Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-11-2016, 13:18   #131
BrysQ
ford::beginner

Imię: Szymon
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi 125 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Tragedia po wymianie opon na zimowe...

Cytat:
Napisał Robert 68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy ja Ci każę kupować opony Premium. Kup jakie chcesz ale te Zeetex ice-plus s200 to dla mnie tragedia, sam bałbym się na nich jeździć zimą
a co dopiero polecać innym.

Spokojnie nie zawsze znaczy bezpiecznie.

No to powinieneś wiedzieć, że istnieje jeszcze coś takiego jak łańcuchy które znacznie tą jazdę ułatwiają.
Probowales ze twierdzisz ze tragedia tala z nimi jezdzic?

Spokojnie nie znaczy bezpiecznie... ciekawe stwierdzenie moze to rozwiniesz co masz na mysli?

Uzywalem w swoim zyciu kilka roznych opon zimowych (wszystkich nie pamietam): Micheliny, Debice, Kelly, Dayton, Zeetex, nawet Targumy na Sharanie 2.8 vr6. Jakos nie zauwazylem zeby byla znaczaca roznica pomiedzy drozszymi markami a tanszymi. Nawet nalewki Targumu byly lepsze od debic, a reszta porownywalna ze soba w jakosci prowadzenia w zimie. Jedyne Debice jakie na razie sie udaly producentowi to Frigo 2 bo jeszcze daja rade. HP1 nie polecam. Widze ze czesc osob mniej sceptycznie mowi o HP2 - nie probowalem wiec nie bede komentowac, ale skoro sa uzytkownicy zadowoleni to znaczy ze moga byc calkiem calkiem. A Zeetexy s200 nie sa zle. Mam w rozmiarze 215/55 r16 i sprawuja sie dobrze na Mondku wiec po co przeplacac.
Akurat wiem do czego sluza lancuchy tylko musisz takze wiedziec ze mozna je uzyc tylko w pewnych warunkach drogowych. W Bieszczadach nie spotkalem sie nigdy z sytuacja zeby byla koniecznosc ich stosowania nawet w wyzszych partiach drog (Wielka Petla itp) w szczegolnosci ze klimat sie w calej PL zmienia i zimy juz nie sa takie srogie jak kiedys. A po asfalcie tez mam jezdzic na lancuchach? No tak bo Zeetexy sa tak beznadziejne ze tylko lancuchy im pomoga i to na asfalcie zeby tarcie lepsze bylo... ehh szkoda gadac...
Ja koncze juz cokolwoek w tym temacie bo szkoda tylko zasyfiac temat.

Wrzucone Tapatalkiem z Asus Zenfone 2 Laser

BrysQ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2016, 13:36   #132
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał BrysQ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakos nie zauwazylem zeby byla znaczaca roznica pomiedzy drozszymi markami a tanszymi.
Ja też tak myślałem i kupiłem za namową Kormorany i teraz widzę różnicę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Żeby nie było, dałem auto z tymi Kormoranami dwóm innym kierowcom i jeden z nich stwierdził, że wszystko jest OK, drugi zgodził się ze mną, że "coś tu jest nie tak". W oponach, które miałem ktoś chyba zapomniał, że oprócz bieżnika liczy się także bok opony, który musi być w stanie przenosić naprężenia boczne.

Cytat:
Napisał BrysQ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spokojnie nie znaczy bezpiecznie... ciekawe stwierdzenie moze to rozwiniesz co masz na mysli?
Trochę wypowiem się za kolegę. Kolega napisał "spokojnie nie zawsze znaczy bezpiecznie". Kluczowe słowo to "nie zawsze" - to nie było ogólne stwierdzenie, że zawsze tak jest, tylko że czasami spokojna jazda nie wystarczy. Są czasem warunki na drodze, typu czarny lód gdzie nawet spokojna jazda nie pomoże i też wylądujesz w rowie... Oznacza to, że nie można sobie usiąść wygodnie i założyć, że jadę spokojnie to na pewno nigdy mi się nic nie stanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez peterpz ; 06-11-2016 o 13:39
peterpz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2016, 13:51   #133
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Mnie na lomplet opon za ppnad 1000 zl nie stac.
To na mondeo mk4 też cię nie stać. Tylko o tym nie wiesz. :-)

P.S. Aleś dziadowsko to w telefoniku nastukał. Bycur na bycurze.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2016, 17:55   #134
Marek
ford::expert

Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995

Cytat:
Napisał Robert 68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford czy Maybach, oba samochody (bo tym są) potrzebują dobrych opon
Wyrwałeś to stwierdzenie z kontekstu całej wypowiedzi więc Twój post nic nie wnosi do tego o czym się odnosiłem.
Wstyd to kraść!

Niektórzy potrzebują pierdylion gadżetów żeby się dobrze poczuć. Tak samo z oponami itp...
Dla mnie wystarczy,że są nie za stare i dobry bieżnik. Nie trafiłem jeszcze na opony jak peterpz tym bardziej nowe. Mam nadzieje, że uznają mu reklamację bo by mnie chyba szlag trafił.
Swoją drogą 95% postów w tym temacie jest nie na temat.
Marek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2016, 18:07   #135
BrysQ
ford::beginner

Imię: Szymon
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi 125 KM
Rocznik: 2008

Popieram @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Poruszyles bardziej istotne kwestie wlasciwosci opony. A co do wypowiedzi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : czy w samochodzie jedyna czescia eksploatacyjna sa opony? Wiekszosc eksploatacyjnych czesci nie jest wcale drogie. Filtr oleju OEM 30 zl, 5w30 motorcraft xr 5 l 112zl. Filtr paliwa bosch 46, powietrza mann 49, swiece Ford OEM zarowe 42 sztuka. Oczywiscie mowie o cenach jakie mnie sie udalo uzyskac w hurtowniach. Malo ktore czesci zamienne sa tak drogie ze przecietnego Polaka nie bedzie na nie stac. Oczywiscie dwumasa itp no to w kazdym aucie niosa za soba koszt ale nie wymienia sie takich czesci co 2 3 czy 5 sezonow. Koniec spamu.

Wrzucone Tapatalkiem z Asus Zenfone 2 Laser
BrysQ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2016, 19:15   #136
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Temat uważam za wyczerpany.
Zamykam.

Autor tematu jeśli będzie chciał poinformować o wynikach reklamacji to proszę o PW ,temat wtedy otworzę.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2017, 18:48   #137
peterpz

Witajcie ponownie. Wątek odblokowany na moją prośbę, bo mam finalne zakończenie tematu. Sprawa toczyła się ciekawie, po kolei niżej.

Ze względu na długi maksymalny czas rozpatrywania gwarancji przez Michelin (do 30 dni roboczych, co w moim przypadku dawało koniec roku 2016) uznałem, że muszę kupić inne opony do czasu rozpatrzenia gwarancji, a z tym będę działał równolegle (najwyżej sprzedam opony, jeśli mi je zwrócą). Główny powód to fakt, iż dziecko było w drodze (już jest na świecie) - nie będę z dzieckiem, ani z Żoną w ciąży ryzykował. Kupiłem (biorąc pod uwagę Wasze komentarze) Continentale TS860 w rozmiarze 215/55R16. Wg wielu testów są to najlepsze opony zimowe aktualnie na rynku. Ten sam rozmiar co Kormorany ale kwestia precyzji w prowadzeniu auta różni się nieziemsko. Nie miałem okazji testować ich w kopnym śniegu ale nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Sam top. Z tym, że są to drogie opony, nie ma co się oszukiwać. Dałem ok 480 PLN za sztukę. Nie brałem pod uwagę nic ze środka stawki, ze względu na przygodę z Kormoranami. Gdybym miał mieć wiedzę, która teraz mam przed Kormoranami to moim wyborem byłby Nokian WR D4. Mnóstwo ludzi na tym śmiga (nawet lepszymi furami niż MDO) i nikt nie narzeka.

Wracając do reklamacji Kormoranów. Po tygodniu od jej wysłania u dealera wysłałem do Michelina e-mail. Wcześniej dzwoniłem do nich kilka razy ale to były okolice weekendu ze Świętem Niepodległości więc ludzie byli na urlopach - poszedł mail. Długi mail, w którym opisałem co się działo z samochodem w trakcie jazdy. Główny mój zarzut był w kwestii bezpieczeństwa. Ja rozumiem, że to są tańsze opony i mogą być gorsze pod pewnymi względami ale opona o podwyższonej ładowności (XL, 97H) nie może być tak miękka. Itd.

Okazało się, iż Michelin rozpatrzył gwarancję pozytywnie! Z tym, że wg. regulaminu muszą mi wymienić opony, nie mogą oddać gotówki (tu okazało się w ogóle, że to co mi wciskał dealer że będzie zwrot na pewno jeśli uznają było nieprawdą). Ze względu na moje zarzuty dot. jakości prowadzenia Michelin zaproponował wymianę na Alpiny oczywiście za sporą dopłatą. Gdybym nie miał już kupionych Continentali to być może skorzystałbym z tej opcji (Alpiny mają podobną cenę, aczkolwiek wg. testów są to opony trochę gorsze).

Dogadaliśmy się na wymianę na Klebery ale w rozmiarze 205/55R16. Kleber to już trochę wyższy model niż Kormoran. Mogłem dokonać takiej zamiany dlatego, że rozmiar 205/55R16 jest znacznie tańszy więc w tej samej cenie zmieniając rozmiar na popularny mogłem podnieść model do góry. W głowie miałem szybką sprzedaż Kleberów, co miał ułatwić popularny rozmiar (umówmy się opona 215/55R16 jest ciężka w sprzedaży, mimo tego iż trochę aut lata na takim rozmiarze).

Niestety minął miesiąc i Klebery nie przychodziły. Wróciłem zatem do rozmów z Michelinem, negocjując że skoro mają problem z przysłaniem opon a zimę mamy już konkretną (było na początku grudnia) musiałem kupić już inne opony aby nie ryzykować jazdy na letnich w takich warunkach. Ze względu na to Michelin zgodził się na zwrot środków. Na zwrot czekałem grubo ponad miesiąc ale na dzisiaj mam już środki z powrotem.

Podsumowując: sprawę udało się załatwić pozytywnie. Nauczyłem się tym razem na swoich błędach, na szczęście bez dużych konsekwencji kosztowych. Teraz jak oglądam opony to poniżej Nokianów już nie schodzę (tak w ogóle to niektóre portale zaliczają Nokiana do topowych producentów razem z Continental, Michelin itd).
Stary 31-01-2017, 11:22   #138
Alecki

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

Szczerze mówiąc, nie sądziłem, że sprawa się tak dobrze skończy.
Widać, że Michelin szanuje klienta.

...albo ktoś z jego działu PR czyta ten wątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2017, 19:45   #139
Skolmi
ford::expert

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018

Kilka lat temu potrzebowałem ekspertyzy dot. nieprodukowanego już wówczas modelu Kormoranów do pozwu przeciwko TU. Michelin przygotował bez grymasów i błyskawicznie.
Byłem w szoku.
Skolmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2017, 13:20   #140
peterpz

Cytat:
Napisał Alecki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szczerze mówiąc, nie sądziłem, że sprawa się tak dobrze skończy.
Widać, że Michelin szanuje klienta.

...albo ktoś z jego działu PR czyta ten wątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No też nie mogę na nich złego słowa powiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania