Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2017, 13:46   #1
obee
ford::beginner

Model: FOCUS
Silnik: 1.0
Rocznik: 2014
Domyślnie Unieruchomiona skrzynia biegów po wymianie silnika

Witam,

Mam pytanie - podczas jazdy autostradą na tempomacie, nagle "wyskoczył" mi 6 bieg. Później wyskakiwały wszystkie po kolei, aż do momentu gdy zaczęło śmierdzieć ze sprzęgła, więc musiałem wezwać pomoc drogową i auto wylądowało w ASO.

W tym momencie skrzynia jest zupełnie niesprawna, jest na "jakimś" biegu tj. przy włączeniu i wysprzęgleniu samochód się rusza, ale sprzęgło zaczyna śmierdzieć - tj. można zrobić dokładnie taki dystans, żeby wjechać na lawetę, ewentualnie na badanie w serwisie. Nie wiem jak to wygląda od środka.

Co jest ważne - niecałe 1000 km temu samochód miał całkowicie wymieniony silnik (w ASO), jeździłem nim niecałe dwa tygodnie i teraz to. Samochód ma 99 tys. przebiegu, jest z 2014 roku, silnik to EcoBoost 1.0 125KM.

Po moim opisie - czy ktoś może przypuszczać co to może być?

Drugie pytanie - czy ta usterka może być związana ze świeżo wymienionym silnikiem (wymieniony był cały - pokaźna faktura w ASO)? Jak to motywować - czuje że serwis będzie mi wmawiał że to kolejna usterka.

Będę wdzięczny za pomoc.

[EDIT] Dodam że przekroczyłem po raz pierwszy na nowym silniku prędkość 180 km/h - wtedy sytuacja się wydarzyła. Silnik był wymieniony ze względu na przegrzanie - było to spowodowane uszkodzeniem przewodu płynu chłodniczego - przegryzło go zwierzę.

Ostatnio edytowane przez obee ; 10-01-2017 o 13:55
obee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2017, 13:55   #2
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Unieruchomiona skrzynia biegów po wymianie silnika

wymieniony silnik, to i przyszła kolej na skrzynie... w końcu, to 2014 rok

==
dobra, teraz mnie możecie zabić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2017, 14:00   #3
obee

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wymieniony silnik, to i przyszła kolej na skrzynie... w końcu, to 2014 rok

==
dobra, teraz mnie możecie zabić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dopisałem powyżej że silnik to wina przewodu do płynu hamulcowego, które przygryzło jakieś zwierze typu kuna... no cóż - sytuacja losowa

natomiast nie jest dziwne to że po niecałych 1000 km wali się skrzynia biegów? jak dla mnie jest to w 100% powiązane tylko jakie argumenty, bo ja niestety nie mam wiedzy i bardziej kieruje się intuicją Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-01-2017, 14:08   #4
salom

Według mojej intuicji, skrzynia była sucha, bez oleju, lub minimalne śladowe ilości na dnie, i się zatarła, zablokowana, że nic już w niej sie nie przesuwa, a zledwością obraca.
Jeżeli po rozebraniu,tryby, łożyska, wałki bedą fioletowe to to, jeżelitylko białe lub szare, to zablokowana z innego powodu.

Na bank,usterka powiazana z wymianą silnika.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2017, 14:10   #5
obee

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Według mojej intuicji, skrzynia była sucha, bez oleju, lub minimalne śladowe ilości na dnie, i się zatarła, zablokowana, że nic już w niej sie nie przesuwa, a zledwością obraca.
Jeżeli po rozebraniu,tryby, łożyska, wałki bedą fioletowe to to, jeżelitylko białe lub szare, to zablokowana z innego powodu.

Na bank,usterka powiazana z wymianą silnika.
Dzięki za pomoc - nie chciałem sugerować odpowiedzi, ale również pierwsze co mi przyszło do głowy to brak oleju w skrzyni - ktoś, robiąc naprawę silniku, po prostu nie dolał, albo dolał za mało.

Ktoś ma może jeszcze jakieś sugestie?
Stary 10-01-2017, 14:14   #6
Fulara
FORD|AUTHORIZED

znaczy na bank coś z wymianą silnika, spieprzyli

to czy tam był olej czy nie, łatwo sprawdzić. poza tym, huczałoby i iskrzyło że głowa boli

generalnie, będą Ci wmawiać wymianę skrzyni na twoj koszt, ale się nie daj
Stary 10-01-2017, 14:16   #7
salom

Skrzynia to nie silnik, w niej oleju nie ubywa wraz z przebiegiem.
Ale gdy jest go tylko troche na dnie, to tryby, łożyska nie są smarowane dostatecznie, pbo w czasie jazdy tryby o ile jeszcze sie maczaja w oleju to rozbryzguja po wnetrzu, a konieważ skrzynia nie jest smarowana pod ciśnieniem, to niski stan oleju powoduje takie skutki.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2017, 14:16   #8
obee

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
znaczy na bank coś z wymianą silnika, spieprzyli

to czy tam był olej czy nie, łatwo sprawdzić. poza tym, huczałoby i iskrzyło że głowa boli

generalnie, będą Ci wmawiać wymianę skrzyni na twoj koszt, ale się nie daj
no ale pytanie czy jak auto już poszło do ASO to czy nie zrobią tego tak, że gdybym - powiedzmy - wział sobie to auto z powrotem - to nie zobaczę już w czym problem (czyt. wyczyszczą)

szukam właśnie argumentów, bo też czuje że będą chcieli mnie na tą skrzynie naciągnąć...
Stary 10-01-2017, 14:52   #9
Fulara
FORD|AUTHORIZED

no jak w ASO zobaczą, że nie było oleju to zaraz go zaleją i będą udawali głupa

wtedy tylko ekspertyza łożysk i zębatek wykaże co i jak

generalnie, czekaj co powiedzą, bo możemy gdybać

a odchodząc od tematu, polecam BMW 5, z 98-00 roku. pojeździsz jeszcze marne 30 lat
Stary 10-01-2017, 14:59   #10
obee

Cytat:
no jak w ASO zobaczą, że nie było oleju to zaraz go zaleją i będą udawali głupa

wtedy tylko ekspertyza łożysk i zębatek wykaże co i jak

generalnie, czekaj co powiedzą, bo możemy gdybać

a odchodząc od tematu, polecam BMW 5, z 98-00 roku. pojeździsz jeszcze marne 30 lat
no cóż... chętnie bym zamienił na takowe auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ale wracając do tematu... nawet jak zaleją z powrotem olejem, to chyba i tak będzie widać (po ponownym rozebraniu) że coś jest nie tak z elementami jak tryby czy łożyska
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania