Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-09-2016, 20:29   #11
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
Domyślnie Odp: Jakie są nagrody w EcoMode

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No dalsze wskazania w instrukcji to pamietam nawet z MK2FL (z resztą listki też).
Panowie z Forda nie postarali się z nagrodami w mk3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Komunikaty zostały dokładnie powielone z mk2. Co do średniego spalania, to zdajesz sobie sprawę, że w focusie nie siedzi jakiś mega komputer. Przyjęli jakiś prosty algorytm, który będzie określał orientacyjne zużycie paliwa. Na krótkim dystansie na pewno pogubi się ze wskazaniami...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG1842.jpg (22.9 KB, 68 wyświetleń)

radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 20:42   #12
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

No widzisz. Właśnie też myślałem że algorytm będzie prosty, ale po kilku testach po 50km do pracy i 50km do domu, to mam wrażenie że jednak się trochę bardziej postarali i nie jest to po prostu litry / odległość. Ja w MK2FL nie pamiętam żebym kiedykolwiek widział jakieś tytuły i puchary. Listki pelne tak, ale tytul? :-P chociaz ja w MK2FL na tych oponach, z tym silnikiem co miałem to nigdy mi się nie udało zdobyć wszystkich listków.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 20:51   #13
leszeg
ford::average

Model: Focus Titanium Candy Red :)
Silnik: 1,5 EcoBoost
Rocznik: 2015

aż mi wstyd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Dwa zielone listki.
leszeg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 21:36   #14
radek70

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja w MK2FL nie pamiętam żebym kiedykolwiek widział jakieś tytuły i puchary. Listki pelne tak, ale tytul?
Może zaśmiecam Ci temat, ale komunikaty "Zaawansowany kierowca Eco" (zdjęcia nie znalazłem) i "Bardzo dobrze! Eco-spec" otrzymywałem notorycznie, przestałem zwracać uwagę, nawet nie wiem który lepszy (pucharu nigdy nie otrzymałem, bo wyświetlacz na to nie pozwala Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) . Z średnim zużyciem może coś poprawili. Kiedyś się tym bawiłem i im mniejszy był dystans od resetu, tym bardziej wskazania były nieprawdopodobne. Być może nabywcy Econetic-a mieli jakieś fory w sofcie. Doszedłem nawet do czegoś takiego...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG1916.jpg (74.3 KB, 64 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez radek70 ; 01-09-2016 o 22:19
Stary 02-09-2016, 21:01   #15
edmun

Tutaj taka mała odpowiedź w postaci video Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tylko tak w kwestii wyjaśnienia.
Ja nikomu nie staram się niczego udowodnić albo z kimkolwiek kłócić.
Proszę nie odbierać tego mojego "wywodu" jako próba udowodnienia jakiejkolwiek racji.
Ja raczej nagrałem to z dobrego humoru Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Widzę w tym systemie jakiś tam sens, działa on raczej dobrze i tak właściwie to nagrywałem to drugi raz, bo za pierwszym razem udało mi się złapać podpowiedź żeby wrzucić czwarty bieg właśnie pod koniec momentu obrotowego trzeciego biegu, ale źle umieściłem kamerę i nie było tego widać. Przy drugim podejściu podpowiedź się nie wyświetliła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak w video - jak ktoś będzie tego używał z głową i weźmie pod uwagę że są to "podpowiedzi", to nic złego się nie stanie.
Jak ktoś będzie się słuchał tych ecowskazówek jak kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wspomniał (że zawsze zmieni na ten piąty bieg bo tak mu podpowiedziało) to niczego dobrego nie zrobi.

Kwestia naprawdę zachowania podstawowej zasady - żeby nie naciskać pedału gazu do dechy na piątym biegu jak na blacie jest 50km/h.

Chcesz pedał gazu docisnąć, to zrzucasz bieg.

Ten mądry eco-mode jak wykryje że się "rozpędzasz" to też przesuwa w czasie (i obrotach) ten moment "podpowiedzi" wrzucenia na wyższy bieg i właśnie tak też powinno się jeździć. W miarę dynamicznie, ale nie bać się też wrzucić tego piątego biegu mając 50km/h i wręcz płaską drogę przed sobą.

Wszystko z głową Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podrawiam
Stary 02-09-2016, 22:01   #16
boncio

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Podpowiedź zmiany biegu na wyższy zależy nie tylko od obrotów, ale też od wciśnięcia pedału gazu lub jak kto woli otwarcia przepustnicy. Przy mocno wciśniętym może się w ogóle nie pojawić, a przy delikatnym poniżej 2000 obr. Realnie zawsze kiedyś odpuszczamy gaz i on się pojawi.
Więc ci co marudzą, że pojawia im się przy 1500, to chyba muskają gaz. Wystarczy wcisnąć mocniej i zniknie.
Ja znam też tylko 2 komunikaty (i jeszcze "jazda na zimnym silniku xx%" zimą) @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] chyba go nigdy nie zobaczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Eco-spec jest na wyższym poziomie jak wszystkie 4 wskaźniki są blisko 5.0 w teście zegarów. Zaawansowany jest minimalnie poniżej, chyba może być jeden parametr na 4 listki. Tak są 4 wskaźniki, bo jest jeszcze ukryty cold engine.
Taka ciekawostka, przy parametrze cold engine na niskim poziomie np. zimą, nigdy nie pojawi się eco-spec czy zaawansowany nawet jak będzie komplet 3x5 listków.
A chwilowe spalanie u mnie dochodzi do 55l nawet na 4 biegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez boncio ; 02-09-2016 o 22:05
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2016, 22:07   #17
edmun

No właśnie to starałem się wytłumaczyć :-) chociaż tego cold engine to nie znam. Chodzi o to że na zimnym silniku jeździ się spokojnie dopóki się nie rozgrzeje? (coś gdzieś coś kojarzę że był o tym wątek gdzieś na forum ale wtedy jeszcze nie miałem mk3 żeby zrozumieć o co chodzi).. Coś tam dzwoni ale nie pamiętam w którym kościele
Stary 02-09-2016, 22:15   #18
radek70

Cytat:
(coś gdzieś coś kojarzę że był o tym wątek gdzieś na forum ale wtedy jeszcze nie miałem mk3 żeby zrozumieć o co chodzi)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 02-09-2016, 22:22   #19
edmun

O właśnie to. No i teraz wszystko układa się ładnie w całość. Dziękuję radek70 :-)
Stary 02-09-2016, 22:31   #20
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
chociaż tego cold engine to nie znam. Chodzi o to że na zimnym silniku jeździ się spokojnie dopóki się nie rozgrzeje? (coś gdzieś coś kojarzę że był o tym wątek gdzieś na forum ale wtedy jeszcze nie miałem mk3 żeby zrozumieć o co chodzi)..
"Cold engine" z procentami jest też w mk2, i to nawet w nienajnowszym sofcie, czyli 509. U mnie ten parametr jest zawsze wysoki.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania