![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Pisz po polsku, trochę szacunku dla nas, czytających.
Cytat:
Ostatnio edytowane przez weuek ; 12-10-2016 o 11:09 |
|
|
|
|
|
|
#22 | ||
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Ale wrocmy do twojej tezy ze zarowki sie w dzien bardziej grzeja bo to jedyna sensowna rzecz, ktora na razie napisales. Zapomniales jednak, ze w Polsce, w dzien czesto jest zimniej niz w poludniowych krajach w nocy. I co wtedy? Moze producenci robia zarowki z dedykacja dla danych obsarow klimatycznych. Moze powinnismy kupowac zarowki na rynek Egipski czy Hiszpanski. Wtedy bym uznal twoja rade za trafna i pomocna. No ale ty nie to miales na mysli... Cytat:
A w twym przypadku... jestes pewien, ze zaslugujesz na szacunek?
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 12-10-2016 o 11:31 |
||
|
|
|
|
|
#23 | ||
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Nie oceniaj subiektywnie sensowności czy mojego stopnia głupoty, tylko odnoś się do faktów.
Cytat:
Cytat:
------ Jeśli żarówki mają służyć długo w niesprzyjających im warunkach (lato, dzień), to najlepiej wybierać te bez jakichkolwiek +30% - +130% na opakowaniu, czyli te najtańsze i o najcieplejszej barwie. Ostatnio edytowane przez weuek ; 12-10-2016 o 11:47 |
||
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
A co ma slonce do tego? Wazna jest temperatura. Poza tym w Polsce przez duza czesc roku tez jest brak bezposredniego swiatla slonecznego nawet w dzien.
Cytat:
- jazda w dzien na pozycyjnych jest niedozwolona - "swieczki" w dzien sa wlasciwie niewidoczne - no i na nie tez negatywnie wplywa slonce i wyzsza tempera Ta twoja argumentacja ma zbyt wiele slabych miejsc... Poza tym, czy sugerujesz, ze producenci zarowek sprzedaja homologowane zarowki do homologowanych lamp, jednak nie przeznaczone do ich uzywania wg lokalnych warunkow/przepisow? Z tego wszystkiego wyglada jednak, ze zapomniales na pytanie jakie sam zadales, a od ktorego zaczela ta dyskusja i ci sie "rozjezdza" logika: Cytat:
- masz dowody na to, iz zarowki nie sa przystosowane do swiecenia w dzien lub - istnieja zarowki dedykowane do swiecenia 24h Jesli zaden z powyzszych punktow nie jest spelniony to twoje pytanie jest niczym innym jak trollowaniem. Dostales szanse wykazania ze tak nie jest przez wskazanie konkretow. Niestety zadnych nie dostarczyles.
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 12-10-2016 o 11:56 |
||
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2015
|
Panowie a czy można byłoby tak zaprzestać tej słownej walki? Nie szkoda Wam czasu?
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 17-12-2015
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Cytat:
tap from eldżi |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: Kuba
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010 LIFT
|
Raczej zakupie Osram NB UNLIMITED
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: S-Max FL
Silnik: 2.0 Duratec-HE 145KM
Rocznik: 2010
|
Ja u siebie 2 rok jeżdżę na Osram NB wprawdzie nie najnowszych tylko poprzedniej wersji ale ze względu na ledy jako dzienne jeszcze całkiem nieźle świecą. Chociaż ich żywotność faktycznie może być troszkę gorsza bo miałem w poprzednim aucie gdzie świeciły cały czas i po pewnym okresie widać było że to już nie to światło co kiedyś.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-09-2015
Model: S-Max
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
|
Przestałem korzystać z żarówek "światło plus" w reflektorach świateł mijania po wprowadzeniu przepisu cały rok na światłach. Ich trwałość jest niższa, a przepalają się zwykle w nocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (w dzień nie zauważysz). Dobrze, jeżeli masz dobry dostęp do reflektora, ale nowe auta skutecznie mi te żarówki wybiły z głowy.
Dodatkowo, są one dość precyzyjnie zrobione, i jak się wymienia parami, to przepalają się synchronicznie - raz mi się zdarzyło, że w przeciągu jednej dłuższej trasy. Z kolei żarówki "long life" pomimo tego, że się nie przepalają, to po dość długim okresie użytkowania świecą słabo. I tak trzeba je zmienić, ale zwykle to ja wybieram moment wymiany. Ford ma podobno jakiś system obniżonego napięcia dla świateł dziennych - może warto z tego korzystać jak się nie ma dodatkowych. Kiedyś czytałem, że o 0,5V niższe napięcie na żarówce zwiększa jej trwałość dwukrotnie. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: S-Max MK2 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 180HP
Rocznik: 2016