Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-02-2017, 13:13   #31
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Ucieka (częściowo) płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego

Wiem.. właśnie z tym nic nie poradzeniem jest najgorzej.
Sam pracowałem jako sprzedawca (jakieś 12 lat temu?) przez 2 lata, w jednej z sieciówek które to są dla idiotów. Uwierz mi, jak przychodził klient i nawet podawał przepisy i dokładne ustawy które go chronią, to stado "kierowników" wręcz wyśmiewało takiego "klienta". Póki nie zaczniesz wszystkiego po kryjomu nagrywać, to nic nie wygrasz. Ile razy mieliśmy awantury że klienci musieli być uspokajani przez ochronę. I co poradzisz? Kiedy zazwyczaj leciało po kieszeni kierownika regionu, szefa oddziału i kierownikom działów/zmiany. O pracownikach nie wspominając.

Nie chcę się rozwodzić nad tym tematem. Nie raz człowiek zaciskał zęby i tłumaczył sobie, że nie robi nic złego. Ile razy wracało się do domu, poddenerwowany na tyle, że ledwo człowiek psychicznie dawał radę. Bo widział wnerwionych klientów i śmiejących się im w twarz "kierowników" którzy nic sobie nie robili z tego, że klient wydał swoje 2500 zł na nowego laptopa, który "nie działa" a był kupiony 3 dni temu i to prezent dla dzieciaka na urodziny.

Więc wiem - jakie klientowi przysługują prawa. I co mam zrobić? Walczyć? Mi się już odechciało. Tak.. będę tą głupią owcą w stadzie który już dawno stracił ochotę walki.
Wiesz dlaczego? Bo uznałem, że ostatnie 10 lat walki przeciwko wszystkiemu co złe nie przyniosły mi żadnych rezultatów. Życie jest za krótkie na walkę. Walczę o tyle, o ile mi się to opłaca. Z wiatrakami przestałem. Zawsze są kolejne.

P.S. Cały ten wątek tylko mi przypomina, że muszę napisać oficjalne pismo do Nissana aby ich trochę opierdzielić za te ich "inteligentne" światła w Quashqaiu bo nie wiem który mądry dopuścił to na ulice. Ile razy mnie to oślepiło na drodze, to już nie potrafię zliczyć. Chyba częściej niż źle wyregulowane światła.

edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2017, 13:22   #32
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

nie walcz, ale uświadamiaj ludzi, chociaż jak widzę społeczeństwo polskie, które się daje strzyc jak owieczki, to się faktycznie odechciewa
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2017, 16:21   #33
pjetrucha
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał arszer Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podjechałem na ASO, i mimo iż początkowo zbagatelizowali problem, to jednak w końcu diagnoza: uszczelka i w konsekwencji wymiana silnika. A jako że samochód (Focus 2014) objęty dodatkową gwarancją Ford Proteck, więc w zasadzie nic więcej nie robiłem - poza wyegzekwowaniem samochodu zastępczego. Koszty wymiany jednostki (15-20 tys. w ASO) pokrywa ubezpieczyciel. Obecnie czekam na odbiór samochodu - na koniec lutego/ początek marca może się wyrobią.
Poszła Ci uszczelka pod głowicą i z tego tytułu wymienili Ci silnik na nowy? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pjetrucha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2017, 17:50   #34
cytus

Imię: Piotr
Silnik: 1.6 Ecoboost

Hej,

Odnośnie wycieku płynu chłodniczego.
Miałem wymieniany wężyk (na zdjęciach ten po prawej) ze względu na uszkodzenie, nieszczelność montowanego fabrycznie.
Minął ok. rok od tego czasu. Nie widzę żadnej plamy pod samochodem, w okolicach zbiorniczka też wydaje się być ok, jedynie przy tym wymienionym wężyku widać jakby się pocił. Macie podobnie?
Wydaje mi się że zaraz z nowy będę miał temat z nieszczelnością :/
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20170314_170705.jpg (71.8 KB, 336 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20170314_170657.jpg (59.9 KB, 319 wyświetleń)
cytus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2017, 22:20   #35
cytus

Cytat:
Napisał cytus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hej,

Odnośnie wycieku płynu chłodniczego.
Miałem wymieniany wężyk (na zdjęciach ten po prawej) ze względu na uszkodzenie, nieszczelność montowanego fabrycznie.
Minął ok. rok od tego czasu. Nie widzę żadnej plamy pod samochodem, w okolicach zbiorniczka też wydaje się być ok, jedynie przy tym wymienionym wężyku widać jakby się pocił. Macie podobnie?
Wydaje mi się że zaraz z nowy będę miał temat z nieszczelnością :/
Jakby ktoś miał możliwość, proszę zerknijcie u siebie. Dzięki.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Stary 14-03-2017, 22:35   #36
Fulara
FORD|AUTHORIZED

kurde, kiedyś się zakładało gumę na króciec, zaciskało, działało 50 lat. teraz robią takie rzeczy, że mój 3 letni syn by tego tak nie wymyślił...
Stary 14-03-2017, 22:37   #37
cytus

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kurde, kiedyś się zakładało gumę na króciec, zaciskało, działało 50 lat. teraz robią takie rzeczy, że mój 3 letni syn by tego tak nie wymyślił...
Mój z kolei chętnie by to rozebrał na części pirerwsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na zdjęciu Vampiszon z innego postu miał ten sam wężyk i u niego nie było widać, żeby się pociło :/

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Stary 15-03-2017, 11:26   #38
Vampiszon
ford::average

Imię: Tomek
Model: FOCUS MK3 TITANIUM
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2011

Mi sie wężyk nie poci, ale pod zbiorniczkiem wyrównawczym mam czasem wilgotno. No i oczywiście ubywa mi płynu. Kupiłem w listopadzie 4l borygo i już nie mam, a wcale dużo nie jeżdże (~1000km/m-c). Naprawienie nieszczelności z ostatniego postu przyniosło rezultat tylko na jakiś czas, co mi pozwala stwierdzić, że w skutek dużego ciśnienia w układzie obejma znowu puściła. Obawiam się, że to uszczelka lub sama głowica (tfu tfu)
Wczoraj wlalem do zbiorniczka preparat UV, kupilem latarke UV i w sobote jade do mechana szukać. A dziś sprawdze testerem na uszczelke pod głowicą bo jak przyłożę nos do zbiorniczka to śmierdzi benzyną. Korek od oleju/olej jednak czysty i płyn w zbiorniczku też nie ma śladu oleju. Samochód raczej dobrze jeździ (jakaś tam lekka trzęsiawka po zapaleniu na ciepłym - pewnie czujnik temperatury, też do sprawdzenia). Z rury raczej nie dymi (czasem ciut, ale to chyba para). Fox ma 91kkm, silnik pracuje kulturalnie.

Ostatnio edytowane przez Vampiszon ; 15-03-2017 o 12:03
Vampiszon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2017, 14:52   #39
Tomasz1983
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 ecoboost 150 hp.
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał Vampiszon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mi sie wężyk nie poci, ale pod zbiorniczkiem wyrównawczym mam czasem wilgotno. No i oczywiście ubywa mi płynu. Kupiłem w listopadzie 4l borygo i już nie mam, a wcale dużo nie jeżdże (~1000km/m-c). Naprawienie nieszczelności z ostatniego postu przyniosło rezultat tylko na jakiś czas, co mi pozwala stwierdzić, że w skutek dużego ciśnienia w układzie obejma znowu puściła. Obawiam się, że to uszczelka lub sama głowica (tfu tfu)
Wczoraj wlalem do zbiorniczka preparat UV, kupilem latarke UV i w sobote jade do mechana szukać. A dziś sprawdze testerem na uszczelke pod głowicą bo jak przyłożę nos do zbiorniczka to śmierdzi benzyną. Korek od oleju/olej jednak czysty i płyn w zbiorniczku też nie ma śladu oleju. Samochód raczej dobrze jeździ (jakaś tam lekka trzęsiawka po zapaleniu na ciepłym - pewnie czujnik temperatury, też do sprawdzenia). Z rury raczej nie dymi (czasem ciut, ale to chyba para). Fox ma 91kkm, silnik pracuje kulturalnie.

masz pęknięty zbiorniczek wyrównawczy na spodzie. Miałem dokładnie to samo. nowy zbiorniczek 80 pln.
Tomasz1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2017, 14:56   #40
Fulara
FORD|AUTHORIZED

a to w tych zbiorniczkach jest jakieś działanie niepożądane że pękają ?
jeśli to bubel, to producent powinien wymieniać na własny koszt, chyba, że robi z klientów idiotów
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania