Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-11-2017, 16:09   #1
cyberion84
ford::average

Model: Focus mk2 FL
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
Cool Mrygające światła postojowe

Witam,

Od dłuższego czasu mam problem z mrygającymi światłami pozycyjnymi zarówno przód jak i tył. Mrygają zazwyczaj na zimnym silniku, ale nie jest to reguła. Miganiu żarówek towrzyszy mryganie wyświetlacza od nawiewów. Mrygają tylko jak włączę nawiew lub klimatyzację.

Co to może być? Gdzieś nie ma styku i jest problem z masą?

Dodatkowo dzisiaj rozejrzałem się głębiej pod maską i nie wiem skąd ten wyciek? Czyżby z przewodu od klimatyzacji?

Ford Focus mk2 FL 1.6 TDCI 109 KM

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przewód masowy:

Pozdrawiam

cyberion84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-11-2017, 17:12   #2
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Mrygające światła postojowe

Niedoładowany aku po odpaleniu i skoki napięcia z alternatora, normalne.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-11-2017, 17:18   #3
cyberion84

Cytat:
Napisał Lukasz2525 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niedoładowany aku po odpaleniu i skoki napięcia z alternatora, normalne.
* Czasem przestają mrygać jak się silnik nagrzeje, a czasem nie. Jeżdżę głównie po mieście *

Zacząłbym od:

1. Sprawdzenie bezpieczników i ich styków
2. Sprawdzenie połączenia masy
3. Doładowanie akumulatora
4. Dorobić drugi przewód masowy podłączony do minusowej klemy akumulatora

Czy taki prostownik będzie ok?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Mam akumulator kwasowo ołowiowy.
Stary 14-11-2017, 17:31   #4
Lukasz2525

Ehh. Przecież ci napisałem....

Nic ci to nie da.

1. Bezpieczniki i połączenie masz okej, jeżeli działa.

2. Od słabej masy wariowałoby ci wszystko w aucie, zapalałyby się nie te światła co trzeba. Żarówki mrugają od skoków napięcia.

3. Możesz jechać na sprawdzenie aku, ale ja jeżdże 5 km odcinki używając dużo prądu ( podgrzewane fotele, szyby, itp ) i nie mam problemów z aku, a przez kilka minut po odpaleniu też mo mruga.

4. Patrz punkt 2.

Mruganie masz od skoków napięcia, żarówka jest zasilana takim napięciem jakie dostaje i tak mocno świeci. Alternator ładuje ci powiedzmy 13,8-14,6 volta i napięcie na akumulatorze, więc i na żarówkach oraz podświetleniu się ciągle zmienia dopóki alternator nie doładuje aku do odpowiedniej wartości. Jak bardzo ci to przeszkadza to załóż przed każdą żarówką stabilizator 12v za 20 groszy, żeby świeciły ze stałego napięcia, ale nie szukaj usterki, której nie ma. I nie ma to związku z temperaturą płynu chłodniczego/silnika.

Nie ma sensu poprawiać przewodów i podawać więcej nieustabilizowanego napięcie, bo nic to nie zmieni. Ewentualnie tak jak napisałem, dać stabilizator. I tak mruganie jest tylko przez kilka minut po odpaleniu, zacząłeś to zauważać, bo teraz się szybko robi ciemno i jest to lepiej widoczne.

Ostatnio edytowane przez Lukasz2525 ; 14-11-2017 o 18:09
Stary 14-11-2017, 17:52   #5
cyberion84

Cytat:
Napisał Lukasz2525 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak bardzo ci to przeszkadza to załóż przed każdą żarówką stabilizator 12v za 20 groszy, żeby świeciły ze stałego napięcia, ale nie szukaj usterki, której nie ma. I nie ma to związku z temperaturą.
Ok, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Czas zaopatrzyć się w prostownik i w weekend naładować akumulator. Akumulator ma 2 lata i tylko 2 razy go ładowałem...
Stary 14-11-2017, 19:31   #6
lando
ford::advanced

Model: Focus MK1 2001, Focus MK2 FL, Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCI 115, 1,6 TDCI 110, 2,0 TDCI 140
Rocznik: 2001, 2008, 2009

Cytat:
Napisał cyberion84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ok, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Czas zaopatrzyć się w prostownik i w weekend naładować akumulator. Akumulator ma 2 lata i tylko 2 razy go ładowałem...
Z masą coś się może dziać bo dość mocno utleniony ten przewód wyczyścić można chyba że to po myciu taki zielony

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
lando jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-11-2017, 21:19   #7
cyberion84

Cytat:
Napisał lando Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z masą coś się może dziać bo dość mocno utleniony ten przewód wyczyścić można chyba że to po myciu taki zielony
Przewód nie był chyba od nowości ruszany.
Stary 14-11-2017, 21:26   #8
Lukasz2525

Jak w 99% tych samochodów. Jest trochę zaśniedziały. Można coś poczyścić czy psiknąć kontakt sprayem, ale bardziej dla zasady i nie spodziewać się żadnej różnicy. Jeżeli jest problem z masą to zawsze są jakieś widoczne objawy, wariowanie elektryki itp itd.
Stary 14-11-2017, 21:49   #9
cyberion84

Cytat:
Jak w 99% tych samochodów. Jest trochę zaśniedziały. Można coś poczyścić czy psiknąć kontakt sprayem, ale bardziej dla zasady i nie spodziewać się żadnej różnicy.
Spróbuję poprawić podpięcie do masy. Odkręcę i wyczyszczę papierem ściernym i zakręcę choć pewnie będzie ciężko tą śrubę odkręcić. Podepnę dodatkową masę do drugiego miejsca pod maską. Chyba taki przewód gruby na jakimś szrocie dostanę. Zrobię na nim oczko, zalutuję i mocno przykręcę. Zawsze to dodatkowa masa.
Stary 15-11-2017, 05:29   #10
krzys1968

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

Cytat:
Napisał cyberion84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podepnę dodatkową masę do drugiego miejsca pod maską.
Druga masa jest na skrzyni biegow
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania