Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-07-2017, 11:15   #131
mawof

Domyślnie Odp: Kamera cofania w lampce

Cześć wszystkim,
Jaką kamerkę cofania polecanie do Mondeo MK4 przed liftem. Zastanawiam się nad dedykowaną w miejsce klamki klapy bagażnika lub w miejsce lampki oświetlającej rejestrację. A może lepiej taką okrągłą kamerkę o wrzycić ją w sam środem hokeja w zderzaku? Radio mam Sony więc będę chciał kupić jakiś nie duży wyświetlacz, ale też nie mam pomysłu gdzie będzie dobra lokalizacja.

Czy ktoś z doświadczenia może coś polecić? Co kupić? Są różne ceny kamer od 50zł po 400zł i więcej...

Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2017, 17:23   #132
jarros
ford::average

Model: MONDEO
Silnik: 2,0 + LPG
Rocznik: 2008

Ja u siebie do Mondeo Kombi MK4 2008 montowałem kamerkę zintegrowaną z włącznikiem klapy.
I powiem szczerze, że teraz żałuję.
Podziałało troche i siadł mikrostycznik (tj słabe uszczelnienie i zardzewiał.)
Założyłem drugi za 0.80gr. uszczelniłem i teraz działa.
Drogie to to, jak się kamerka zepsuje to wszystko do zdemontowania.
Teraz założyłbym w lampce. A najlepiej całkowicie osobno w nowym otworze w listwie.
jarros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2017, 20:32   #133
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Miałem już kamerkę w lampce, kamerkę uniwersalną zamontowaną w blendzie (dokładnie to dwie różne) i kamerkę w wyłączniku klapy. Z tych wszystkich rozwiązań najbardziej polecam tę w wyłączniku klapy.

Wyłącznik można sprzedać (o ile jeszcze działa), szczególnie jeśli jest poliftowy.
Ciężko jest dobrać barwę diody do tej z kamerki, no i kamerka w lampce jest ponad 30cm odsunięta od osi auta ... kamerka w klamce jakieś 6cm.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2017, 18:04   #134
mawof

W sumie racja ze w klamce to lepsze. Ale z 2 storny tak sobie mysle czy to juz nie jest raczej przerost formy nad trescia. Zwlaszcza ze takie tanie kamerki z nie ma co ukrywac nie zintegrowanymi ekranami raczej chyba nie dadza za dobrego widoku na to co sie dzieje za autem?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2017, 22:27   #135
Tujko

Imię: Bartek
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 140@198KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał dzeryae Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy ktoś może wyjaśnić czy ma być PAL czy NTSC? Przecież obie nie mogą być ok, któraś musi działać lepiej, więc którą brać?

No i co ze skalą odległości z tymi skręcającymi się liniami widocznymi na fabrycznej kamerze? To na obraz nakłada nawigacja czy kamera?

Dzięki i liczę na kolejną dawkę informacji :-).
Znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania, bo te same rzeczy mnie interesują?
Tujko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 01:07   #136
wrzoch

NTSC powinno działać lepiej, ale to zależy wszystko od tego do czego chcesz to to podpiąć.
Większość wyświetlaczy jest dwusystemowa, ale tylko jeden będzie "natywny" i w tym będzie działać lepiej.

Co do skręcających się linii na fabrycznej kamerze, to nie realizuje ich ani kamera, ani nawigacja. Od tego jest sterownik kamery cofania. Na podstawie odczytu z czujnika kąta skrętu kierownicy nakłada te linie na obraz z kamery.

Stary 07-08-2017, 01:57   #137
Tujko

Imię: Bartek
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 140@198KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
NTSC powinno działać lepiej, ale to zależy wszystko od tego do czego chcesz to to podpiąć.
Większość wyświetlaczy jest dwusystemowa, ale tylko jeden będzie "natywny" i w tym będzie działać lepiej.

Co do skręcających się linii na fabrycznej kamerze, to nie realizuje ich ani kamera, ani nawigacja. Od tego jest sterownik kamery cofania. Na podstawie odczytu z czujnika kąta skrętu kierownicy nakłada te linie na obraz z kamery.

Zastanawiałem się czy jak dołożę nową kamerę z podświetleniem i obraz z niej podepnę pod NX'a, a oryginalną kamerę zostawię, to czy będę miał ładny obraz w nocy z nowej kamery a linie i sygnały czujników cofania nałożone z oryginalnego sterownika?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Tujko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 12:18   #138
wrzoch

Tak raczej nie zabangla. Musiałbyś podmienić oryginalną kamerkę na nową - znaczy podpiąć do sterownika kamery cofania inną niż fabryczna kamerkę.

Kamerki z doświetlaniem odradzam - kamerka na dobrej matrycy spokojnie radzi sobie w nocy, do tego w kolorze, doświetlanie jest iR i przełącza się w czarno-biel w nocy.

Stary 06-10-2017, 18:19   #139
jarowo
ford::advanced

Model: MKII/MKIII/MKIV/S-Max/C-Max/Kuga2012/Kuga2018
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018

Szukam kamery cofania z monitorem do 300 zł, chodzi głównie o to żeby w nocy było coś widać.
Czy coś takiego wystarczy?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Z góry dziękuję za pomoc.
Stary 06-10-2017, 19:47   #140
Voyti4
ford::amateur

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MKI
Silnik: Zetec-E 1.6 EFI
Rocznik: 1993

Ja kupiłem wideorejestrator w lusterku wstecznym z dodatkową kamerą cofania w zestawie, fajny bajer ale wiadomo - made in China, choć jakość nagrań nie jest jeszcze najgorsza. Ale do podstawowych potrzeb wystarcza i najważniejsze, że nie rzuca się w oczy. Nawet pasażerowie nie zauważyli rejestratora dopóki nie włączyłem ekranu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wytaptane na Xperii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Voyti4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania