Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-01-2017, 02:53   #1
arek14051978
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: 2000
Rocznik: 2003
Domyślnie 2.0 tddi 90 km,falujace obroty

Witam.Otóż miałem problem z autem,gdyż po naprawie pompy wtryskowej,zle naciagnąłem łancuch rozrządu i był straszny hałas.Zdjelem pokrywę poluzowałem wszystkie sruby tzn od wałków i pompy wtryskowej i naciągnąłem.Łańcuch sie ładnie napiął,hałas ustał.No ale teraz zaczeły mi falować obroty w zakresie 800-1000 .Czy silnik zimny ,czy ciepły jest to samo.Wczesniej tego nie było przed poprawieniem łańcucha.I teraz nie wiem czy to jakis zbieg okoliczności?Koła zebate Wałków i pompa były ustawione na znaki, tak jak powinny być ,sruby poluzowane i napinacz napiął.Fakt ze koło zebate pompy wtryskowej sie przesuneło tak jak koła zebate wałków ,no ale to by miało wpływ odnosnie przestawienia pompy.ze obroty sobie faluja?
Przy znam sie ze jak zakładałem pózniej alternator,to nie odpiąłem klemy i zrobiłem małe zwarcie ze 2 razy,no ale widze ze ładowanie jest tzn kontroka gasnie,więc to chyba by nie miało wpływu ze tak sie dzieje.Fakt ze na desce wyswietlacza troche przygasa ten wyswietlacz.Wiec sprawdze miernikiem ładowanie,czy jest ok dla pewności.
Aha i jeszcze mnie jedna rzecz zaciekawiła tam gdzie jest spalanie pokazuje mi 99.9.Nie zwróciłem uwagi przed poprawieniem łancucha czy taka wartośc była.Może ktoś coś podpowie od cvzego tu zacząc.

arek14051978 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2017, 12:43   #2
Dombek
FCP member

Imię: Dominik
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: 2.0 tddi 90 km,falujace obroty

Cytat:
Napisał arek14051978 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....Zdjelem pokrywę poluzowałem wszystkie sruby tzn od wałków i pompy wtryskowej i naciągnąłem.....Może ktoś coś podpowie od cvzego tu zacząc.
Zacznij od ustawienia kąta wtrysku. Jeśli popuściłeś śruby od koła pompy wtryskowej i napinałeś tak łańcuch to przestawiłeś kąt wtrysku, no chyba że miałeś zablokowaną pompę i pozakładane blokady. Teraz albo samemu podpinasz Forscana i sie bawisz lub do kogos kto sie zna.
Stary 03-01-2017, 14:11   #3
arek14051978

No własnie i teraz obroty sie uspokoiły są ok.Tylko teraz jest taki problem ze auto po przekreceniu kluczyka i odpaleniu chodzi normalnie ,tzn wkreca sie na obroty tak jak powiniem.Lecz po przejechaniu 2 ,3 km samochód dostaje muła czyli obroty max do 3.5 -4 tys obrotów.I tak do nastepnego wyłączenia i właczenia auta.Nie chce mi sie wierzyć ze znowu padł sterownik w pompie,bo go naprawiali teraz.Przed naciągiem łańcucha było ok.Fakt ze pompe zablokowałem tylko władając bolec przez otwór w kole zebatym do otworu tam dalej za pompą.A moze da się koło zebate pompy troche przestawić?Bez dejmowania ponownie obudowy
Stary 03-01-2017, 15:10   #4
Dombek
FCP member

Pewnie że się da. Koło zębate przestawiasz ściągać zaślepkę z obudowy rozrządu i juz widac koło. Tam masz trzy lub cztery śruby, luzujesz je i już możesz kręcić kolem zembatym pompy. Tylko ze bez kompa ustawic kąt wtrysku to raczej ciężko będzie.

Bump: A poza tym jak ma muła i obroty do 3-3.5 k to raczej cos z pompą nie tak. To nie jest wina sterownika. Zczytaj błędy i daj znać.
Stary 03-01-2017, 15:21   #5
arek14051978

No tak tylko jak poluzuje te sruby od kola zebatego,to tak bardzo koło zebate sie nie przestawi bo łancuch jest mocno napiety.Ewentualnie przy poluzowanych srubach na kole zebatym,wiziąć bodajrze tam jest klucz 22 i lekko dać do przodu ewentualnie do tylu i zakątrować sruby.Wiem ze tak bedzie cięzko cokolwieek ustawić bez kompa.Dzwoniłem do tego goscia co mi naprawiłał sterownik,to powiedział ze prawdopodobnie sie przyciera tłoczek w pompie.Kazał kupić olej mixol i wlać do baku.Moze sie poprawić a moze nie

Bump: aha a ten dekielek od pompy jak sie go zdejmuje,jakos przekreca w prawo, w lewo ?jakiś klucz specjalny?
Stary 03-01-2017, 17:53   #6
Dombek
FCP member

Cytat:
Napisał arek14051978 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Dzwoniłem do tego goscia co mi naprawiłał sterownik,to powiedział ze prawdopodobnie sie przyciera tłoczek w pompie.Kazał kupić olej mixol i wlać do baku.Moze sie poprawić a moze nie

Bump: aha a ten dekielek od pompy jak sie go zdejmuje,jakos przekreca w prawo, w lewo ?jakiś klucz specjalny?
Najprawdopodobniej właśnie tłoczek może się przycinać, miałem tak samo. Co do dekielka to tak są specjalne klucze ale da się go odkręcić bez nich, wystarczy coś w rodzaju klucza do szlifierki tylko z dużo większym rozstawem bolczyków. W którą stronę sie odkręca to nie pamiętam.

Bump:
Cytat:
...Ewentualnie przy poluzowanych srubach na kole zebatym,wiziąć bodajrze tam jest klucz 22 i lekko dać do przodu ewentualnie do tylu i zakątrować sruby.
Tak wlasnie się to robi.

Bump: Tu masz zdjęcia gdzieś tam mam zrobione zdjęcie przytartego tłoczka.[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 06-01-2017, 12:13   #7
arek14051978

Wiec tak,wczoraj zdjąłem dekielek obudowy tam gdzie jest pompa wtryskowa.krecąc wałem ustawiłem pompe na znak tzn zeby bolec sobie swobodnie przechodził przez kolo zebate,w otwór ktory jest w obudowie dalej.Poluzowałem sruby od pompy wtryskowej i krecąc wałem w prawą stronę,przestawiłem kolo zebate wzgledem wałka pomy dość sporo i zakontrowałem spowrotem sruby na pompie.Nie wiem czy to można nazwać przestawieniem pompy,bo tylko kolo zebate sie przestawiło a wałek stał w miejscu.Mogłem zrobić tak,ze klucz 22 załozyc na wałek pompy i wałkiem ruszyc delikatnie i zakrecić sruby.Ale zrobiłem tym pierwszym sposobem.Samochód odpaliłem i pedał gazu w podłoge i zaczeło sie wkrecać tzn ,nie za myka obrotomierza do konca ,ale tak sie wkreca na 5 tyś obrotów(na czerwone pole).Wiec wydaje mi sie ze te przestawienie koła zebatego na fasolkach poskutkowało.Chociaż wiem ze za mocno tą pompę przestawiłem w prawą stronę,bo jeszcze bardziej powinien zamykać ten obrotomierz.Ale jest 100 razy lepiej jak było.Jutro delikatnie cofne ją do tyłu.To jest takie ustawianie na oko.W każdym bądz razie ,po coś są te otwory na tym kole zebatym w kształcie fasolek,zeby regulować chyba pompę?Bo nie sądze ze do naciągu łancucha rozrządu.Do napinania łancucha rozrządu ,wiem to napewno że są regulacje na kołach zebatych wałka rozrządu ,bo tak go napinałem.No chyba ze ten mmiksol 2 butelki litrowe co wlałem do baku, on tak podziałał chwilowo na ten tłoczek w pompie,jeśli to jego wina jest.
Stary 06-01-2017, 13:12   #8
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Cytat:
2 butelki litrowe co wlałem do baku
Ostro poleciałeś po bandzie.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania