![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2012
|
Witam.
Od lipca 2015 jestem właścicielem focusa 1.6 Ecoboost (wersja 150km) z 2012 roku. Przy zakupie przebieg wynosił 77 tysięcy km. Autko wziąłem od dilera forda jako używane z gwarancją roczną. Wrażenia z roku użytkowania świetne, zrobiłem nim 26 tysięcy km. Dwa razy robiłem przegląd w ASO z wymianą oleju (przy 80 i 100 tysiącach). Nie był żyłowany, choć oczywiście został "sprawdzony", ale to też nie na zimnym silniku i nie codziennie. Po prostu normalne użytkowanie. Przy 103 tysiącach po przejechaniu ok. 160km autostradą zacząłem słyszeć stuk spod maski. Brzmiał niepokojąco, ale bardzo spokojnie dojechałem jeszcze ok. 15km do domu i następnego dnia ok. 7km do mechanika. Diagnoza - odwrócona panewka na jednym z cylindrów. Stan pogorszyło też trochę to, że dalej nim jeździłem, no ale cóż - nie wiedziałem. Mechanik polecał mi wymianę silnika, ale nie są one zbytnio dostępne na rynku (nowy odpada), a już na na pewno nie z wiarygodnego źródła. Udało nam się kupić nominalny wał, korbowód i panewkę. Panewka pochodzi z innego egzemplarza silnika, w którym przy 100 tysiącach też zatarła się jedna z nich. W internecie póki co nie znajduję żadnych informacji o tak poważnych awariach tak młodych silników. Może ktoś z Was słyszał o podobnych przypadkach. Ciekawi mnie, czy miałem pecha i trafiłem na egzemplarz należący do jakiegoś tam procenta wadliwych, albo może coś jest z nimi nie tak, jeśli by się okazało, że jest tego więcej. Aha, jeszcze ciekawostka - gwarancja skończyła się 3 tygodnie przed awarią... Autko ciągle jeszcze jest u mechanika, więc nie znam kosztu naprawy. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kris
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015
|
ciężko wróżyć z fusów, ale nie ufam ani ASO a juz wogole handlarzom troche przejechałeś ale to nie powód by 4 letnie auto sie sypalo, 2-3 lata gwarancji tez obliguje wiec co bylo nie tak, katowane za młodu ?
jesli dol silnika do remontu to lepiej szukaj nowego, lub warsztatu ktory ci dobrze wyszlifuje wal itp itd tak troche z niesmakiem do producenta, mlode auto i taka poważna awaria Ostatnio edytowane przez jvc ; 04-09-2016 o 23:22 Powód: zbędne cytowanie |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-11-2006
Model: Focus MK1
Silnik: 1,8pb
Rocznik: 2002
|
Czytając Twój przypadek nasuwa się wniosek, że motoryzacyjne jesteś ekspertem, ale od strony kierownicy.
Sposób naprawy, który zaproponowałeś = Druciarstwo & Madafaka Masz dwie opcje. Wymiana silnika na używany. Lub profesjonalny remont. Ostatnio edytowane przez Gimnastikball ; 03-09-2016 o 21:09 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
panewki przy 100 tys... ja pitole, gdzie my zmierzamy motoryzacjo
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-07-2012
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 EB 150KM
|
Pomysl czy jak juz masz dol rozebrany czy nie lepiej machnac od razu wszystkie panewki + dobry szlif ?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Karol
Model: ford focus 2 fl
Silnik: DV6 66kW/80kw
Rocznik: 2010
|
Jeszcze niższe hths oleju i panewki będą się obracały przy 50 tyś
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Kris
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015
|
Cytat:
remontowałem silnik przy 150tys, tylko górę, dziś auto ma 700k przejechane a powód? przegrzane pierścienie, oryginalne nie wytrzymały i zaczął palić olej, wcześniej w ASO pierścienie założyli odwrotnie, tego ASO już nie ma, fakt inna marka inne auto, silnik 1.6 8V czyli wg mnie najlepsze, długo żywotne konstrukcje w sam raz do LPG, bez żadnych ceramicznych cudów... Ostatnio edytowane przez Kris_Poland ; 04-09-2016 o 10:23 |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Model: 3x C-Max
Silnik: 1.8 TDCi / 1.6 TDCi (109 KM) + FAP / 1.6 TDCi (109 KM)
Rocznik: 2006,2006,2004
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Cytat:
he he |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Model: Focus
Silnik: 1.6 EcoBoost
|
Cytat:
Co do opcji remont vs wymiana, to tak jak napisałem - ani mechanik ani ja nie byliśmy w stanie znaleźć wiarygodnego używanego silnika. Nawet już z tą jedną panewką były niemałe problemy, bo serwis forda twierdził, że silniki dostają w całości i nie rozkręcają ich. A z kolei o używki też ciężko, bo mało tych samochodów póki co stoi na szrotach i jeszcze na dodatek z tym silnikiem. No a auto też jest mi potrzebne i nie mogę sobie pozwolić, żeby stało 2 miesiące w warsztacie czekając na dawcę. Myślicie, że nominalne wał + korbowód + jedna panewka, to kiepski pomysł na naprawę? |
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|