Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-12-2010, 23:01   #21
RoeSolare
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: dziwny dzwięk z okolicy filtra powietrza

Ja też mam taki dźwięk ale tylko czasami.
Jak są duże mrozy i rano odpalam auto to taki dźwięk właśnie występuje, ustaje po 5-10s.

Może to coś pomoże.

RoeSolare jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2010, 23:18   #22
Ar2rB
ford::advanced

Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL

To może być coś innego bo u mnie pojawia się to dopiero po rozgrzaniu samochodu. I wydaje mi się że im zimniej tym bardziej to słychać.

Być może tak ma być i nie wiem czy sobie tego nie darować.
Ar2rB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2010, 21:38   #23
bunia24

Imię: Mariusz
Model: MONDEO
Silnik: 1800 tdci
Rocznik: 2009

do ja dodam ze umnie chyba bardziej słychac na zimnym silniku a oco chodzi z tym rezonatorem
bunia24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2011, 21:38   #24
brylant
ford::amateur

Model: focus zetec climate
Silnik: 1.6
Rocznik: 2007

witam
ja wlasnie kupilem mondeo 2.0 tdci 115 2005 i jest wlasnie to samo ale niewiem czy to dokladnie z filtra powietrza bo jak dzisiaj podnioslem i sluchalem od spodu slychac bylo jakby z drugiej strony od paskow lub plastkiu nadkola
A moze to jest odglos z pompy wody bo slyszalem ze i to moze byc a poprostu rozchodzi sie po zelastwei i tak slychac
tylko dodam ze moj jest anglik to niewiem czy wszystko tak samo rozmieszczone jest
brylant jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2011, 21:51   #25
brylant

Model: focus zetec climate
Silnik: 1.6
Rocznik: 2007

a moze to jest poprostu pasek albo napinacze jak to jest z lewej stony auta ( gdy stoisz przodem do silnika)
sprawdzac to czy jezdzic dalej?
brylant jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2011, 08:58   #26
alienn
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondeo GHIA Kombi
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001

U mnie z kolei słychać takie może niezbyt głośne ale denerwujące basowe buczenie. Wydaje mi się, że ma to związek z filtrem powietrza bo kiedyś jak zdjąłem z niego przewód podciśnienia i zatkałem palcem to buczenie ustępowało.
alienn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2011, 18:34   #27
Ar2rB

Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL

U mnie było coś takiego i... już nie ma. Kiedyś z ciekawości zajrzałem do odmy. zdjąłem membranę itd. cięzko ją jednak ułozyć w odpowiedniej pozycji wiec... wcisnalem obudowe źle - co dopiero niedawno odkryłem. Membrana była źle ułozona - ciut oleju w silniku ubyło, nawet ten plastik był nie do konca dobrze włożony :-). Poprawiłem to i... ubytkow oleju nie ma, tego dudnienia też już nie ma (tzn jest ale duuuuzo duuuzo mniejsze - chyba normalnie). Może to ma jakiś związek z Waszym problemem?
Ar2rB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2017, 12:16   #28
AngelikaKa20

Imię: Angelika
Model: Ford Monedo
Silnik: Mondeo MK3 2.5 v6
Rocznik: 2001

Witam,
mam taki sam problem. W okolicach filtra powietrza wydobywa się jakiś dziwny dźwięk takie wycie/buczenie - ja nazwałam to "foczką"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wymieniłam ostatnio uszczelkę pod przepustnicą/ uszczelkę obudowy przepustnicy i nadal to samo. Zaczyna wyć od razu po odpaleniu a nawet jak samochód gaśnie, wyje także podczas jazdy jak trzymam nogę na gazie, muszę puścić gaz i wtedy przestaje, wyje przy ruszaniu. Potrafi na biegu jałowym podnieść obroty do 2500-3000 tys i ciągiem wyć. Kiedy silnik krokowy jest odłączony objawy te występują rzadziej. Wiem, że może być to trochę zawiłe, ale nie wiem jak inaczej to opisać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy może to być silnik krokowy, zawór odpowietrzający skrzyni korbowej lub przepływomierz czy może obudowa filtra powietrza gdzieś przepuszcza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Proszę o pomoc, bo z tym buczeniem nie da się wytrzymać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
AngelikaKa20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2018, 10:20   #29
Voro86

Imię: Damian
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2,5 v6
Rocznik: 2002

Posadził sobie ktoś z tym? U mni ten dziwny dźwięk dochodzi ewidentne z przodu z grilla.
Voro86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2020, 23:06   #30
WM102
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Mondeo Mk3 2.5 V6 GHIA
Silnik: duratec 2.5 V6
Rocznik: 2006

Temat jest dość stary, ale napiszę, może komuś się przyda informacja. Ja miałem identyczny odgłos "jęczącej foczki" dobiegający z obudowy filtra powietrza w moim 2.5 V6. Silniczek krokowy do wymiany... Wcześniej czyściłem go benzyną ekstrakcyjną - nic to nie pomagało - wymieniłem na nowy - koszt około 180zł - cisza i spokój Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez WM102 ; 18-01-2020 o 23:21
WM102 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania