Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-03-2018, 16:26   #71
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zapominasz, że radar (moduł radaru) to nie tylko hardware, ale też soft. A ten może być zgoła odmienny w Volvo niż w Fordzie mimo kiedyś wspólnego ojca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2018, 17:06   #72
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...może być zgoła odmienny...
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie "może być" a zgoła JEST odmienny. W Volvo czy Jaguarze nawet adresacja modułów jest inna nie mówiąc już o innym zakresie wymienianych danych pomiędzy modułami. Moduły Volvo czy Jaguara - z tego co wiem - mają inne bootloadery i nie da się ich ograć softem Forda.
Sparzyło się na tym kilku kolegów, którzy próbowali na tej zasadzie wstawić webasto z Volvo "bo takie podobne a tańsze i łatwiej dostać..."
Niech mnie sprostuje kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jeśli jest inaczej...

Na "wygląd" to możesz nawet od Mercedesa np. kamerę czytania znaków próbować założyć do Forda... "Bo taka przecież podobna jest"...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 01-03-2018 o 17:09
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2018, 17:12   #73
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

No akurat w przypadku radaru, to tam jest głównie hardware.
Soft i sterowanie pracą radaru odbywa się przez moduł.
Nie mówię, że dam sobie głowę uciąć, ale z chęcią przetestuję czy ten volvo będzie działał (o ile cena będzie na tyle atrakcyjna, żeby ryzykować ewentualne koszta poniesione przy późniejszej odsprzedaży jeśli Focus jednak nie polubi tej części).
Dziwnym dla mnie jest, że część wygląda identycznie, ma tego samego producenta i że numer części dla Volvo jest dziwnym trafem na allegro przy aukcji dla S-MAX/Galaxy.
Ogarniam fakt, że jest to jednak elektronika, a nie klocek hamulcowy czy filtr powietrza (lub plastikowa obudowa czy metalowy uchwyt) gdzie jeden producent robił dla różnych marek pojazdów, ale widzę za dużo podobieństwa. Plus moduł aktywnego tempomatu. Żeby jeszcze radar wpinało się bezpośrednio pod auto, to za nic nie myślałbym że radar od jednej marki może podejść do drugiej, jednak i w Volvo jak i w Jaguarze/Land Roverze mają swoje własne moduły i dopiero do auta, co dla mnie jako informatyka świadczy, że to moduł jest odpowiedzialny za soft a radar jest odpowiedzialny na pracę z modułem. Na uniwersalnym języku, czyli wyprodukowaliśmy "radar" który odpowiada na następujące wartości sygnałów ("tu specyfikacja"), natomiast jak chcecie żeby komunikował się z autem, to po drodze macie "translatora" czyli moduł.
Prościej jest zrobić jeden radar dla "wielu" który ma określoną specyfikację pracy a każdy producent robi sobie moduł który tłumaczy system pokładowy danej marki aby mogła zrozumieć co ma radar robić i jak, niż dla każdej marki mieć osobny radar jeśli jesteś głównym jego producentem.

Ale - to na razie luźne gdybanie.
Oferta do jednego ze sprzedawców poszła, pozostaje kwestia czy zgodzi się na moją cenę.

P.S. Analogicznie mam u siebie z różnymi sprzętami, gdzie dana drukarka fiskalna ma "swój język" a po drodze mamy sterowniki danego producenta "kasy".
I to sterownik kasy ma zadanie dogadać się z drukarką która jest uniwersalna.
Inaczej:
Drukarka jest HP i ma gadać ze sprzętem Aures z Francji.
HP ma swój protokół rozmowy, natomiast zadaniem Aures było napisanie sterowników żeby mogły pogadać z drukarką HP.
I tak - ta sama drukarka działa bezproblemowo z kasami Toshiba, mimo że Toshiba całkowicie inaczej się komunikuje z drukarkami, to jednak jest jeden protokołów na którym to wszystko się porozumiewa.
Ciężko mi to wytłumaczyć, jednak efektem końcowym jest,
że niezależnie jakiego "programu" użyję na kasie HP i na kasie Toshiba,
tak drukarka HP drukuje dokładnie to samo co chcę drukować i w taki sam sposób i w użyciu tych samych odstępów/fontów i wielkości czcionki,
mimo że programy wysyłały zupełnie inaczej wyglądające wydruki.
Czyli, jeden program wysyła nazwę firmy na szczycie faktury jako pogrubione 16",
drugi program jako kursywa 14,
natomiast drukarka i tak to ignoruje i drukuje to jako normalne znaki o rozmiarze 12.
Mała uwaga: nie mówię o sterownikach USB i drukowaniu z Worda czy choćby drukarkach podłączonych przez USB. Świat kas fiskalnych, systemów sprzedażowych niestety rządzi się dalej swoimi dziwnymi prawami gdzie "normalne rozwiązania" stosowane na prywatnym rynku nie mają racji bytu w środowisku przemysłowo-handlowym. Inaczej mówiąc: rynkowi przemysłowo-handlowemu w IT bliżej logicznym systemom (stosowanym również w przemyśle samochodowym) komputerowym niż Windowsowi 10 dla użytkowników domowych, wynika to z faktu, że ma być standardowo/uniwersalnie/bezpiecznie i "prosto"

Koszt "radaru" od Forda na rynku wtórnym na razie mnie kompletnie wybija z humoru.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moduły Volvo czy Jaguara - z tego co wiem - mają inne bootloadery i nie da się ich ograć softem Forda.
Sparzyło się na tym kilku kolegów, którzy próbowali na tej zasadzie wstawić webasto z Volvo "bo takie podobne a tańsze i łatwiej dostać..."
No nic. Teoria moja padła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale pomarzyć zawsze warto co nie?
Tym bardziej że jak sam piszesz: moduły są inne - i to całkowicie rozumiem, bo jak mówiłem, moduł jest typowo pod markę bo porozumiewa się z systemem danej marki, natomiast radar jest (w moim mniemaniu) typowym urządzeniem na końcu, gdzie to moduł mu wysyła standardowe komendy.
Ale - wiem że Ty jednak masz o wiele większą wiedzę ode mnie, stąd obstawiam że nie mam co teoretyzować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 01-03-2018 o 17:18
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2018, 17:15   #74
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No akurat w przypadku radaru, to tam jest głównie hardware.
....
GRUBA pomyłka. Popatrz sobie jak jest spięty radar z modułem - po szynie CAN. Moduł radaru i radar muszą się "rozumieć" na szynie CAN. Tam nie ma między nimi żadnego "hardware". Czysty soft.
Stary 01-03-2018, 17:28   #75
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Masz mnie.
I masz całkowicie rację - czyli sam radar ma w sobie coś co mu mówi jak gadać z danym modułem.
Kurcze szkoda. Dopiero do mnie dotarło jak leci komunikacja (że nie leci bezpośrednio auto>moduł>radar a radar przez auto do modułu i moduł do auta).
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2018, 13:00   #76
elucidate
ford::advanced

Model: Ford Focus
Silnik: 150KM
Rocznik: 2015

Czy damy radę uaktywnić aktywny tempomat w FL za pomocą foccusa i forscana?
elucidate jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2018, 14:39   #77
lukaszooo

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

Pisałem juz o tym kilka razy. Sam osobiscie doświadczyłem udupienia polifta programem focccus samym odczytem. Wyskoczylo ok 50 błędów w tym nie do usunięcia forscanem crash data....
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2018, 14:48   #78
szczeniak1979
ford::amateur

Imię: paweł
Model: ford focus mk3
Silnik: 2.0 163km automat
Rocznik: 2013

witam mam problem z aktywnym tempomatem a mianowicie z radarem po małym incydencie ułamało mi się ucho radaru i przestał on działać wyświetlało mi komunikat zę ACC nieaktywne, przedni czujnik odłączony,
kupiłem radar o tym samym numerze i po założeniu sam się zaadoptował i przyuczył lecz działał kilka dni po wizycie w aso i po próbie kalibracji radar nie działa w aso powiedziano mi że radar przyjmuje kalibracje ale jej nie utrzymuje i nadal mam komunikat ACC nieaktywne ,wczoraj odpiołem radar od wtyczki i przyłączyłem ponownie i jest teraz komunikat algining zrobiłem już z tym komunikatem 100km i nadal go próbuje przyuczyć co morze być przyczyną
szczeniak1979 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2018, 17:07   #79
Hooch180
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wracasz do ASO z reklamacją na wykonaną przez nich usługę i oczekujesz naprawienia problemu lub zwrotu pieniędzy, z którymi udasz się do niezależnego mechanika i zrobisz to za 1/3 ceny.

Ostatnio edytowane przez Hooch180 ; 07-10-2018 o 19:18
Hooch180 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2018, 18:44   #80
moon
ford::beginner

Model: FF III
Silnik: 1.6 ecobiust
Rocznik: 2011

Ważny jest kąt pod jakim radar jest zamontowany. O ile dobrze pamiętam to jest procedura serwisowa do ustawienia kąta. U mnie też nie chciał się skalibrować no kąt był zły. Ja skorygowałem na oko i po kilku km zaskoczył. Przed liftem była śrubka do regulacji w jednym z rogów radaru.
moon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania