![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
|
Witam, mam problem z moim focusem. Rano po nocy nie chce odpalić chociaż kreci ale nie zaskoczy, a popołudniu jak wroce z pracy to za strzalem odpali. I jeszcze przy 120km/h włącza się tryb awaryjny i miga kontrolka świec. Był wymieniany filtr paliwa już. I pytanie czy to wtyrski się kończą czy tylko wymiana czujnika wałka rozrządu by pomogła? Focus 1.8 tdci 2003r.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Błędy komputerem odczytywałeś?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak, wczoraj FORScanem i był PO340. A czy to jeszcze mogą być świece żarowe? Rano chlodniej przy zapalaniu jak by nie było.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
Mogą być świece, ja mam spalone i przy 14-15 stopniach też mi czasami nie odpali. Przy drugiej próbie odpali od razu, może jedna mi grzeje na przykład. Natomiast jak masz problem codziennie to szukałbym nieszczelności, latem raczej powinien palić nawet bez świec.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
Ktoś na forum pisał kiedyś, że wchodził mu w tryb awaryjny i przestał po wymianie świec, chociaż nie wiem czy tak jest w tym przypadku. Tryb awaryjny i kontrolka świec może być od wszytkiego, turbosprężarka, wtryskiwacze, u ojca w mondeo był tłok uszkodzony.
Mogą być świece, ale równie dobrze tryb awaryjny i problemy z odpalaniem mogą nie być powiązane. Bump: Także jak zawsze, dobry elektronik i komputer. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Okazał się padnięty czujnik położenia wałka rozrządu. Po jego wymianie wszystko wróciło do normy.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|