![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo mk3 Ghia
Silnik: 1.8 SCi
Rocznik: 2003
|
Witam borykam się z ksenonami w moim pięknym mondeo mk3. Zaczęło się jak kupiłem samochód to były osram i były wypalone / fioletowe i prawy lekko mrugał więc kupiłem nowe Philipsy po jeździłem miesiąc i przy chyba ruszania pod górkę zobaczyłem błysk prawego ,po czym dojechałem do domu i przestał świeć ,po ponownym zapaleniu zaczęły świeć ale po jakimś czasie mrugał był błysk i zgasł znowu . Oddałem je na gwarancję dostałem nowe i po miesiącu to samo więc kupiłem nowa przetwornice i nowe zarniki po jeździłem z miesiąc i dalej to samo już nie wiem co może być , lewe światło dobrze cały czas jest a to prawe siada , gdyby było przebicie z instalacji wysokiego napięcia to by chyba oba padały bo mają to samo połączenie , jest coś w lampę jeszcze oprócz przetwornicy co może to powodować np taki starter czy ten grzybek co się nakład na ksenon? Jak ktoś wie to z góry dziękuję 😊
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Zmień na D1S i będzie po problemie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przewody przelutuj z wtyczki startera na przewody do D1S w takiej samej kolejności (trzeba dokupić - najlepiej nowe, nie są drogie). W swoim Mk3 zmieniłem i od tamtej pory nie miałem żadnych problemów.
|
|
|
#3 |
|
|
Oki może kiedyś jak odejdą mi wody całkowicie ;P ale czym one się różnią i nie wiesz co jest powodem ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Warto może zmienić żarniki lewy prawy i zobaczysz czy dalej mruga ten sam. Jeśli tak to być może przetwornica , jeśli drugi to żarówka.
Druga sugestia - koledze jeden żarnik mrugał i gasnął. Ostatecznie okazało się , że miał żarówki postojowe ledowe i to było przez nie. Po wymianie postojówek znowu na zwykłe w5w problem znikł i już jest ok kilka miesięcy. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Z tego co mi się kiedyś udało ustalić prawa lampa w mk3 ma gorsze warunki pracy prawdopodobnie przez zbyt cienki i jednocześnie długi przewód zasilający. Na wejściu przetwornicy jest niższe napięcie pod obciążeniem nawet o 0.5v przy starcie ksenonów.
Co z tego wynika: Mi się po jakimś czasie rozjeżdżały kolory palników a i zawsze jako pierwszy padał prawy żarnik. Kupowałem już różne, od chińczyków na dwa miesiące przez bosmę (też poszła na gwarancję) do philipsów (jak się okazało dostałem w sumie dwa komplety podrobionych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dobrze że wywalczyłem zwrot pieniędzy bo jeszcze były na gwarancji). Jak dotychczas najlepiej sprawują mi się żarniki od General Motors 5000K, idealny kolor a i mam je już koło dwóch lat i 40-50tys km. Rozjazd kolorów troszkę jest ale nie duży. Zresztą dużo mondziaków mk3 widziałem z różnokolorowymi "oczami" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po pierwsze sprawdź czy nie masz przegnitych przewodów i wyższego spadku napięcia niż ja mam. W moim pierwszym mk3 musiałem puścić dodatkowo przewód dodatni ze skrzynki bezpieczników do prawej lampy bo był większy spadek napięcia, przy rozruchu i niskim napięciu potrafiła nie zaskoczyć i jeździłem z jednym "oczkiem" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dałem jeden dodatkowy przewód 2.5mm2 i rozwiązałem problem. Starter też może być uszkodzony, poprzekładaj przetwornice i żarniki między lampami - to sprawdzisz co i jak. Jeżeli zmieniłeś w lampie żarnik i przetwornicę to starter może być zużyty. I gorzej chodzić z niektórymi żarnikami. Mam w razie czego dwa dobre startery na zaś, jak już sprawdzisz czy to one to mogę odstąpić. Jak coś to na PW Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Tapnięte z Szajsunga MkIV
|
|
|
|
#7 |
|
|
dzięki koledzy, przerabiałem przekładanie żarników i przetwornic nic nie daje ale to ze starterem spróbuje , za chwilę się za to biorę i sprawdzę co i jak jak będę wracał z pracy po 22. z tego co widziałem startery prawie tyle co przetwornice 150-200 zł ? a i zwykłym miernikiem sprawdzić napięcie na plusie świateł mijania a nie spadek na wysokim napięciu już po przetwornicy ?
Ostatnio edytowane przez Granshi ; 15-02-2017 o 09:34 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Wiem , że może dla niektórych głupie pytanie , ale powtórzę czy nie masz ledowych postojówek ? Poważnie koledze przestało gasnąć jedno światło po wymianie na zwykłe 5 watowe. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
To nie jest głupie pytanie. Kiepskie żarówki potrafią siać zakłócenia na linii
Tapnięte z Szajsunga MkIV
|
|
|
#10 |
|
|
mam ledowe ale zanim je dałem to mrugał prawy na tych starych osramowych , to nie jest jak coś że się nie pali tylko np wczoraj jak wracałem z pracy to jakiś kilometr błysło i zgasło ale jak z powrotem załączyłem to dojechałem aż do domu 23 km bez problemu tylko błyskał co jakiś czas tak z 3 razy ale nie gasł .
teraz się zastanawiam jak zamienić startery muszę otwierać lampę i klosz ? bo tam miejsca nie ma żeby ledwo łapę wsadzić ;( |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|