Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-09-2016, 23:04   #41
radekrogo
ford::advanced

Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004
Domyślnie Odp: Przednia szyba akustystna & czujnik deszczu

Cytat:
Napisał kopydleusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pilkingtona bez znaczka Ford odradzam - są to odpady produkcyjne - miałem taką, była o ponad 10mm za wąska i za krótka (Pilkington nie wyrzuca matryc do szyb, które przestały spełniać normy producentów aut, tylko przenosi je do siebie i psuje własną markę).
Cos w tym jest ,bo wymieniając tylna szybę na zamiennik, to jak patrze w lusterko to mam wrażenie ze to słoik od babci, tak pofalowana.

radekrogo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-09-2016, 23:16   #42
dario6273
ford::professional

Imię: Darek
Model: KUGA MK2 ST Line
Silnik: 2.0Tdci-200Km/450N
Rocznik: 2017

Ja mam pilkingtona ze znaczkiem Forda dodatkowo jest zabezpieczona górna krawędż przed rozwarstwianiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poprzednia była rozwarstwiona ale wymieniałem bo miała bum od kamykaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dario6273 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-09-2016, 23:25   #43
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
pytanie które ma oznaczenie na szybie , i będzie wszystko wiadome .
Czyli jesli szyba jest "akustyczna" to musi miec napis "sound screen"?
Tez sie przymierzam do wymiany przedniej szyby i widzialem w roznych internetowych katalogach ze sa takie i takie.
Wydaje mi sie ze nie mam takiego napisu na szybie (musze sprawdzic). Wiec chetnie bym zrobil w aucie ciszej. Choc i tak mam wrazenie ze szum od przedniej szyby jest najmniejszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-09-2016, 13:39   #44
Jakub

Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5

Napisu nie mam na 100%, natomiast po VIN sprawdzę wieczorkiem, choć kojarzy mi się że nie było nic o szybie akustycznej.
Jakub jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2016, 14:10   #45
MaXyM

A to widac w etis?
Ja mam
- "Standard Green Glass Windscreen"
- "With Heated Windscreen"

Czyli nomalna? W takim razie chetnie zaloze akustyczna i to z IR filtrem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-09-2016, 18:48   #46
Jakub

Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5

Czyli nie masz akustycznej - jak i ja...
Etis mi napisał tak samo jak tobie.
Jakub jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2016, 23:37   #47
truszczu
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015

Ostatecznie po długich poszukiwaniach wstawiłem do mojego przedlifta szybę akustyczną. Dlatego podzielę się wiedzą dla potomnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Szybę wstawiłem pilkingtona z powodu bardzo długiego oczekiwania na saint-gobain. Koszt to 1600zł z montażem.
Największy problem był z czujnikiem deszczu. Szklarze odradzali kombinowanie z nim bo mieli już wiele przypadków, że po jego zmianie (na inny nowszy typ) komputer wariował. No ale postanowiłem spróbować umówiłem się z nimi, że jak będę miał nowy okrągły czujnik podjadę do nich, a oni go przykleją na specjalny żel i zrobimy test.
Kupiłem tanio czujnik ale okazało się, że wtyczka jest inna. Dlatego porzuciłem temat czujników, a panowie znaleźli mi szybę podgrzewaną, IR, akustyczną z nadrukiem na stary kwadratowy czujnik. Wszystko pasowało bez problemu, jedynie trzeba wymienić osłonę lusterka na dłuższą.
Plusów takiej szyby chyba nie trzeba przedstawiać, natomiast minusy to problemy z sygnałem GPS. Antenę od fabrycznej nawigacji musiałem ostatecznie przenieść w tylne trójkątne okienko, a telefon muszę mocować jak najbardziej z lewej strony szyby wtedy coś tam trochę łapie satelit.

A szybę akustyczną często można poznać po nadruku ucha koło loga producenta szyby
truszczu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2016, 23:50   #48
MaXyM

czemu chciales saint-gobain?
Serio IR tak ogranicza sygnal GPS? Kolega ma fabrycznie IR i mowil ze nie ma problemu z sygnalem.
Stary 26-09-2016, 07:34   #49
goodi

Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Serio IR tak ogranicza sygnal GPS?
Wyglada na to, że tak, chociaż nie wiem dlaczego, ale w Fordzie najbardziej. Wiem, że marka nie ma tu nic do rzeczy, ale jakiś czas temu w MK4 miałem duży problem z sygnałem GPS w kamerce podpiętej do szyby. Wystarczyło ją na chwilę przesunąć do szyberdachu i łapała sygnał bezbłędnie. Próbowałem reklamować kamerę, ale sprzedawca podpiął ją w Cytrynie C4 z identyczną szybą i śmigała bez problemu. Teraz mam szybę bez IR i GPS kamery działa znacznie lepiej, chociaż też nie idealnie. Czasem nachodzi mnie myśl, że instalacja ogrzewania szyby też trochę ten sygnał tłumi.

Przekaz Tapatalkiczny
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2016, 08:08   #50
radekrogo

Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004

Cytat:
Napisał truszczu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a panowie znaleźli mi szybę podgrzewaną, IR, akustyczną
Nawet nie wiedziałem ze takie cudo istnieje, bo szyba zależy od pakietu wyposażenia, lato to IR+ rolety np. a zima to podgrzewana szyba i fotele. A po co komu szyba akustyczna skoro i tak wiatr wyje w drzwiach ?
radekrogo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania