![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam,
poszukuję od jakiegoś czasu samochodu na co dzień. Przeznaczenie: - małe, codzienne odcinki do pracy (ok. 15 km dziennie, góra 100 tygodniowo) - okazjonalne trasy, powiedzmy raz na miesiąc do 250 w jedną stronę Co do wymagań to auto dynamiczne, mało awaryjne, w miare przestrzenne, wyposażenie podstawowe. do 15k Pomyślałem nad Focusem MK2, koneicznie hatchback (kombii raczej będzie w mieście uciążliwe), 1.6 lub 2.0 w benzynie. Myślicie, że to dobry wybór? Mógłbym prosić użytkowników o opinie: 1) czy 1.6 w benzynie rzeczywiście jest takie bezawaryjny? 'Idzie' to w ogóle? Jak z dynamicznością w mieście i trasie? 2) Co możecie powiedziec o 2.0? Wydaje się ciekawą opcją ale bardzo mało ofert tej wersji 3) Jakie sa bolączki modelu? Na co patrzeć szczególnie podczas kupna? 4) Jak z rudą? Ogólnie- polecacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.? Będę wdzięczny za wszelkie opinie Pozdrawiam |
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008
|
1. tak ,wyprodukowany we współpracy z Yamahą , idzie w miarę , spokojna jazda ok , jak trzeba przyspieszyć to redukcja i do przodu
2. racja lepszy ale trudniej dostepny 3. raczej brak, na ogólny stan mechaniczny i blacharski 4. ja ogólnie nie narzekałem , może troszkę przy tylnych nadkolach , ranty koło tylnych drzwi , więcej u mnie nie było jak trafisz dobry egzeplarz - to będzie "0" problemów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: Focus mk1 Mondeo mk3 2.0 tdci
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
Silnik można powiedzieć bezawaryjne, do jazdy po mieście i na sporadyczne trasy ok. Przy wyprzedzaniu szczególnie trochę zaladowanym brakuje jednak mocy.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Szymon
Model: C max II
Silnik: 1,6 125.
Rocznik: 2012
|
Cytat:
2) Silnik 2.0 rewelacyjny, niestety ciężko go spotkać, wysokie spalanie ale ładnie ciągnie. 3) Nie ma jakiś bolączek typowych, po kupnie wymiana rozrządu, oleju, filtrów i jazda. 4) Zależy od egzemplarza, u mnie np na tylnym nadkolu z jednej strony pojawiły się drobne bąble. Osobiście mogę polecić w 100%. Nigdy mnie nie zawiódł i wiem, że zawsze zawiezie mnie tam gdzie zechce. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Miałem kiedyś auto, w którym w absolutnie każdym egzemplarzu przeciekały tylne drzwi. Kiedyś spotkałem właściciela, który miał takie samo auto 12 lat i on tego nie zauważył. Tacy ludzie ci powiedzą, że "tylko leją i jadą". |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-04-2015
Model: Focus MK3 FL
Silnik: EB 1.5 150km
Rocznik: 2017
|
Mam kombi 2.0;
*silnik bardzo dobry, odpowiednia moc do miasta, na trasy w obciążeniu też będzie dobry, po 3.5 tys obr ma drugie życie, powyżej 4tys już jest miodzio - w tym roku Chorwacja i Wieden w pełnym obciążeniu - moc jest wystarczająca; po autostradzie leci pięknie nawet do 180km/h (żona była zachwycona taką prędkością - prowadziła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pełne obciążenie czy sam jadę - taka samo się zbiera w zasadzie. *spalanie wysokie jesli ciągle chcesz być pierwszy od świateł, przy spokojnej jeździe spalanie w normie (Wawa ok 10l) jak na taki rozmiar silnika. *kombi jest dużo lepsze, bardziej praktyczne - więcej załadujesz *ruda przy przednich błotnikach i delikatnie tylne nadkole - można temu zaradzić - koszt ujdzie (wymieniasz błotniki). Prawie zawsze tylna klapa przy oświetleniu, tak delikatnie, da się z tym żyć. *bolączki? myślę że spasowanie plastików środku, czasem coś zagrzechota lub da głos puk puk... Generalnie polecam 2.0 |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Benzynowy focus tej generacji jest głośny na autostradzie. To mnie skutecznie zniechęciło do 2.0. Konsumpcję oleju jakoś przeżyłbym. Ostatnio edytowane przez weuek ; 04-11-2016 o 05:43 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kuba
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: Duratec-HE 1.8
Rocznik: 2009
|
Jest jeszcze benzyna 1.8 konstrukcyjnie to samo co 2.0 tylko koników mniej, ale osiągi pomiędzy 1.6 i 2.0. Użytkuje taki od sierpnia w wersji po FL i uważam że jest całkiem przyjemny. Z minusów to głośność przy wyższych prędkościach ale na samo spasowanie elementów nie narzeka. 2.0 w pl ciężko zdobyć.
Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
trafiłem na ciekawy egzemplarz auta na OLX:
https://www.olx.pl/oferta/ford-focus...tml#df67f10218 Czy ktoś kojarzy samochód? Cena jest adekwatna? Martwi mnie, że sprzedawany przez firmę (handlarz). Nie chciałbym zapłacić 5 tyś więcej niż on za niego dał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|