![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartosz
Model: fiesta
Silnik: benzyna 1.2 82 KM
Rocznik: 2009
|
Witam.
Samochód nie chce odpalić. Udało się raz, rozgrzałem go i na ciepłym silniku palił bez problemu. Rano już nie odpalił. Mechanik był u mnie z komputerem i powiedział, że przepustnica powietrza jest do wymiany. Tak zrobiłem i nadal nie odpala. Kupiłem interfejs i podłączyłem. Wyskoczył taki błąd. ===PCM DTC P2108:75-28=== Kod: P2108 - Działanie TACM Dodatkowe symptomy usterki: - Nie można uzyskać położenia awaryjnego Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). Zamrożone ramki : -GLOBTIM: 241467312 s - Globalny czas rzeczywisty -TOTDIST: 87024.0 km - Całkowity (przebyty) dystans -MAINECUV: 12.75 V - Zasilanie główne sterownika ECU -OUTTMP: 1 °C - Temperatura zewnętrzna odczytywana przez czujnik. -ESTSERUN: Nie - Status silnika - silnik pracuje -ESTSECRK: Nie - Status silnika - silnik w fazie rozruchu -RPM: 1303 obr/min - Obroty silnika na minute -VSS: 0.0 km/h - Prędkość pojazdu -LOAD: 49.02 % - Wyliczona wartosc obciazenia -ECT: 41 °C - Czujnik temperatury cieczy chłodzącej -MAP: 54.0 kPa - Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze (Manifold AbsolutePressure Sensor). -APP_D: 7.84 % - Położenie pedału przyspiesznika D -SHRTFT1: 0.00 % - Krótkoterminowa regulacja paliwa 1 (Short term fueltrim 1) -LONGFT1: -1.56 % - Długoterminowa regulacja paliwa 1 (Long term fuel trim1) -FUELSYS: error - Stan układu paliwowego (Pętla otwarta/zamknięta) ===END PCM DTC P2108:75-28=== Czy ktoś może mi pomóc rozszyfrować co może być powodem tego błędu?? Ostatnio edytowane przez SRS ; 11-02-2017 o 20:10 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
problem z przepustnicą, jej sterowaniem, lub okablowaniem.
Jak zmieniłeś przepustnice, to zobacz jeszcze wiązke do niej czy jest ok.
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartosz
Model: fiesta
Silnik: benzyna 1.2 82 KM
Rocznik: 2009
|
Prawdopodobnie będzie problem ze sterowaniem. Bo jak odłączyłem kable to od razu samochód zaalarmował awarie silnika. Po podłączeniu wtyki nadal wyskakuje tylko ten błąd. Wiązkę sprawdzałem, jest ok. Problem w tym gdzie jest sterownik przepustnicy umieszczony.
Bump: ...czy przepustnicą steruje główny sterownik silnika PCM?? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Tak niestety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|