Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-09-2017, 23:53   #1
Dadek
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie Szarpanie przy stałej prędkości, wysokie spalanie na trasie, "tryb awaryjny" 2.0 TDCI

Witam!

Drodzy forumowicze, mam pewien problem. Już któryś raz na trasie (ok 500 km) przy równej prędkości (przeważnie ok 120 km/h) co jakiś czas zaczyna mi szarpać samochodem. Wcześniej były to delikatne szarpania. Z każdą trasą się nasilają. Wczoraj zaczęło tak mocno szarpać samochodem, że na autostradzie nagle stracił moc - mogłem jechać tylko 40 km/h do tego maks 2900 obrotów. Uznałem, że to tryb awaryjny choć żadna kontrolka na blacie się nie świeciła. Zgasiłem Focusa, zapaliłem ponownie i znów mogłem normalnie jechać, jednak szarpanie znów występowało. Radziłem sobie w ten sposób, że gdy zaczynał poszarpywać zacząłem dodawać gazu od 120 tak do 140. Przy dodawaniu gazu nie dławił się. Później powoli schodziłem do 120 i przez jakiś czas było ok. Co zauważyłem - sporo spala ON na trasie. Przy prędkości 120 km/h spala ok 8L - 8,5L na 100 km. Sprawdzałem na tempomacie i bez tempomatu, 120 km/h na 5 biegu i na 6 biegu. Za każdym razem wartość spalonego paliwa jest w zasadzie taka sama. Oczywiście komputer pokazuje średnio 7,5L, jednak obliczam zawsze ilość wlanego paliwa i przejechanych kilometrów od tankowania do tankowania. Ale jest jeszcze jedna ciekawa rzecz. Gdy na autostradzie jest wzniesienie widzę na chwilowym spalaniu, że auto pali ok 8L po chwili jest delikatne szarpnięcie i wartość wzrasta do ok 10L-11L. Jutro pojadę do mechanika i podepnę go pod kompa. Mam nadzieję, że pomimo braku Check Engine jakiś błąd będzie.

Focus mk2 FL 2.0TDCI 136KM DPF

Dadek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2017, 23:57   #2
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Szarpanie przy stałej prędkości, wysokie spalanie na trasie, "tryb awaryjny" 2.0

Sprawdzenie błędów to podstawa. Natomiast mechanik nie zawsze da radę zdiagnozować. Gdyby nie udało się trafnie zdiagnozować i usunąć usterki, to odkryłem jakiś czas temu świetnego elektronika we Wrocławiu, który ci to rozpyka bez problemu. Wiem że to kawałek drogi, ale nie będziesz bujał się przez miesiąc po warsztatach, gdzie będą wymieniać wszystko po omacku. Odczytaj najpierw błędy.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2017, 00:06   #3
Dadek

Domyślnie Odp: Szarpanie przy stałej prędkości, wysokie spalanie na trasie, "tryb awaryjny" 2.0

Widziałem kolego, że miałeś podobny problem ze spalaniem. Mechanicy z Wrocławia ogarnęli Ci ten problem?
Stary 05-09-2017, 05:55   #4
K@mix
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2005

Kiedy wymieniłeś filtr paliwa?
K@mix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2017, 06:15   #5
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

Cytat:
Napisał Dadek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Radziłem sobie w ten sposób, że gdy zaczynał poszarpywać zacząłem dodawać gazu od 120 tak do 140. Przy dodawaniu gazu nie dławił się.
Nie wiem czy przytkany filtr paliwa tak by się zachowywał. Chociaż profilaktycznie sprawdzić nie zaszkodzi. Dla mnie to trochę wygląda jak EGR skoro przy depnięciu nie ma szarpania, a przy stałej jeździe się pojawia.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2017, 08:20   #6
Dadek

Cytat:
Napisał K@mix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiedy wymieniłeś filtr paliwa?
Filtr wymieniony przy ostatniej wymianie oleju, ok 2000 km temu
Stary 05-09-2017, 09:00   #7
Lukasz2525

Cytat:
Napisał Dadek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widziałem kolego, że miałeś podobny problem ze spalaniem. Mechanicy z Wrocławia ogarnęli Ci ten problem?
Mechanicy nie, mechanik patrzy w komputer, mówi że błędów nie ma, wszystkie parametry w porządku, nie kopci, nie dymi, nie ma objawów i mechanik nic nie może zrobić. Dzisiaj lub jutro odbieram auto od elektronika, który sprawdził je bardzo dogłębnie, mówi że znalazł problem w oprogramowaniu i ma być widoczny efekt. Wcześniej ten sam elektronik uruchomił mi auto, jak przestał odpalać, miał zimne luty w zegarach i uszkodzony sterownik silnika. Bardzo ogarnięty, mechanik nie dałby rady, jeden mechanik a elektronik to nie to samo.
Stary 05-09-2017, 11:42   #8
Tarmas
ford::advanced

Imię: Maciek
Model: Kuga MK2 FL / Fiesta MK7
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM / 1.25 Pb 82 KM
Rocznik: 2017 / 2011

Cytat:
Napisał Lukasz2525 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
problem w oprogramowaniu
Nie bardzo widzę, za co tu może odpowiadać oprogramowanie. Można dla świętego spokoju odłączyć akumulator na 20 minut, to się adaptacje wyzerują.

Bardziej wygląda to na przytkany układ paliwowy, skoro filtr był wymieniany stosunkowo niedawno. Albo może zacinające się wtryski.
Tarmas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2017, 14:50   #9
Lukasz2525

Fajnie, ale ja pisałem o swoim aucie, a Ty o aucie autora tematu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-09-2017, 16:20   #10
Dadek

Dzisiaj podjechałem do mechanika. Podłączył kompa i pokazały się trzy błędy. Wszystkie od DPF-a, więc prawdopodobnie przyczyną szarpania i wchodzenia w tryb awaryjny był zapchany filtr cząstek stałych. Teraz zastanawiam się co zrobić z tym fantem. Chodzi mi po głowie wycinka tego cudu, ale trochę mam obawy, że gdy zmieni się u nas prawo odnośnie normy spalin - będzie kiepsko.

Ponadto mechanik na podstawie parametrów stwierdził, że wtryskiwacze oraz EGR są w normie, więc te problemy z głowy.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania