dosc duza dzwignie.
Moze w niedalekiej przyszlosci poszukam slabszych. Z tym ze ciekawe jak bedzie spadac sila silownikow w zimie.
Może wyjdę trochę z cienia z moimi testami. Przy okazji pierwszej styczności z projektem stwierdziłem, że spróbuję dobrać dla siebie trochę słabsze. Zastosowałem model FA 23279, który ma mniejszą siłę - 200 N. Testuje je w sumie już dłuższy czas i jestem zadowolony z efektu - dla mnie to idealna wartość.
Nie wiem skąd pojawiają się obawy o zimę. Przecież różnica w zimie jest niewielka. Na logikę - gdyby tak było, to klapy by się nam nie otwierało. Tak więc u mnie pozostają o mniejszej sile. Tak naprawdę uważam, że siłowniki o sile ok. 175N byłoby jeszcze lepsze. Niestety takowych nie znalazłem (tak, by miały podobny skok do oryginalnych). Albo jakby ktoś miał namiar, to niech pisze - pewnie przetestuję.

Stary 15-08-2016, 01:46   #962
ryniu92
ford::average

Imię: Ryszard
Model: Mondeo MK4 TitaniumX/S
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM
Rocznik: 2011

No i nastala cisza, co dalej?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ryniu92 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2016, 08:43   #963
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Pozostaje wysyłka kurierem. Widocznie nikt nie jedzie tą trasą.
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2016, 17:01   #964
wiewior7
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: Mondeo mk5 i mk4, Kuga mk1
Silnik: 1.5 Ecoboost, 2.0 Duratec-HE, 2.0 TDCI
Rocznik: 2015, 2007 i 2008

Dziś testowałem także założyć słabsze siłowniki. Dokładnie te z Krosna: FA 23279 (190N), maska się spokojnie otwiera co prawda już jeden słonik całej maski nie utrzyma ale dwa dają rade Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zobaczymy jak będzie zimą. Maska podnosi się spokojniej. Działa to tak:

Do porównania filmik zamieszczony przez @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z Krosno 280N
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ogólnie z moich wrażeń to klapa trochę szybciej zaczyna opadać i trochę mocniej trzaska, co oczywiste stawia mniejszy opór przy zamykaniu - można powiedzieć że porównywalny opór z innymi fabrycznymi rozwiązaniami. Wiec każde rozwiązanie ma soje plusy i minus.

Krosno 280N - trzeba użyć siły przy zamykaniu, sprawia wrażenie jakby maska się uginała przy zamykaniu.
Krosno 190N - otwieranie i zamykanie ok, jednak trochę mocniej trzaska.

Najlepsze chyba by było krosno 235N Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale takich chyba nie ma, w tej chwili nie wiem na których zostanę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. muszę chyba się jeszcze jednymi i drugimi pobawić aby ostatecznie coś wybrać.

Ostatnio edytowane przez wiewior7 ; 18-08-2016 o 17:10
wiewior7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2016, 17:12   #965
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

przpuszczam ze nie tyle mocniej trzaska co wczesniej "puszcza" klape w dol. Wystarczy reka podtrzymac do wysokosci jaka nam odpowiada (co robie i tak w przypadku silniejszych silownikow).

Zbyt silne silowniki maja (chyba) jeszcze jedna wade. Sa duzym zaskoczeniem dla osoby ktora o nich nie wie (zreszta sam sie na to zlapalem). Ktos juz o tym wspominal. Ciagnie sie klape sila do gory a ta nagle stawia b. duzy opor wyrywajac klape z reki. Mysle ze w serwisie trzeba mechanikow uprzedzac o takim rozwiazaniu.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 18-08-2016 o 17:30
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2016, 17:18   #966
wiewior7
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: Mondeo mk5 i mk4, Kuga mk1
Silnik: 1.5 Ecoboost, 2.0 Duratec-HE, 2.0 TDCI
Rocznik: 2015, 2007 i 2008

Cytat:
przpuszczam ze nie tyle mocniej trzaska co wczesniej "puszcza" klape w dol. Wystarczy reka podtrzymac do wysokosci jaka nam odpowiada (co robie i tak w przypadku silniejszych silownikow).
Dokladnie silowniki wczesniej puszczaja przez co maska leci w dol z wiekszej wysokości
wiewior7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2016, 21:18   #967
Pacco
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Custom
Silnik: 2.2 Tdci
Rocznik: 2013

Czy dostane na priv dane do przelewu ? na Siłowniki z mocowaniami.
Stary 18-08-2016, 22:34   #968
Qdzej
ford::beginner

Imię: Patryk
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 06.2008

mam pytanko, przyznam, że czytałem od 90tej strony a nie cały temat

czy jest dołączona jakaś instrukcja montażu, i czy mocowania są częściowo w każdym aucie czy trzeba to spasować od podstaw?
Qdzej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2016, 07:50   #969
artur1970

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Panowie, w chwili obecnej mamy tylko mocowania.

Siłowniki trzeba zakupić indywidualnie - słabsze lub mocniejsze.
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2016, 08:18   #970
lsulima
FCP member

Imię: Łukasz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Qdzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam pytanko, przyznam, że czytałem od 90tej strony a nie cały temat

czy jest dołączona jakaś instrukcja montażu, i czy mocowania są częściowo w każdym aucie czy trzeba to spasować od podstaw?
Instrukcji jako takiej nie ma. Są fotorelację w tym wątku, które w zupełności wystarczą. Instalacja jest prosta i zajmuje nie więcej niż 10 min. Nic w aucie nie trzeba przerabiać, wiercić. Mocowania pasują do wszystkich mk4 przed i po lifcie.
lsulima jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania