Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-08-2017, 20:07   #1
piotr_sc
ford::average

Imię: Piotr
Model: ST
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie spryskiwacz usa ?czy jest sens zakładać

Witam

Panowie zastanawia mnie jak to jest ze spryskiwaczem i lampa xenon w mk3 po lifcie w modelach z USA ? Rozumiem że na rynek USA xenon nie jest wymagany ? Widziałem filmy na YT że w komputerze można przestawić reflektory czy maja świecić jak w UE czy UK nie wiem czy też się to w xenonach tyczy USA. Jeśli nie i świecą na wprost bez tej charakterystycznej łezki, to jakie są potencjalne koszty przeróbki i czy jest sens. No i co do spryskiwaczy da się coś takiego dołożyć do ver USA z xenonem czy raczej porażka. Doczytałem że są jeszcze wersje xenonów jakies 25W co nie wymagają spryskiwaczów one są na USA czy na EU również ?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez SRS ; 28-08-2017 o 21:53
piotr_sc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2017, 06:27   #2
sbstg
ford::amateur

Imię: Sławek
Model: Focus ST
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Focus mk3 spryskiwacz usa ?

Przepis odnośnie konieczności posiadania systemu zmywania reflektorów nie wynika jednoznacznie ze żródła światła jakim jest palnik xenon-owy. Wytyczną jest jasność świecenia. Progiem, który ją definiuje jest limit 2000 lumenów. I tak, xenon z zasilaniem przetwornicą o mocy 35W emituje w okolicy 3200 lumenów, natomiast taki z zasilaniem o mocy 25W mieści się w normie 2000 lumenów. Jednym słowem, w tym przypadku nie ma obowiązku posiadania spryskiwaczy. Przepis oczywiście dotyczy również EU.
sbstg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2017, 10:25   #3
piotr_sc

Domyślnie Odp: Focus spryskiwacz usa ?

A panowie te reflektory xenon ver USA czyli z tą pomarańczową wstawką, da sie je przerobic na ver UE czyli zeby swiecily asymetrycznie czy trzeba poprostu kupic i przelozyc przetwornice i zarnik ? I jeszcze jedno te ver USA to sa 35W czy 25W czy sa takie i takie ? Bo wiekszosc ogloszen jak przegladam z usa sa bez spryskiwaczy wiec moze 25W ?
Stary 28-08-2017, 11:09   #4
sbstg
ford::amateur

Imię: Sławek
Model: Focus ST
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Focus spryskiwacz usa ?

Cytat:
Napisał piotr_sc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A panowie te reflektory xenon ver USA czyli z tą pomarańczową wstawką, da sie je przerobic na ver UE czyli zeby swiecily asymetrycznie czy trzeba poprostu kupic i przelozyc przetwornice i zarnik ? I jeszcze jedno te ver USA to sa 35W czy 25W czy sa takie i takie ? Bo wiekszosc ogloszen jak przegladam z usa sa bez spryskiwaczy wiec moze 25W ?
Te które wpadały mi w ręce z USA były 25W. Przerobienie na EU wygląda na trudne, rozebranie reflektora również. Czyli jedyną alternatywą jest zakup innego kompletu europejskiego.

W przypadku, kiedy dostaniesz EU 35W i chciałbyś przełożyć zestaw palnik-przetwornica 25W napotkasz problem. Palnik 25W ma zmienione prowadzenie do gniazda. Trzeba go nieco zmodyfikować. Wypiłować/nawiercić w odpowiednim miejscu.

Gdybyś się zdecydował na komplet lamp z jasnym wnętrzem, to chyba taki mam.
sbstg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2017, 06:01   #5
piotr_sc

Domyślnie Odp: spryskiwacz usa ?czy jest sens zakładać

aha powiedzcie mi jak fura z USA jest z tych ich xenonem tym 25W i by sie chciało zmienić na nasz EU xenon 35w i dołożyć spryski ? Jest to możliwe jakoś plug&play ? Te czujniki na przedniej szybie w wersjach EU to któryś spełnia jakąś funkcje odnośnie świateł ? Bo większość amerykańców przednią szybę ma łysą a mimo to mają np dołożone EU xenony i spryskiwacze. Zastanawia mnie czy jak ver USA ma te xenony 25w to czy ma też auto poziomowanie, czy chcący zmienić lampę na xenon EU też trzeba auto poziomowanie jakoś założyć ?

Ew na rynek USA była sama soczewka bez xenona ? Czy po prostu ten słaby xenon 25W ? I czy wymiana lampy na ver EU załatwia sprawę odnosnie poziomowania doświetlania zakrętów/ bixenona skretnego. Widziałem trochę filmów i na jednych jest że cała soczewka chodzi lewo prawo a na innych jest osobna żarówka która doświetla zakręt ;-/// Czy są 2 rodzaje xenonów że jedne realizują doświetlanie dodatkową żarówką a inne soczewką ? I jak realizowane jest poziomowanie reflektora ? jak ver USA nie miała spryskiwaczy czyli wychodzi na to ze ta wersja słaby xenon to powinienem mieć na wahaczu sensor ? Czy ver USA maja jakoś inaczej bo we wnętrzu samochodu nie ma przełącznika poziomu świateł 1,2,3,4 itd czyli wychodziło by że jest gdzieś sensor poziomowania ? USA miały to w standardzie ? I ostatnia kwestia spryskiwacze dołożenie ich to wystarczy odpowiedni zderzak i polaczenie pod pompkę ew wymiana pompki na pewnie mocniejszą z ver ze spryskami ?

Jeszcze ver EU maja tą kamerke na szybie co steruje podobno natężeniem wiązki jak ja na szybie nie mam tych czujników to taka przekładka lampu na ver EU spowoduje że lampa będzie świecić gorzej czy jedynie nie będą działać automatyczne swiatła długie ? Aha i w ver USA na szybie nie ma czujnika zmierzchu to po czym samochód rozpoznaje zmrok ?

Ostatnio edytowane przez piotr_sc ; 05-09-2017 o 10:46
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania