Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-08-2016, 09:11   #411
Litwa525
ford::average

Imię: Damian
Model: Ford Mondeo Mk 3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 23.12.2004
Domyślnie Odp: Agresja na drodze i blokowanie pasa ruchu - wydzielona dyskusja

No jeżeli rzeczywiście coś zagrażającego życiu to też bym podał na policję. Kiedyś zatrzymałem się przy przejściu dla pieszych przepuszczam kobietę z wuzkiem ale widzę w lusterku ze prawym pasem szybko zbliża się audi to ja na sygnał i kobieta stanęła a ten przejechał bez żadnych zahamowań... dzwoniłem na policję to mi dyżurny powiedział że jeżeli chce mogę mu sam sprawę założyć oni bez podstawy mu nie dadzą mandatu bo jedynym świadkiem jestem ja. Nie miałem jeszcze wtedy kamerki... odpuściłem...

Litwa525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2016, 09:22   #412
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Fakt , że tym audi jechał baran , ale kobieta też niczego sobie. Zobaczyła auto dopiero jak użyłeś klaksonu? Z dzieckiem? Gdzie odpowiedzialność i choć minimum rozumu? Pewnie zbierała pokemony ......
Oczywiście nie usprawiedliwiam kierowcy audi !
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2016, 09:22   #413
Juzek

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

Wiadomo. Nagranie z kamerki plus Twoje zeznanie to podstawa

Tapnięte z Szajsunga MkIV
Stary 26-08-2016, 10:39   #414
Litwa525

E wtedy pokemonow nie było jeszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to średnio widzę taki obrazek raz do dwóch w tygodniu. czasem się zastanawiam czy ustąpić pierwszeństwa na dwupasmowej drodze pieszemu, czy przejechać jak widzę w lusterkach że sznur aut jedzie bo nie wiem czy któreś nie trafi w tych pieszych.
Stary 26-08-2016, 10:47   #415
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Albo któryś nie wejdzie pod samochód. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oczywiście , jeżeli jeden pas się zatrzyma to drugi musi również bezwzględnie , ale nie usprawiedliwiajmy tutaj pieszych tumanów , którzy bez wyobraźni wchodzą na jezdnię . Nawet jeżeli jeden pas stoi to i pieszy ma zachować szczególną ostrożność bo jak go przejedzie tir to swoich praw już nie będzie miał okazji udowadniać , mimo że wina była tira Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niektórzy niestety myślą , że wchodząc na przejście mają bezwzględne pierwszeństwo. Nic bardziej mylnego. Tak tak , wolę się zatrzymać niż kogoś rozjechać , ale takich którym nie chce się zatrzymywać jest bardzo dużo. Pieszy jak i kierowca muszą zachować szczególną ostrożność.
Z reguły pod koła wchodzą piesi , którzy nie mają prawa jazdy

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 26-08-2016 o 10:49
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2016, 12:23   #416
Litwa525

piesi i rowerzyści. u nas na wlocie od strony łodzi remontowali drogę, odwalili ścieżkę rowerową jakieś 2km a rowerzyści i tak jeżdżą asfaltem bo nie ma znaków zakazu ruchu rowerów po drodze... oczywiście droga zrobiona wąska bo trza było zabrać asfaltu żeby ścieżkę i chodniki zmieścić tylko po co to było jak efekt mizerny?? miliony na remont były a na znaki nakazu i zakazu dla rowerzystów już brakło. jedzie ci taki pan rowerzysta przy środkowej linii jak mu powiesz żeby skorzystał ze ścieżki to ci środkowy palec pokaże po czym skręci w lewo na którymś skrzyżowaniu a jak będzie złośliwy to ci pojedzie środkiem pasa ruchu po czym se skręci.... jak bym miał białą pałkę milicyjną to bym jej chyba nadużywał w takich sytuacjach...np jedzie sobie tą ścieżką jedzie jedzie po czym na najbliższym przejściu hyc i już po asfalcie jedzie bez oglądania się za siebie czy jedzie coś czy nie..ile już było takich sytuacji że jechał se rowerem po ulicy i skręca na przejściu dla pieszych żeby przejechać na drugą stronę i pach już siedzi na osobówce albo pod tirem...
Stary 26-08-2016, 18:07   #417
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Damian, a po co znaki zakazu i nakazu na drodze, gdzie obok biegnie ścieżka rowerowa? W przepisach jasno stoi, że jak jest ścieżka to po jezdni rowerzyści jechać nie mogą i już - dodatkowe znaki są zbędne...

Zagłoś kilka razy na straż miejską, że rowerzyści łamią notorycznie przepisy w tym miejscu to podjadą i chętnie kilka kwitów wypiszą...
Stary 26-08-2016, 20:01   #418
Litwa525

Tak tylko u nas jest to źle skonstruowane ścieżka jest najpierw po lewej stronie jak się wylatuje do miasta później przechodzi na prawą stronę. Nie jest określone czy jest dwu kierunkowa czy jedno a prawo u nas ma luki dzięki którym się rowerzyści wymarzoną.

Pozwoliłem sobie skopiować tekst z jakiejś strony co to piszą o tym:

Czy mogę jechać po jezdni jeśli obok jest ścieżka rowerowa?

To zależy.

Po pierwsze od tego, czy droga rowerowa jest po lewej, czy po prawej stronie ulicy. Zgodnie z rozporządzeniami w sprawie znaków i sygnałów drogowych obowiązują nas bowiem tylko znaki po prawej stronie. Znaki postawione po lewej mogą być tylko powtórzeniem znaków po prawej, co oznacza że nie musimy wypatrywać ścieżki schowanej za 6 pasami ruchu, barierami energochłonnymi i ekranami akustycznymi.

Po drugie mamy obowiązek jechać drogą rowerową, która biegnie w kierunku, w którym chcemy się przemieszczać. Oznacza to tyle, że nie mamy obowiązku jechać jednokierunkową drogą rowerową pod prąd (rowerowe drogi jednokierunkowe się zdarzają) lub taką, która za sto metrów odbije gdzieś w bok, w kierunku, w którym wcale nie mamy ochoty jechać.

Więc w tym przypadku tylko odpowiednie znaki mogą coś zdziałać.
O i tu znalazłem też coś na ten temat: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Litwa525 ; 26-08-2016 o 20:07
Stary 26-08-2016, 20:13   #419
tegies
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: inny
Silnik: 1.4
Rocznik: 2002

Podsumowując wątek o rowerzystach, jeździ się tak: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tegies jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2016, 17:19   #420
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Co nas spotkało na trasie czyli nasze nagrania z CAR DVR

Dyskusja wydzielona z tematu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 13-10-2016 o 23:10 Powód: wydzielenie dyskusji
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania