Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Blacharstwo/lakiernictwo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-09-2016, 21:09   #91
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Stłuczka, jaka wycena?

Co za stłuczka? Szkoda z własnej winy, czy też z OC sprawcy? Zgłaszając szkodę trzeba podać okoliczności zdarzenia. Wykres z geometrii jest tu niepotrzebny. Szkodę wycenia rzeczoznawca ubezpieczyciela.

Stary 16-09-2016, 10:11   #92
WyszyN88
ford::average

Imię: On
Model: Mk4
Silnik: Diesel
Rocznik: 2010

Witajcie,

otrzymałem decyzję z ubezpieczalni.
Z pierwszej wyceny ERGO 3 433,59 zł do wypłaty przyszło 5 271,69 zł.
Ponad 1800 zł zyskałem przez napisanie dwóch e-maili. Najpierw zastrzeżenia do kosztorysu (zamienniki, zaniżone RBH, rabat na części, brakowało wciąż wielu części) dostałem korektę na około 4900 zł. Następnie przesłałem do nich kosztorys przygotowany przez ASO Ford w Zielonej Górze i dodali wszystkie części, jednak w większości nadal są to zamienniki, RBH wynosi nadal 54,50 zł i jest przyznany rabat na części w wysokości 18%...

Co ciekawe do decyzji został dodany zweryfikowany przez ich rzeczoznawcę kosztorys z ASO Ford.
Jest tam informacja o tym, że naprawa auta kosztuje 6 629,82 zł netto (8154,68 zł brutto). Muszę jednak wykazać szczególny interes w tym, aby zostały zastosowane części oryginalne...

Z racji tego, jak traktuje mnie HESTIA przez cały ten okres - nie odpuszczę. Będę się odwoływał. Na chwilę obecną jestem zawalony po urlopie swoją pracą. Muszę sobie poukładać wszystko ale prawdopodobnie skorzystam z usług kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i będę walczył.

Terminy są pojęciem względnym.
- rzeczoznawca z HESTII przybył po 9 dniach od zgłoszenia szkody,
- rozwiązanie sprawy w ciągu 30 dni okazało się niemożliwe (brak notatki z policji), w 27 dniu dostałem decyzję o przedłużeniu sprawy (o 14 dni od momentu otrzymania kompletu dokumentów). Udałem się na Policję i tam otrzymałem informację, że prośba o notatkę wpłynęła w 26 dniu sprawy. Notatka została wysłana przez Policję FAXem 25.08, do HESTII dotarła 01.09.

Ostatnio edytowane przez WyszyN88 ; 16-09-2016 o 10:18
WyszyN88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2016, 12:32   #93
hak64

Bartoszu, miło mi że tak cenisz moje usługi, ale muszę Cię nieco zmartwić. Skoro zstosowałeś się do moich rad i sporządzając odwołanie, uzyskałeś już dopłatę do pierwotnie "oszukańczego" kosztorysu ubezpieczyciela,to teraz już tak łatwo nie będzie. Masz jeszcze prawie 3 tyś do "ugrania", ale "wyjęcie" tych pieniędzy z kieszeni ubezpieczyciela, będzie możliwe raczej wyłącznie na drodze sądowej (powództwo cywilne). Ubezpieczyciel ma już podstawę do twierdzenia, że auto można naprawić w cenie jaką oni są gotowi zapłacić, bądż zapłacili, dlatego masz ten zapis:
Cytat:
Napisał WyszyN88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Muszę jednak wykazać szczególny interes w tym, aby zostały zastosowane części oryginalne.
Tu w zasadzie wystarczy udowodnić (a nie jest to trudne), że naprawa samochodu na zamiennikach powoduje znaczną utratę jego wartości przy ewentualnej odsprzedaży (nawet do 30%). Ponadto, w razie kolejnej kolizji rzeczoznawca dokonując oględzin pojazdu z pewnością zastosuje w kalkulacji naprawy jeszcze tańsze zamienniki, tym samym zaniży wartość szkody.
Innym rozwiązaniem - równie skutecznym - jest, udokumentowanie poniesionych nakładów. Ubezpieczyciel będzie tweirdził, że zrekompensuje pełny koszt naprawy, ale po okazaniu faktur, w tym żródłowych (na zakup części zamiennych). Właściwym określeniem jest tu jednak "po udokumentowaniu wydatków", bo umowa cywilno prawna zawarta pomiędzy panem X, a panem Y, jest takim samym dokumentem jak faktura VAT. Znając rzeczywiste ceny oryginalnych części zamiennych można więc sporządzić stosowne umowy ze znajomymi, którzy zakupili i dostarczyli mi niezbędne do naprawy części. Potem tylko dogadać się z warsztatem, by faktura za naprawę dotyczyła wyłącznie robocizny i stanowiła kwotę pełnego odszkodowania, pomniejszonego o koszt zakupu części (tak by całość nie przekroczyła wyliczonej kwoty 8154,68 zł brutto). Dodam jeszcze, że dodatkowo "uszczęśliwiłbym" ubezpieczyciela kosztami korzystania z samochodu zastępczego. I tu również można pokusić się o umowę najmu z osobą prywatną (znajomym, kimś z rodziny, kochankiem żony, czy mężem kochanki).
Polecam się na przyszłość.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-09-2016, 13:11   #94
WyszyN88

Dziwi mnie fakt, że moje maile z uwagami zostały potraktowane od razu jako odwołanie.
Czyli teraz kwota jaką maksymalnie można ugrać to ta, którą zatwierdził ich rzeczoznawca?
Czy do powództwa potrzebuję kosztorysu sporządzonego przez innego rzeczoznawcę czy to już nie ma znaczenia ponieważ ich rzeczoznawca powiedział juz swoje?
Stary 16-09-2016, 13:48   #95
hak64

Cytat:
Napisał WyszyN88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziwi mnie fakt, że moje maile z uwagami zostały potraktowane od razu jako odwołanie.
Tak, bo uwagi dotyczyły błędów w wycenie szkody.
Cytat:
Czyli teraz kwota jaką maksymalnie można ugrać to ta, którą zatwierdził ich rzeczoznawca?
Nie. Możesz ugrać kwotę, która widnieje na kosztorysie sporządzonym przez ASO.
Cytat:
Czy do powództwa potrzebuję kosztorysu sporządzonego przez innego rzeczoznawcę czy to już nie ma znaczenia ponieważ ich rzeczoznawca powiedział juz swoje?
Sąd może, ale nie musi uwzględnić powództwa opartego na nieprofesjonalnym wyliczeniu kosztu naprawy szkody. Jeśli kosztorys ASO został sporządzony przez fachowca posiadającego stosowne uprawnienia i licencję do korzystania z programu eksperckiego, to uwzdlędnią. Natomiast mogą nie uwzględnić pozwu i roszczenia wyliczonego przez jakiegoś tam pana, który co prawda zna się na rzeczy, ale nie posiada uprawnień.
Stary 16-09-2016, 14:20   #96
WyszyN88

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sąd może, ale nie musi uwzględnić powództwa opartego na nieprofesjonalnym wyliczeniu kosztu naprawy szkody. Jeśli kosztorys ASO został sporządzony przez fachowca posiadającego stosowne uprawnienia i licencję do korzystania z programu eksperckiego, to uwzdlędnią. Natomiast mogą nie uwzględnić pozwu i roszczenia wyliczonego przez jakiegoś tam pana, który co prawda zna się na rzeczy, ale nie posiada uprawnień.
Zatem bezpieczniej będzie dołączyć jeszcze do nich kosztorys przygotowany przez niezależnego rzeczoznawcę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tego co wiem, można później wystąpić do ubezpieczalni o zwrot kosztów za przygotowanie takiego kosztorysu...
Zastanawiam się jak wyglądają obecne ceny części w ASO, być może kolejny kosztorys byłby inny niższy/wyższy.

Okaże się jeszcze czy nie będzie wzywany rzeczoznawca na ponowne oględziny. Może pod spodem jest coś jeszcze więcej uszkodzone. Zauważyłem także, że maska jest delikatnie przestawiona. W trakcie uderzenia maska została przestawiona w prawą stronę i zahaczyła o prawą lampę na której przy rancie z maską znajdują się zadrapania/zmatowienia ale to już razcej nie zostanie uwzględnione.

Ostatnio edytowane przez WyszyN88 ; 16-09-2016 o 14:26
Stary 16-09-2016, 14:44   #97
hak64

Cytat:
Zastanawiam się jak wyglądają obecne ceny części w ASO, być może kolejny kosztorys byłby inny niższy/wyższy.
Kosztorys powinien być wyliczony w oparciu o ceny z dnia zaistnienia szkody.
Cytat:
Zatem bezpieczniej będzie dołączyć jeszcze do nich kosztorys przygotowany przez niezależnego rzeczoznawcę
Z tego co wiem, można później wystąpić do ubezpieczalni o zwrot kosztów za przygotowanie takiego kosztorysu...
Tak, choć jeśli kosztorys z ASO został sporządzony przez fachowca z uprawnieniami, to ubezpieczyciel odrzuci roszczenie zwrotu kosztu sporządzenia nowego kosztorysu - uzasadnienie "narażenie likwidatora szkody na dodatkowe i nieuzasadnione koszty.
Cytat:
Okaże się jeszcze czy nie będzie wzywany rzeczoznawca na ponowne oględziny.
To jest możliwe, a zatem powstanie możliwość żądania ponownej korekty wyceny szkody.
Stary 16-09-2016, 14:49   #98
WyszyN88

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, choć jeśli kosztorys z ASO został sporządzony przez fachowca z uprawnieniami, to ubezpieczyciel odrzuci roszczenie zwrotu kosztu sporządzenia nowego kosztorysu - uzasadnienie "narażenie likwidatora szkody na dodatkowe i nieuzasadnione koszty.
Nawet w przypadku gdy będę żądał od nich tylko zwrotu za kosztorys od rzeczoznawcy? Z ASO nie mam rachunku ponieważ załatwiał mi to znajomy. Czy osoba, która to robiła ma licencję - tego niestety nie wiem.

Czyli mogą uznać, że kosztorys z ASO nie został sporządzony poprawnie, ale jeśli powołam nowego rzeczoznawcę to nie pokryją jego kosztów ponieważ już mam kosztorys z ASO?
Stary 16-09-2016, 17:41   #99
hak64

Cytat:
Czyli mogą uznać, że kosztorys z ASO nie został sporządzony poprawnie, ale jeśli powołam nowego rzeczoznawcę to nie pokryją jego kosztów ponieważ już mam kosztorys z ASO?
Trafiłeś w sedno.
W naszej korespondencji na PW, wyjaśniałem Ci pewne kwestie, ale najwyraźniej chciałeś osobiście przekonać się, że czasem taniej - oznacza drożej.
Walka z ubezpieczycielem to dość skomplikowane zagadnienie. Likwidator szkody "oszukując" poszkodowanych stosuje niedozwolone "chwyty", które należy mu wytknąć sporządzając stosowne pismo odwoławcze. Ty poszedłeś na skróty i korespondowałeś mailowo. Co prawda odniosłeś sukces, ale tylko połowiczny, bo ubezpieczyciel dopłacając do wcześniejszej wyceny, wyczyścił sobie papiery z niedozwolonych chwytów, pozostawiając te trudniejsze do podważenia.
Gdybyś się nie wyrychlił, to całość wyglądała by tak: odwołanie poparte kosztorysem niezależnego rzeczoznawcy, plus wezwanie do zapłaty
Brak reakcji, zwłoka w wypłacie odszkodowania, lub częściowe tylko zrekompensowanie szkody, daje od razu podstawę do złożenia pozwu cywilnego, przy czym ubezpieczyciel stoi na straconej pozycji, bo przekręty, których dopuścił się zaniżając wycenę szkody, świadczą jednoznacznie, albo o braku profesjonalizmu ich rzeczoznawcy, albo celowym, oszukańczym zamiarze uszczuplenia należności pokrzywdzonego.
Stary 16-09-2016, 18:14   #100
WyszyN88

Dzięki za ponowne informację.
Niekoniecznie taniej ponieważ wycena kosztowała mnie flaszkę. Załatwił mi ją znajomy. Muszę się zorientować odnośnie kwalifikacji osoby która go wykonywała.
Czy razem z wezwaniem do zapłaty czy do sądu to raczej i tak i tak będzie niezbędna wycena niezależnego rzeczoznawcy.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania