![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
|
Koledzy czy możecie się wypowiedzieć na temat tych silników? Jak one się sprawują? Czy silnik diesla musze odrzucić jeśli wiekszość trasy pokonuje w mieście na krótkich odcinkach, raz na jakiś czas do pracy 25 km w 1 stronę oraz 3-4 do roku w dłuższe trasy. Czy jazda w takim trybie szkodzi TDCi (korki, miasto)? Wiem że koszt eksploatacji jest wyższy. Pytam dlatego że nie ma nic rozsądnego w wersji 2.0 benzyna. Z kolei 1.6 wydaje mi się za słaby, przeglądając to forum ludzie mówili że 1. muli. Mając Astrę 1.6 103 KM pewnie nic dla mnie by się nie zmieniło przesiadając się w 125 KM. Warto w ogóle brać pod uwagę TDCi, chodzi mi o wersje 140 KM. Z tego co wiem to silnik PSA.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 tdci
|
Silnik 140 KM godny polecenia, sporo o nim napisano. Co do miasta... Oczywiście - większość głosów będzie sugerowała, że to niekorzystne. Patrząc na siebie - od 19 lat jeżdzę po mieście dieslami. Większość czasu z DPF. I... Nic. Szczęście? Dbanie o auto? Trafione egzemplarze? Może wszystkiego po trochu. Ale nie jest to największy w życiu dramat - diesle w mieście. Też szukałem benzyny ale jak to z używanymi - czasem wg zasady "jak się nie ma co się lubi..."
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
|
odrzucać nie musisz diesla, 2.0 benzyna 145 koni, jak wspominałem w innym wątku będzie do kupienia ok 15-20 lutego. Kończy leasing, wykup i trafi do sprzedaży Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#4 |
|
|
Ja do tego czasu nic nie znajdę nie wykluczam że się zainteresuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szczególnie interesują mnie opinie użytkowników którzy użytkują diesle w miastach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez zasad ; 24-01-2017 o 18:50 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 tdci
|
Cytat:
To jak dla mnie w zasadzie tyle (mam PTC więc daje radę). "Kultura" wypalania DPF dużo większa niż w oplach (może trochę trudniej wyłapać - kwestia wyrobienia nawyku). Ale nawet jak zaparkuję i widzę wypalanie to kwestia 3-4 minut postania na wyższych obrotach (jak dookoła korki) i po wypalaniu. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
A jak latem? Auto niestety będzie stało pod chmurką. To prawda że w momencie wypalania DPF obroty na biegu jałowym są wyższe? Bo rozumiem że żadnej kontrolki nie ma?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Spalanie chwilowe jest wyzsze. Moj stoi caly rok na dworze i problemow nie ma.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi