Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-06-2017, 02:30   #1
Misiekwit
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.6 zetec 100KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Wyciek z górnej części silnika 1.6 ZETEC

Witajcie,
Jest to mój pierwszy temat na forum i mam nadzieję, że umieszczam go w dobrym dziale. Potrzebuję porady i wskazówek na temat wycieku jaki dzisiaj zauważyłem podczas wymiany oleju. Samochód to FF2 1.6 Zetec 100 KM 2006r. Wydaje mi się, że początek wycieku występuje u samej góry w okolicach osłony paska rozrządu. Co to może być? Uszczelniacz wałka rozrządu? Uszczelka pokrywy zaworów? Może ktoś miał coś podobnego? Dodam, że rok temu miałem zrzucaną głowicę gdyż tłoki spotkały się z zaworami na skutek przeskoku rozrządu, który był wymieniany 30 tys. km przed opisanym zdarzeniem. Rozrząd przeskoczył, ponieważ mechanicy przy jego wymianie, nie wymienili śruby na kole pasowym tylko założyli prawdopodobnie starą. Śruba się zerwała w trasie, koło pasowe dostało bicia, na skutek drgań rozrząd przeskoczył, uwaliło 14 zaworów, tłoki całe, głowica podobno nie pękła. Sporo zapłaciłem za remont, planowanie, zawory, uszczelki, nowy rozrząd itp. itd. Próbowałem dochodzić swego ale oczywiście uslyszalem, gwarancja do 10 tys km albo do roku czasu, śruba był oczywiście nowa a za jej jakoś odpowiada producent. U mechanika, który robił remont głowicy, dostałem roczną gwarancję na naprawę. Od czasu remontu przejechałem 15 tys. km. Przez ten cały przebieg musiałem dolać 2.5l oleju. Byłem u tego samego mechanika dwa miesiące temu zgłaszając, że ubywa olej no ale po oględzinach stwierdził, że brak wycieków, że wszystko okej, a 2.5l oleju na 15 tys km to prawie żaden ubytek. A dzisiaj zobaczylem gdzie ten olej uciekł i nie chce mi się wierzyć, że mechanik 2 miesiące temu tego nie zauważył:/ Podsumowując, zostały mi 2 miesiące gwarancji na naprawę głowicy i muszę walczyć o swoje. Potrzebuję do tego jakiejś wiedzy bo mało się znam a nie chcę łykać bajek jak "pelikan". Z dobrego auta którym przejechalem prawie 100 tys km bez problemów przez błędy mechaników do których trafiłem mam teraz remontowany silnik zalany olejem i dużo biedniejszy portfel. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć wycieku. Bardzo proszę o jakikolwiek wskazówki. Pozdrawiam wszystkichGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20170603_110219.jpg (87.5 KB, 134 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20170603_110232.jpg (93.3 KB, 122 wyświetleń)

Misiekwit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2017, 11:20   #2
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Domyślnie Odp: Wyciek z górnej części silnika 1.6 ZETEC

Witam

Zakładam że wyciek jest z pod czujnika wałka rozrządu w głowicy.Widać wtyczkę na foto.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2017, 22:10   #3
Misiekwit

Dziękuję za podpowiedź, wezmę jutro kamerkę na jakimś patyku i od tyłu pooglądam górę głowicy w okolicach czujnika bo z kanału tzn. od spodu ciężko oglądać te okolice.
Stary 05-06-2017, 22:41   #4
krisus
ford::average

Model: Focus Mk I
Silnik: 1388cc Zetec-SE
Rocznik: 2001

Może to być wyciek z gniazda czujnika, ale bardziej prawdopodobne że przecieka pokrywa silnika. Miałem podobny wyciek i wiele się namordowałem z uszczelnianiem czujnika, a okazało się że nieszczelna była uszczelka plastikowej pokrywy głowicy.
krisus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2017, 23:53   #5
lukeros
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2011

Witam a ja obstawiam uszczelniacz wałków rozrządu.
lukeros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2017, 02:01   #6
krisus
ford::average

Model: Focus Mk I
Silnik: 1388cc Zetec-SE
Rocznik: 2001

Też może być, ale to się rzadko zdarza w tak nowych silnikach. No chyba, że został uszkodzony podczas spier... naprawy, albo się uszkodził gdy rozrząd wywaliło.
krisus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2017, 07:38   #7
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

ja stawiam na simmer,
a to oznacza rozrząd raz któryś do roboty
może tym razem się im uda zrobić dobrze
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2017, 19:47   #8
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6

Witam

Ja używam do takich lokalizacji lustra.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2017, 19:20   #9
Misiekwit

Witajcie! Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Dzisiaj po powrocie z pracy przy pomocy lusterka, latarki i kamerki endoskopowej do telefonu znalazłem w 90% źródło wycieku. Z początku wystraszylem się dosyć, gdyż w miejscu wycieku zauważylem szramę na głowicy, która wygląda jak pęknięcie (foto 1). Jednak jest to raczej jakiś odlew, gdyż szrama ciągnie się przez praktycznie całą głowicę wzdluz kolektora wydechowego. Przy przyglądaniu się szramie zauważyłem przyszczypniętą uszczelkę/oring od czujnika polożenia walka rozrządu a jak pomacalem palcami to się poparzylem lekko kroplami ciepłego oleju. Jutro oddaje samochód do mechanika.

Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 170607_180024.jpg (38.2 KB, 93 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 170607_180420.jpg (31.0 KB, 88 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 170607_180427.jpg (25.8 KB, 79 wyświetleń)
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania