![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-01-2017
Model: FOCUS
Silnik: 1.0
Rocznik: 2014
|
Witam,
Mam pytanie - podczas jazdy autostradą na tempomacie, nagle "wyskoczył" mi 6 bieg. Później wyskakiwały wszystkie po kolei, aż do momentu gdy zaczęło śmierdzieć ze sprzęgła, więc musiałem wezwać pomoc drogową i auto wylądowało w ASO. W tym momencie skrzynia jest zupełnie niesprawna, jest na "jakimś" biegu tj. przy włączeniu i wysprzęgleniu samochód się rusza, ale sprzęgło zaczyna śmierdzieć - tj. można zrobić dokładnie taki dystans, żeby wjechać na lawetę, ewentualnie na badanie w serwisie. Nie wiem jak to wygląda od środka. Co jest ważne - niecałe 1000 km temu samochód miał całkowicie wymieniony silnik (w ASO), jeździłem nim niecałe dwa tygodnie i teraz to. Samochód ma 99 tys. przebiegu, jest z 2014 roku, silnik to EcoBoost 1.0 125KM. Po moim opisie - czy ktoś może przypuszczać co to może być? Drugie pytanie - czy ta usterka może być związana ze świeżo wymienionym silnikiem (wymieniony był cały - pokaźna faktura w ASO)? Jak to motywować - czuje że serwis będzie mi wmawiał że to kolejna usterka. Będę wdzięczny za pomoc. [EDIT] Dodam że przekroczyłem po raz pierwszy na nowym silniku prędkość 180 km/h - wtedy sytuacja się wydarzyła. Silnik był wymieniony ze względu na przegrzanie - było to spowodowane uszkodzeniem przewodu płynu chłodniczego - przegryzło go zwierzę. Ostatnio edytowane przez obee ; 10-01-2017 o 13:55 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
wymieniony silnik, to i przyszła kolej na skrzynie... w końcu, to 2014 rok
== dobra, teraz mnie możecie zabić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
natomiast nie jest dziwne to że po niecałych 1000 km wali się skrzynia biegów? jak dla mnie jest to w 100% powiązane tylko jakie argumenty, bo ja niestety nie mam wiedzy i bardziej kieruje się intuicją Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Według mojej intuicji, skrzynia była sucha, bez oleju, lub minimalne śladowe ilości na dnie, i się zatarła, zablokowana, że nic już w niej sie nie przesuwa, a zledwością obraca.
Jeżeli po rozebraniu,tryby, łożyska, wałki bedą fioletowe to to, jeżelitylko białe lub szare, to zablokowana z innego powodu. Na bank,usterka powiazana z wymianą silnika. |
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Ktoś ma może jeszcze jakieś sugestie? |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
znaczy na bank coś z wymianą silnika, spieprzyli
to czy tam był olej czy nie, łatwo sprawdzić. poza tym, huczałoby i iskrzyło że głowa boli generalnie, będą Ci wmawiać wymianę skrzyni na twoj koszt, ale się nie daj |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Skrzynia to nie silnik, w niej oleju nie ubywa wraz z przebiegiem.
Ale gdy jest go tylko troche na dnie, to tryby, łożyska nie są smarowane dostatecznie, pbo w czasie jazdy tryby o ile jeszcze sie maczaja w oleju to rozbryzguja po wnetrzu, a konieważ skrzynia nie jest smarowana pod ciśnieniem, to niski stan oleju powoduje takie skutki. |
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
szukam właśnie argumentów, bo też czuje że będą chcieli mnie na tą skrzynie naciągnąć... |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
no jak w ASO zobaczą, że nie było oleju to zaraz go zaleją i będą udawali głupa
wtedy tylko ekspertyza łożysk i zębatek wykaże co i jak generalnie, czekaj co powiedzą, bo możemy gdybać a odchodząc od tematu, polecam BMW 5, z 98-00 roku. pojeździsz jeszcze marne 30 lat |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
ale wracając do tematu... nawet jak zaleją z powrotem olejem, to chyba i tak będzie widać (po ponownym rozebraniu) że coś jest nie tak z elementami jak tryby czy łożyska |
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|