![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: focus mk2 fl
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2008
|
Witam,
Czy ktoś z forumowiczów miał problem z odpaleniem auta z rana? Mój problem: Odpalam, 15 sek popracuje, zaczynają falować obroty i gaśnie (nie reaguje na pedał gazu). Oczywiście towarzyszy temu ciemny dym z rury wydechowej. Odpalam z 15 razy, za 16 razem dodaje troche gazu i powoli wchodzi na obroty. I wtedy jest już normalnie. W zimę nie było takich problemów z odpalaniem, oprócz szarpania gdy rozgrzeje sie silnik na 3-4 biegu i przy obrotach ok 1500-2000 obr. Problem z odpaleniem pojawił się przy temperaturze dodatniej. Proszę, pomóżcie. Będę mega wdzięczny. Silnik 1.8 TDCI. Wymieniałem już oringi na zaworkach od przelewu. Zauważyłem, że zapaliła się kontrolka świec żarowych przed odpaleniem silnika. Na obrotach od 1000 do 2000 słychać jak przerywa jeden cylinder. Po podłaczeniu interfejsu do kompa, nie pokazuje zadnych błędów. Koniec wtrysków? EGR? Ostatnio edytowane przez mondo1 ; 10-04-2018 o 11:52 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
A może to pompa wtryskowa?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Ale problemy z pompą nie rzuciłyby błędami, np. niskiego ciśnienia na listwie?
Zresztą czarny dym to raczej oznaka, że paliwa jest za dużo (albo powietrza za mało) więc może warto zacząć od EGR? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Pod kompem - ciśnienie paliwa niby idealne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale zacina się cylinder jak trzymam w zakresie między 1500-2000 obrotów. Myślicie, że EGR? Słyszałem, że strasznie się psują w tych modelach, ale byłyby aż takie objawy? A sterownik pompy wtryskowej? Jakie są objawy jego uszkodzenia? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Ford Focus III
Silnik: 1.5 tdci
Rocznik: 2016
|
Wypnij wtyczkę od egr
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Joanna
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Czy wypniecię wtyczki od egr pomogło czy jednak nie?
|
|
|
#8 |
|
|
Dałem samochó do mechanika. Mimo wszystko i tak zaślepię egr - kupiłem już zaślepkę.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Podzielę się rozwiązaniem problemu. Przyczyną oczywiście był EGR. Zagłuszyłem - problem zniknął. Temat można zamknąć.
Bump: |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|