![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Galaxy Mk1 polift, S-Max, S-Max Ecoboost
Silnik: 2.3 B + LPG, 2.0 Duratec, 2.0 240kM
Rocznik: 2005, 2008 i 2010
|
Witam, pojawił się problem z nierówną pracą silnika. Kilka dni temu silnik zaczął poszarpywać na gazie. Postanowiłem zamienić te dwie cewki na jedną. Przez kilka dni silnik chodził super, lepiej jak na tych dwóch cewkach. Teraz nie pali na drugi cylinder i pracuje nierówno na wolnych jak i podczas przyśpieszania. Dodatkowo brak mocy.
Co zostało wymienione: świece motorcraft + przewody zapłonowe NGK Została założona używana cewka, sprawna ( wiem bo jeździłem na niej w Mondeo mk2 2.0 ) Przewody połączyłem tak jak było opisywane w innych tematach dotyczących podmiany tych cewek, czyli minusy dałem po bokach, a dwa przewody plusowe połączyłem razem i dałem na środek. Odpinałem kolejno przewody WN i tylko na drugim po dopięciu nie było różnicy w pracy silnika. Jedynie co zauważyłem, to iż w tej cewce z mondeo w jednym z gniazd pojawił się nalot, ten trzpień zaśniedział. Ale mondziak chodził dobrze na tej cewce. Dzisiaj to się pojawiło i postanowiłem wrócić do starych dwóch cewek, ale nierówna praca silnika pozostała. Czy jakimś sposobem padł komputer?. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Galaxy Mk1 polift, S-Max, S-Max Ecoboost
Silnik: 2.3 B + LPG, 2.0 Duratec, 2.0 240kM
Rocznik: 2005, 2008 i 2010
|
Problem rozwiązany, błaha sprawa. Okazało się, że wypięła się kostka z listwy obok wtryskiwaczy co idzie do drugiego cylindra.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|