Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-01-2017, 22:33   #41
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: 1.8 TDDI montaż komputera pokładowego

Gdyby ktoś na to zerknął to bardzo proszę o odpowiedź. Instrukcję przeczytałem i nigdzie nie pisze jak to właściwie działa...

zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2017, 10:29   #42
zmulim
FCP member

Więc sam odpowiadam na to pytanie, może kiedyś komuś się przyda. Komputer pokładowy pokazuje po odpaleniu auta poprzedni wynik średniego spalania, ale po pewnym czasie (nie zmierzyłem jakim, a także jaki dystans przejechałem) zaczyna liczyć dalej uwzględniając tamto poprzednie średnie spalanie. Więc wszystko działa, zagadka rozwiązana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-07-2017, 08:44   #43
Matiq
ford::amateur

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 16V Zetec
Rocznik: 2001

Witam, mam pytanko odnośnie wiązki i może ktoś tutaj mi pomoże. Mam focusa przeliftem. Brak pinu 10 wiec brak wiązki (podobno były osoby które nie miały 10 pinu a miały wiązkę). Ja podejrzewam że nie mam i w sumie nawet jej nie szukałem. Mam możliwość kupienia całego zestawu, komputer, ramka, manetka z focusa poliftowego. Czy jest możliwość w jakiś sposób wyciągnąć wiązkę z tego poliftowego i pomoże to w montażu czy lepiej samemu ciągnąć kable ?? Jeśli wyciągniecie pomoże to prosiłbym o jakieś instrukcje tzn gdzieś trzeba ją obciąć bo nie chce wyciągać całej instalacji pozatym nie wiem czy będę miał możliwość sam coś w tym aucie grzebać od którego kupuje. Druga sprawa i bardziej pytanie do tych którzy sami robili instalacje. Jak wygląda sprawa "pinów" we wtyczkach ?? Nie przyglądałem się temu ale na wtyczce od manetki nie ma obsadzonego pinu 10 ale też nie ma chyba pinu męskiego akurat w tym gnieździe 10. Jak to u was wyglądało ?? Chciałbym zrobić to w miarę profesjonalnie i nie bawić się we wciskanie skręconych kabli we wtyczkę bez pinów męskich bądź też mostki za pomocą skręcenia kabla i oklejeniem izolacyjną.
Matiq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2017, 09:08   #44
salom

Przerabiałem to sam niedawno, za pomocą i szczegółową instrukcją bardzo uczynnego Kolegi z Forum, i mogę Ci tylko doradzic, ponieważ nie masz instalacji fabrycznie, to tylko pociągnięcie od wtyczki wyswietlacza nowych kabelków, które trzeba drugim końcem wpiąć gdzie trzeba, a jak nie chcesz sie bawić, zleć komuś.
Dokupienie wiązki chyba nie wchodzi w rachubę, chyba że całą instalację elektryczną z podłączeniem komp pokł.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2017, 09:34   #45
zmulim
FCP member

Jeśli ma to być zrobione jak fabryka, a widzę że kolega tak właśnie chce to zrobić, to można nabyć wiązkę kokpitu taką która ma wtyczkę kompa i śmiało ją rozbroić razem z pinami wyciągając to z głównej wiązki. Ja tak zrobiłem u siebie i przy montażu tego w aucie jest znacznie prościej, choć i tak nie obędzie się bez lutowania. Jeśli kolega chce to służę pomocą.
Stary 25-07-2017, 10:40   #46
Matiq

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 16V Zetec
Rocznik: 2001

Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o lutowanie to nie ma problemu, bardziej chodzi mi o to żeby się w miarę przygotować bo wolałbym załatwić to w ciągu jednej "soboty". Czyli wyciągniecie wiązki z tego focusa poliftowego ułatwi sprawę ? Początkowo myślę że załatwiłbym tylko temat komputera bez czujnika temperatury i płynu do spryskiwaczy. Pytam o piny do wtyczek ponieważ jestem uczulony pod tym względem i nie chciałbym sytuacji że coś zacznie wariować. Druga sprawa to jeśli udałoby mi się mieć dostęp do tego focusa na zasadzie "co pan sobie wyciągnie to wycenimy" to za co się zabrać ?
Matiq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2017, 11:37   #47
zmulim
FCP member

Weź od razu całą wiązkę kokpitu jeśli w ten sposób uda Ci się to wsiąść to może wycenią to niedrogo. Dodatkowo warto wsiąść na przyszłość zbiorniczek do spryskiwaczy wraz z czujnikiem, oraz złącze grodziowe C71.
Stary 30-11-2017, 22:53   #48
lukasz1792

Imię: Łukasz
Model: focus mk1
Silnik: 1.8 tdco
Rocznik: 2004

Witam. Mam pytanie, może ktoś będzie znał odpowiedź. Odpiąłem dzisiaj wtyczkę od manetki kierunkowskazów. W kostce mam tylko piny od 1 do 8, natomiast wiązka która dochodzi do tej kostki posiada dodatkowe 2 kable. Są one zawinięte i przyklejone w głębszej części wiązki taśmą izolacyjną. Wygląda to jakby kable były zakończone cienką wtyczką. To są te kable od komputera, czy może jest to jakiś podpięcie od sterowania radia itp. ?
lukasz1792 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2017, 07:28   #49
Arturr300
ford::advanced

Imię: Artur
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000

To jest prawdopodobnie od manetki sterowania radiem z kierownicy.
Arturr300 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2017, 13:00   #50
lukasz1792

Imię: Łukasz
Model: focus mk1
Silnik: 1.8 tdco
Rocznik: 2004

Dzięki za informacje, no to mogę się pożegnać z myślą o komputerze w moim aucie.
lukasz1792 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania