![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-11-2010
Model: mondeo mk2
Silnik: 2l 16v
Rocznik: 1997
|
Witam.
Mam spory problem z Fordem focusem. 2004 1.8 tdci 100km Pominę już fakt, że brzeszczotem otwierałem maskę. Gdy auto jeszcze odpalało i dało się go podłączyć pod kabelek miało błąd słabego sygnału czujnika ciśnienia paliwa, ciągłe -40* powietrza dolotowego (przepływomierz) i błąd komunikacji ze sterownikiem silnika. Auto często gasło lub wchodziło w tryb awaryjny. Coraz rzadziej dawało się odpalić. Teraz nie odpala w ogóle. Swiecą kontrolki silnika, żarowa raz gaśnie, raz nie, a czasem w ogóle się nie włącza. Na liczniku kreski. Stosując się do wcześniejszych, błędów postanowiłem sprawdzić bezpieczniki oraz kostkę przy sterowniku silnika. Bezpieczniki ok. Czarna skrzynka (za schowkiem po prawej z kilkoma kostkami) wisiała na kablach. Srebrna (3m5112a650lb) wyglądała ok. Jednak na żadnym "grubszym" pinie nie ma zasilania ani stałego, ani po zapłonie. Stąd proszę o pomoc. Czy w ogóle, a jeżeli tak, to na których pinach jest zasilanie stałe, po zapłonie i masa.* Czy jest któryś bezpiecznik lub przekaźnik odpowiadający za to?* Co jeszcze mogę sprawdzić?* Pozdrawiam Artur Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
Czarna skrzynka z kostkami to moduł komfortu, a srebrna to komputer. Posprawdzaj kable bo jak tam u ciebie wszytko tak wisi to pewnie ktoś już grzebał może jakieś kable są poprzerywane.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
A tu każdy kabel idzie w swoją stronę?
Czy jest jeszcze jakas kostka gdzie moglbym posprawdzać przejście tych kabli. Bo wizualnie wyglądają niestety ok. Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Wizualnie to sprawdza się rury wodociągowe, czy ciekna, a elektryczne, to miernikiem żarówką i innymi przyrządami.
|
|
|
|
#5 |
|
|
No tak. Zgadzam się. Ostatnio przy jednym eberze w galaxy miałem niby dobre kable. Ale tam mialy 20cm i nie było problemu z miernikiem.
Powinienem szukać końca tych kabli czy np wbić sie igłą w miejscu gdzie wiazka jest sztywna i nie powinna już być uszkodzona. Już mi ręce opadają. Samochod-zagadka Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
|
Myślę, że z taką wiedzą i doświadczeniem najrozsądniejszym wyjściem będzie sprzedanie tego samochodu. Oddanie do fachowców będzie droższe niż jego wartość, a sam się zapłaczesz.
Sorry, ale piszę szczerze. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Gdyby miał być mój... To bym go nie kupił. Auto siostry. Odradzałem jak mogłem. I mówiłem, że nie będę naprawiał. Ale co ja poradze. Na mechanika nie ma to brat się męczy: (
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dziękuję za pomoc!
Po rozbebraniu skrzynki z bezpiecznikami okazało się, że w środku wszystko ok. Wiec zdenerwowany skladalem wszystko do qpy. Szarpiąc wszystkim przełamałem zgniły już w srodku kabelek, po którego zlutowaniu wszystko działa. Kabel czarno żółty we wtyczce spinanej pod skrzynką bezpieczników w grodzi silnika. Problem rozwiązany. Jeszcze raz wielkie dzięki! Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|