Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-11-2016, 11:52   #61
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Rozpoznawanie znaków - nie widzi teren zabudowany

Zastrzegłem - "wg mnie". Zobaczę to uwierzę.

Stary 07-11-2016, 11:56   #62
skoru
ford::average

Imię: Szymon
Model: Mondeo mkV | Volvo XC70
Silnik: 1.5 EB MT | 2.5T AT
Rocznik: 2016 | 2015

O, ho... szykuje się nowy bit w IPC do szukania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
skoru jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 12:14   #63
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał taajniak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam aktywowaną nawigację i jeżeli chodzi o punkt pierwszy, to mam cały czas info co do ograniczeń prędkości.
Również jak wjadę w teren zabudowany to z miejsca pokazuje "50".
Aktualnie dozwolona prędkość na nawi jest pokazywana na dole ekranu przy nazwie danej ulicy lub drogi i te dane pochodzą raczej z mapy nawigacji.
Zawsze, czy tylko przy ustawionej trasie w nawigacji?

Cytat:
Napisał taajniak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedyne co mogę stwierdzić, to prędkość wyświetalana na panelu liczników nie ma nic wspólnego z prędkością wyświetalną na nawigacji.

Mam odcinek drogi gdzie ostatnio podnieśli prędkość do 70 km/h i dochodzi do sytuacji gdzie nawi pokazuje 50 km/h a ikona przy zegarach 70 km/h.
Może kamera ma priorytet nad navi? Jeśli kamera nie wykrywa znaków przez pewien okres czasu to pobiera informację z navi (podobnie jak anuluje ograniczenie prędkośc po pewnym czasie pomimo braku znaku odwołania)?

Bump:
Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie do końca chyba tak jest @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , bo jakimś cudem w mieście generalnie mam na zegarach 50, a przecież nie stawiają na każdym skrzyżowaniu tego znaku, a więc zegary muszą mieć inne źródło tej wiedzy.
Pojawia się przy wjeździe w teren zabudowany (z uruchomioną navi, czy bez navi)? Czy w KRA cały czas Ci wyświetla 50 km/h - no chyba że jest nizsze lub wyższe ograniczenie?
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 12:31   #64
taajniak

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 EB 260 KM / 415 nm by heko
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawsze, czy tylko przy ustawionej trasie w nawigacji?

Może kamera ma priorytet nad navi? Jeśli kamera nie wykrywa znaków przez pewien okres czasu to pobiera informację z navi (podobnie jak anuluje ograniczenie prędkośc po pewnym czasie pomimo braku znaku odwołania)?

Bump:

Pojawia się przy wjeździe w teren zabudowany (z uruchomioną navi, czy bez navi)? Czy w KRA cały czas Ci wyświetla 50 km/h - no chyba że jest nizsze lub wyższe ograniczenie?
Ja myślę, że wyświetlacz na zegarach działa niezależnie od nawigacji - tzn wyświetla tylko odczyty z kamerki, ale dziś jak będę wracał z roboty to się dokładnie przyjrzę i wieczorem napiszę.

No i dozwolona prędkość na nawigacji jest zawsze. Nie ma znaczenia czy jest ustalona trasa czy nie.
taajniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 12:35   #65
Miralon
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI

He, he.
Cytat:
No i dozwolona prędkość na nawigacji jest zawsze. Nie ma znaczenia czy jest ustalona trasa czy nie.
U mnie tego nie ma nigdy a w zegarach wyświetla poprawnie tzn. jeśli nie ma znaku to czerpie z nawigacji. Postaram się dzisiaj lub jutro nagrać film i wrzucić na YT bo mam miejsce gdzie to ewidentnie widać że między zegarami mam pokazaną prędkość odczytaną z nawigacji (nie ma znaku a prędkość się zmienia na zegarach- jest to miejsce gdzie kiedyś dawno temu było takie ograniczenie)
Miralon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 13:50   #66
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Dam sobie na razie tylko rękę uciąć (głowę dopiero jak wsiądę popołudniu do auta), że mam cały czas 50 w Krakowie, a po 23:00 nawet 60, choć tu miałem kiedyś jakieś zastrzeżenia do tego, jak to działa, co tym bardziej potwierdza, że mam 50. :-D
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 14:21   #67
Miralon
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI

No to wsiadłem do auta i nagrałem... I to jest jeszcze bardziej pokręcone niż mi się wydawało. Pamiętajcie - na ekranie navi nie mam nic. To co widzę na zegarach - napisałem na ekranie (z komentarzem gdzie niegdzie). I co sądzicie?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Miralon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 14:26   #68
skoru

Imię: Szymon
Model: Mondeo mkV | Volvo XC70
Silnik: 1.5 EB MT | 2.5T AT
Rocznik: 2016 | 2015

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] no i dla mnie sprawa wyjaśniona: informacja o ograniczeniu musi iść z map. Dzięki Ci za poważne podejście do sprawy.
Jak dla mnie tak działający system jest OK, teraz pytanie czy da się to aktywować w dokładanych navi?
skoru jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 14:28   #69
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Czyli bierze dane z navi (czasem nieaktualnej). :-)
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2016, 14:40   #70
jacek-k-wawa

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - a tak off topic. Oglądając Twój filmik tak w okolicy 35 sekundy zacząłem zastanawiać sie czy masz jakąś custom wersję mondka z silnikiem V8 z Mustanga albo po jakimś gruntownym tuningu u @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] :-)
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania