![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wojciech
Model: Vito&Focus Mk3
Silnik: 2.2 CDI&1.6 TDCI
Rocznik: 2012&2012
|
Hej Panowie.
Poduszki wymienione?? Sami to wymienialiście czy w warsztacie? Mam podstawowe pojęcie o mechanice - czy da rade wymienic samemu? Ja kupiłem w środę foczke i wydaje mi sie ze u mnie poducha do wymiany - na wolnych obrotach trzęsie kabiną - śrubokrętem "naciągam" poduszkę i przestaje czuć drgania w kabinie. Przejechane mam 80 tys. i to raczej autentyczny przebieg. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Maciek
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.6 TDCI 95KM
Rocznik: 2015
|
Cześć, ja też mam takie objawy, tyle że moje auto ma rok i niby tylko 33kkm przebiegu... Muszę pooglądać tę poduszkę...
Mr.Bubbles |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
dzieki za filmik.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W przyszlym tygodniu sie za to wezme. Wiecie jakim momentem dokrecac poszczególne sruby przy tej wyminanie? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Cześć, możecie podpowiedzieć jak sprawdzic, że na pewno taka poduszka powoduje wibracje?
Mr.Bubbles |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCI 170KM 390Nm
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Pozdr., Tomek |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Buja kabiną właściwie cały czas, i na postoju i podczas jazdy (oczywiście wibracje mają różną częstotliwość) . U mnie ta poduszka jest sucha, ale wyraźnie się porusza podczas pracy silnika. Spróbuję jakoś naciągnąć.
Mr.Bubbles |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
|
Cytat:
U mnie poduszka też jest sucha - teraz jakoś ustało drganie - w sensie raz drga karoseria raz nie.. dla mnie nie jest to aż tak uciążliwe, wiec narazie nie wymieniam, pojeżdze i popatrze co bedzie sie działo. Trzeba też pamiętać o sprawdzeniu innych poduch - koledzy piszą ze pod skrzynią też sie wysypują - ale tych już chyba w domowych warunkach nie sprawdzisz.. Bump: Daj znać co ustaliłeś, a jak bedziesz wymieniał to zakładaj orginały. |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Dzięki za informację. Docelowo pojadę z tym do ASO, bo auto jeszcze na gwarancji. Tyle, że chce mieć pewność co się dzieje, żeby mi nie wmawiali, że w dieslu to tak ma być...
Mr.Bubbles |
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Zarejestrowany: 16-07-2023
Model: Ford Focus
Silnik: 1.0 EB 125KM
Rocznik: 2013
|
Witam. Auto: Focus 04.2013, 1.0, 125 KM, ecoboost, hatchback.
W 06.2023 wymieniłem poduszkę olejową silnika(Lemforder) ale niestety w 05.2025 mam nieodparte wrażenie, że znowu nawaliła: - wolne obroty bez klimy(ok. 850-860 wg. testu na pokładowym kompie) i dość spore zarzucanie silnikiem co czuć w kabinie, - w niskim zakresie obrotów zaczyna nienaturalnie warczeć, - ogólnie znacznie spadła kultura pracy silnika. Wydaje mi się, że padła poduszka olejowa bo lata podczas pracy na biegu jałowym ale nie widać wycieku. W 2023 wymieniłem także dolną poduszkę z mocowaniem pod skrzynią(oryginał) i pod akumulatorem(Hutchinson). Ewentualnie jaki kupić inny zamiennik bo Lemforder to najwyraźniej już cień własnej legendy i podły chinol jakich wiele. Nawet nie chce mi się walczyć z reklamacją... To droga przez mękę. Wybór niewielki: HUTCHINSON?Meyle?FEBI?CORTECO?METALCAUCHO? Oryginał obrzydliwie drogi: ok. 900 zł. Może ktoś ma jakieś doświadczenia warsztatowe lub użytkowe i coś doradzi w tym zalewie ryżowego śmiecia. Nagrałem 2 filmiki jak to pracuje ale nie wiem jak tu wrzucić bo ważą po ok 35 MB. Z góry dziękuję za pomoc. W sumie dzięki za połączenie postów. I w sumie mam odpowiedź na mój dylemat: kupić oryginał bo wszystko inne do luftu. A tak chciałem przyoszczędzić... Trzeba było od razu kupić oryginał a tak wyrzy...łem 360 zł na ryżowego Lemfordera + robota i mam za swoje.... Tfu ich mać... No chyba, że jednak są jakieś dobre zamienniki... Więc mimo wszystko ponawiam pytanie do warsztatowców. Dla porządku wrzucam link do filmiku, który idealnie obrazuje zachowanie poduszki i silnika w moim samochodzie: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] A tu bym powiedział, że pracuje aksamitnie (w porównaniu do mojego): [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Swoją drogą to ciekawe czy aby czasem nie mam za niskich obrotów biegu jałowego... Ostatnio edytowane przez Cenart ; 12-05-2025 o 21:16 Powód: Dodanie linku. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| poduszka olejowa |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|