![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Seba
Model: Ford Mondeo mk5
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2017
|
Witam.....Parę dni temu podczas powrotu z urlopu , wyprzedzając ciąg samochodów , usłyszałem tak jak by coś szczeliło pod maską.Na postoju okazało się żę szlak wzieło przewód (kolanko) łączący komorę silnika z rurą karbowaną która połączona jest z turbiną i filtrem powietrza. Rurę (kolanko)wymieniłem. Przy zwiekszaniu obrotów podczas zmiany biegów jest słychać szum zasysanego powietrza.Przewody wszystkie są całe , na myśl przychodzi mi turbina, ale oleju mam na bagnecie tyle co było.Może ktoś miał już takie coś? Na biegu jałowym podczas dodawania gazu jest wszystko ok.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
|
Przewidy nie są całe gdzieś w grubych gumowych przewodach za turbiną jest nieszczelność lub pęknięcie.
Bump: Przewidy nie są całe gdzieś w grubych gumowych przewodach za turbiną jest nieszczelność lub pęknięcie. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Przewody sprawdzone za turbiną są całe , a w dalszym ciągu jest tak jakby zasysał lewe powietrze....
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: Focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 TDCi Duratorq 109KM DPF-był
Rocznik: 2005 Ledwo dotarty 350tyśKM +
|
Może pękł ten plastikowy kolektor ssący . ten czarny co leży na pokrywie wałków rozrządu. Miałem przypadek u kobiety że miała pęknięty i też był syk i brak mocy, dała się przejechać do diagnozy
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzisjaj zapaliła się kontrolka Check Engine ,podpiełem pod kompa i komunikat taki; Nadmierne ciśnienie w turbosprężarce. Ktoś może wie co to może oznaczać....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: Dzisjaj zapaliła się kontrolka Check Engine ,podpiełem pod kompa i komunikat taki; Nadmierne ciśnienie w turbosprężarce. Ktoś może wie co to może oznaczać....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 TDCi Duratorq 109KM DPF-był
Rocznik: 2005 Ledwo dotarty 350tyśKM +
|
No to widocznie zawór upustowy nie działa stąd ta eksplozja i zapewne ten kolektor plastikowy połamało
Bump: No to widocznie zawór upustowy nie działa stąd ta eksplozja i zapewne ten kolektor plastikowy połamało. dodatkowo rzuć okiem na Intercooler czy z niego olej się nie poCi. też mogło rozsadzić |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Okazało się że to jest przewód intercoolera(ze ściętym kolankiem) jest pęknięty ,wymieniłem i już jest wszystko ok..
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 16-08-2017
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 145KM Duratec-HE
Rocznik: 2004
|
Naprawiłeś skutek ale nie przyczynę problemu - przeładowujące turbo.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
|
W 11 letnim samochodzie nie musi przeładowywać turbina żeby ten przewód pękł,istnieje coś takiego jak starość .
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|