Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-11-2016, 21:32   #91
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: Tragedia po wymianie opon na zimowe...

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też słyszałem że Nexeny dobre. To coś tam muszą kłamać na etykietach bo ludzie bardzo dobrze się wypowiadają , a etykiety słabe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście testy są bardziej wiarygodne niż etykiety , ale jeśli już to etykiety powinny być lepsze niż opona , a tu na odwrót Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Slabe? C i B to chyba nienajgorzej...
Ja nikogo nie naklaniam ale robie 60kkm rocznie i nie narzekam.
nie jezdze wolno co potwierdzi spora grupa forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2016, 21:38   #92
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał slawek-kali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znasz jakąś niezależną instytucję weryfikującą te dane na etykietach? Albo nawet jakąkolwiek?
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2016, 21:40   #93
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał slawek-kali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Akurat na oponach które mnie interesują jest C i E stąd moja wypowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2016, 22:14   #94
dizel1982
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Swoop Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja kupiłem Michelin Alpin 5 i jestem zadowolony. Przede wszystkim są cichutkie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja jak kupowałem właśnie swoje to miałem do wzięcia bodajże za 1900zł Alpin 5 z 2015r. Wahałem się długo ale po radach osób które siedzą w branży oponiarskiej, wziąłem poprzedni model czyli Alpin A4. Nie wiem na ile w tym prawdy ale powiadają że 5 jest grosza nieco od 4. 4 produkowana w Niemczech, 5 we Włoszech aczkolwiek w rankingu 5 ma bardzo wysoką pozycję. Zobaczymy, poprzednio jeździłem na Nokianach WR D3 i też były bardzo dobre. Micheliniki już kiedyś miałem i wróciłem do nich ponownie z tego względu że były to opony niesamowicie trwałe.
dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2016, 22:40   #95
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

A dla mnie te oceny to jedno a to co w praktyce to drugie, prosty przykład:
Rok temu dwa razy obróciłem z Anglii do Polski w przeciągu miesiąca, miałem na mondku takie opony: Star Performer SPTS AS
205/55 R16 94V XL, niby słaba bo naklejka na E - ekonomia i na mokrym C, leciałem przez Niemcy 160-180km/h w deszcz drogi nie widziałem a musiałem zapierdzielać bo na prom byłem spóźniony, opony trzymały na mokrym i przy tej prędkości bez zastrzeżeń hamowanie tak samo beż wątpliwości, ponad dwa lata na tych oponach ganiałem, tylne już mam zmienione na takie: Nexen NPriz 4S 205/55 R16 94V XL, a za miesiąc takie same idą na przód przed wyjazdem na urlop. Póki co całkiem wygodnie się na nich jeździ i chyba jeszcze ciszej niż poprzednie. Osobiście od około trzech lat biorę opony XL i wiem że jak jadę do polski i nawet parę rzeczy extra wezmę to mogę śmiało oponę więcej napompować i mi bokiem nie strzeli, ba do polski nie muszę jechać, prosty przykład wypadu weekendowego na paintball, czterech chłopa średnio 105 kg na głowę plus do tego graty do bagażnika i ponad 500 kg załadowane do auta i nigdy się nie bałem że opona mi strzeli. Z Nexen zdam relację jak dojadę do polski w grudniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mrk26 ; 03-11-2016 o 22:42
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2016, 20:27   #96
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)

Chłopy... Zgłupiałem już z tym wszystkim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z 16'stek zastanawiam się nad (posortowane rosnąco od "najgorszej" do "najlepszej"):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Sugeruję się głównie wskaźnikami na tej stronie:

Ale może wziąć to wszystko olać i zostać na 17stkach w najpopularniejszym rozmiarze na świecie 225/45/17 (wiem, Ford ich nie przewiduje ale na lato mi takie założono i nie narzekam):

Cena takich 17'stek wcale nie jest taka duża, a biorąc pod uwagę fakt, że nie trzeba drugiego kompletu felg daje niższą sumaryczną cenę. Poza tym pewną zaletą przekładania samych opon jest fakt, że przy każdej zmianie dostajemy na nowo wyważony komplet. Wady: konieczność wizyty na wulkanizacji przy każdej zmianie (zarówno pod kątem wygody, czasu jak i dodatkowych kosztów) oraz możliwe uszkodzenie opon lub felg za którymś razem.

Hmm?
Stary 04-11-2016, 20:40   #97
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Właściwie już wiesz wszystko. :-) Teraz tylko podejmij decyzję. :-)
Jak zmieniasz całe koła, to wulkanizator też powinien je wyważyć.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2016, 20:46   #98
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)

Podejmę. Chciałbym tylko, aby tym razem po założeniu zimówek auto prowadziło się normalnie i reagowało na skręt kierownicą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bo ostatnio wszystkie osie były skrętne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-11-2016, 23:21   #99
Lza
ford::advanced

Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5 TDCI + PowerShift
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał dizel1982 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdybyś czytał wszystkie posty to byś wiedział że jeździłem na nowych, od ok 10 lat jeżdżę na używanych i nie ma żadnej różnicy w długości używania opon. Uważasz że jak kupię roczne czy dwuletnie opony używany z bieżnikiem 7,9mm i nowe z bieżnikiem 8mm to nagle na tych drugich przejeżdżę dłużej? No to myśl tak dalej. Widać brakuje Ci doświadczenia ale to przychodzi wraz z ilością przejechanych kilometrów. Pewnie gdy przyszło Ci wydawać co 3 lata ~8k na dwa komplety opon to byś zupełnie inaczej rozmawiał. A swoją drogą idź, znajdź takie opony na niemieckim śmietniku, daj mi na nie roczną gwarancję i ja je od Ciebie biorę. Dorobisz sobie trochę. Jak już Ci się uda je znaleźć to daj znać.
20 tyś km na komplecie oznacza, że albo opony są do bani albo kierowca. Innego wyjścia nie ma. Cena Twoich opon mało mnie obchodzi - to twój problem. Skoro cię nie stać na opony to po co kupiłeś taki samochód?
Lza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2016, 23:27   #100
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Tak teraz czytam ponownie ten zacytowany fragment i zauważam, że kolega dizel1982 kupuje opony z bieżnikiem zużytym o 0,1 mm (jedna dziesiąta milimetra). To musi być jedyny na świecie dostawca takich rocznych i dwuletnich opon!
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania