![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#651 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 16-08-2017
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 145KM Duratec-HE
Rocznik: 2004
|
No ja też byłem w pięknym serwisie autoryzowanym Bo...h, no Ci co sprzedają wiertarki, kuchenki i tarcze hamulcowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poczekalnia, kawa, miły pan za biurkiem, ogólnie serwis wysoka klasa... i co z tego jak chcieli mi wymieniać popychacze hydrauliczne (których ten silnik nie posiada) a jak usłyszeli że wymagam naprawy a nie konkretnych czynności serwisowych to dowiedziałem się że oni nic nie gwarantują bo zawsze problemem może być dół silnika a oni remontów nie przeprowadzają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli jak klient narzeka to zawsze można powiedzieć że remont wymagany a to już nie ich działka. Serwis musi być taki co robił wiele Fordów i zna się na tych silnikach. Najlepiej pytać o regulację luzu zaworowego przy okazji remontu głowicy, to wiele powie o ich znajomości tego silnika. Jak nie wiedzą ze luz jest na szklankach dopasowywanych na wymiar to znaczy że nie mają pojęcia o tym silniku i będą się dopiero uczyć na aucie klienta za jego pieniądze. |
|
|
|
|
|
#652 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
Mi naprawiał mechanik z Patrzykowa niedaleko Konina. Zna się na rzeczy bo pracował kiedyś w fordzie.
|
|
|
|
|
|
#653 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-11-2017
Model: Ford Focus cmax
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2005
|
Ja już się zastanawiam nad odstawieniem do serwisu Forda pod Koszalinem, ale czy serwis ten jest ok? Mam już ogromny mętlik w głowie.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
to mam pytać mechanika jak się reguluje luzy zaworowe?
do Patrzykowa mam 300km, może i do przemyślenia jak nie znajdę czegoś bliżej.
Ostatnio edytowane przez Tigresse ; 24-11-2017 o 22:40 |
|
|
|
|
|
#654 |
|
|
Serwis Forda raczej nie naprawi ci silnika. Co najwyżej zaproponuje wymianę słupka czyli bloku za 12 tys zł. A dobrze jest sprawdzić jakiegoś mechanika pytajacwlasnie o regulację zaworów w tym silniku. Mnie kiedyś wyproszono z jednego zakładów w Kole kiedy zacząłem pouczać mechaników jak się reguluje zawory w duratecu. Ciągle upierali się , że jest tam regulacja hydrauliczna.
|
|
|
|
|
|
#655 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#656 |
|
|
Ale to pewnie nie tzw ASO.
|
|
|
|
|
|
#657 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#658 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 16-08-2017
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 145KM Duratec-HE
|
I ile zażyczyli sobie za regeneracje głowicy, wymianę pierścieni, uszczelniaczy, panewek korbowodowych i ustawianie luzu zaworowego ?
Bo to jest taki "pakiet podstawowy" zakładając standardowy mały remont z optymistycznym podejściem że nic więcej nie będzie wymagało naprawy (rozrząd, zawory, tłoki, korbowód). |
|
|
|
|
|
#659 |
|
|
jak dzwoniłam to jeszcze nie miałam wiedzy o tych cylindrach, powiedziałam tylko że bierze tyle oleju na 1000km i aby powiedział jakie są widełki kosztów naprawy silnika. Samą diagnostykę silnika wycenił na 200-300zł a naprawę w zależności od tego co trzeba będzie robić powiedział (ale nie zobowiązująco póki co) że od 1000 zł do 4000 tysięcy, nie pytałam o szczegóły co by było w tej cenie robione bo jeszcze nie miałam takiego rozeznania. Biorąc że może jeszcze rozrząd lub coś jeszcze to tak pewnie do 6tys.
|
|
|
|
|
|
#660 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-10-2015
Model: c-max
Silnik: 1.8
|
Duratec to prosta konstrukcja i każdy mechanik remontujący kiedyś Polonezy czy Fiaty powinien to spokojnie ogarnać.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| c-max |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|