Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-12-2016, 00:33   #231
ko5a
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 HE Benzyna + LPG
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wymiana radia 6000CD --> Sony

6000CD i SONY są na takich samych końcówkach mocy, więc wielkiej różnicy nie może być. Moim zdaniem słyszalna różnica jest wyłącznie w regulacji basów i sopranów, tak jakby od innej częstotliwości działa ta regulacja.
Moim zdaniem podstawa to wymiana głośników + wyciszenie drzwi.
Głośniki "wysokotonowe" są identyczne w wersji podstawowej i premium, w skrócie: są b e z n a d z i e j n e.
Wymiary po oryginalnych wysokotonowcach:
średnica dziury w trójkątnej osłonce 46mm, średnica kołnierza 56mm, głębokość 35mm
Mieszczą się tam np Sinuslive NEO 28s

ko5a jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2016, 00:54   #232
arpo
ford::advanced

Imię: Patryk
Model: V40 CC AWD
Silnik: T5
Rocznik: 2013

Jaka różnica w detalach by nie była, efekt dla przeciętnego słuchacza jest mniej więcej taki: 6000CD - jest dramat, Sony - nie ma dramatu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak czy inaczej, jak dla mnie sama wymiana głośników, bez wyrzucenia 6000CD to nie do końca trafiona inwestycja.
arpo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2016, 06:36   #233
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Może to kwestia samego efektu regulacji dźwięku sprawia, że sony to brak dramatu. Tak samo zrobiłem - nie mogłem uwierzyć, że auto z roku 2008 ma tak beznadziejne radio (6000CD). Dramat to był w porównaniu z najtańszymi sony, pioneer i alpine, które miałem w poprzednim aucie.

No ale teraz mamy zalew jeszcze gorszych - tych z zylionem zabawkowych apek na ekranie. ;-)
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2016, 15:06   #234
crashq
ford::beginner

Imię: Kacper
Model: Mondeo MK4 HB
Silnik: 2.0 TDCi 140KM

Dzieki za odpowiedziGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i teraz dylemat czy szukać najpierw radia czy najpierw glośniki. Chyba na początek zmienię radio i później pomyśle o głośnikach. Te hertze dsk165 podobno dobrze grają, ale pytanie czy mogą byc pod samo radio.
Radia patrzyłem na allegro, ale są same z data produkcji 2008r, więc przed lifty i tutaj pytanie czy to sie zgra z modułem BT polifta. Czy ktoś ma taką informację czy to wszystko będzie działac ? Wiem, ze jest ten temat o module BT, ale zanim przebrnę przez 359 stron to mnie wiosna zastanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
crashq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2016, 15:33   #235
emte3

Imię: Mirek
Model: KUGA ST LINE X AWDi S MAX II
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2020 i 2016

Dla mnie te fabryczne głośniki są równie beznadziejne jak i radia Sony,
Zmień głośniki a nie radio,
Słyszę ciągłe narzekania na CD6000, a to nie ono jest wąskim gardłem, a głośniki po 1 USD za szt.
emte3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2016, 16:38   #236
ko5a
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 HE Benzyna + LPG
Rocznik: 2012

Popieram @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , kilka postow temu pisalem (a nie lubie sie powtarzac) ze moim zdaniem roznica miedzy sony a cd6000 jest znikoma. Natomiast glosniki fabryczne to straszny bubel, woofery i twetery sa do wymiany od razu. Dobrze jest tez przy okazji wyciszyc drzwi. Dopiero pozniej mozna pomyslec nad zmiana cd6000 na cos innego (bo np dla kogos front sony jest ladniejszy)
ko5a jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2016, 18:38   #237
crashq

Cytat:
Napisał ko5a Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Popieram @emte3 , kilka postow temu pisalem (a nie lubie sie powtarzac) ze moim zdaniem roznica miedzy sony a cd6000 jest znikoma.
No widzisz, a inni piszą, że odczuli poprawę. Jedni większą drudzy mniejszą.
Teraz nie wiem kogo sluchać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jedni piszą, że SONY wyciągnie z tych glośników więcej, a drudzy, że te glośniki to szajs.
Mam mętlik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W sumie samochód po wzmocnieniu silnika, a z kiepskim zawieszeniem i łysymi oponami nie uzyska dobrych efektów. Tak rozumiem Wasze rady odnośnie zmiany głośników zamiast najpierw radia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli bym wygłuszył drzwi to które maty wybrać ? W którymś temacie czytałem, że polecane są SilentCoat.
Głośniki jakie ? Hertz DSK 165, PowerBass S-60 ? Czy coś innego ? Tylko nie zaraz coś klasy Focali po 700zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-12-2016, 20:55   #238
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał emte3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
łyszę ciągłe narzekania na CD6000, a to nie ono jest wąskim gardłem
niestety głównie ono bo ma duży przester. posłuchaj go dłużej powyżej 25 a uszy ci spuchną. po wymianie na sony efekt znika i jest poprawa w scenie. nie twierdzę, ze to rewelacja ale różnica jest duża. wszyscy moi znajomi, którym doradziłem taką zamianę i to zrobili są zadowoleni.

osobiście sądzę, że jeśli ktoś twierdzi, że taka zamiana nie zrobi różnicy to chyba ma kiepski słuch i lepiej niech zostanie przy zwykłym radiu.

Cytat:
Napisał crashq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Głośniki jakie ?
to radio słabo ci je wysteruje więc szkoda zachodu i pieniędzy
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2016, 22:10   #239
arpo

Imię: Patryk
Model: V40 CC AWD
Silnik: T5

Ja też będę obstawał przy tym, że to 6000CD głównie kaleczy uszy i zmiana na Sony nawet przy zachowaniu fabrycznych głośników jest zdecydowanie dobrym posunięciem.
arpo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2016, 22:29   #240
crashq

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
osobiście sądzę, że jeśli ktoś twierdzi, że taka zamiana nie zrobi różnicy to chyba ma kiepski słuch i lepiej niech zostanie przy zwykłym radiu.
No własnie skoro za to radio była dopłata w salonie to musi być jakaś różnica Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może to samo sterowanie skoro końcówka mocy jest taka sama. W sumie koncówka odpowiada chyba tylko za moc sygnalu, a reszta radia za barwe dzwięku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Chyba, ze źle to rozumiuje.

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to radio słabo ci je wysteruje więc szkoda zachodu i pieniędzy
Myślę tez nad samym wygłuszeniem drzwi, gdzie przy okazji mógłbym wymienić głośniki. Jak słucham głośniej to słyszę brzęczące wszystkie elementy w drzwiach i brzęczący boczek co mnie troche drażni. Tweetery wymienie na pewno, bo ich moc jest tragiczna, dlatego pytam jakie głośniki bo odseparowany zestaw powerbassów kosztuje z dystansami 279zł, a juz jest komplet. Same tweetery tez kosztują ponad 100zł, a ktoś polecał nawet takie za 200 co juz chyba jest przesadą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał arpo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja też będę obstawał przy tym, że to 6000CD głównie kaleczy uszy i zmiana na Sony nawet przy zachowaniu fabrycznych głośników jest zdecydowanie dobrym posunięciem.
Kolejny głos za wymiana radia. Zaczne chyba robic statystyki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A tak poważnie to już nie wiem. Jeżeli bym kupił Sony to odrazu mu wyciągnę RCA, bo chyba przełożę skrzynkę z poprzedniego auta, bo może te głośniki maja lepszy bass niż 13cm piździki z renault, ale jednak ten bass jest taki płytki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania