![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
FCP member
![]() Imię: Krzysiek
Model: kuga
Silnik: 2.0 TDCI 140>163
Rocznik: 2010
|
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
FCP member
![]() Imię: Krystian
Model: Ford FOCUS MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM - POWERSHIFT
Rocznik: 2013
|
Cytat:
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Imię: maciek
Model: FF3
Silnik: 2000
Rocznik: 2016
|
Witam,mam pytanie odnosnie swiateł...Nie za bardzo rozumiem powyższe wyjaśnienia...Mam Focusa 2016 wersja z USA.Przy ustawieniu AUTO od razu zapalają się przednie światła - mijania a przygasają dzienne -diodowe...Nawet przy duzym nasłonecznieniu.Przy czym tylne światłą w trybie auto właczają sie dopiero przy zmierzchu...Czy nie powinno byc tak że czujnik zmierzchu pozwala jezdzic na dziennych-diodowych tak długo jak to mozliwe i jednoczesnie przy zapadaniu zmroku włacza przednie mijani i tylne? Aktualny stan wydaje mi sie nienaturalny.
Druga sprawa to oswietlenie wnetrza...Zapala sie automatycznie przy otwarciu drzwi...Nie kazdy to lubi,czy istnieje mozliwosc wyłaczenia tego mechanizmu? Pozdrawiam,Maciek. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-12-2017
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2014
|
Podjąłem próbę wyłączenia świateł skandynawskich przy pomocy Forscan+Viaken v3.
Laptop z Win 8.1/64. Transmisja ustawiona na 2Mb w ELS27. SBLe skopiowane do /Documents/CalibrationFiles. Forscan łączy się i czyta poprawnie. Ciepło mi się zrobiło gdy nie udało się wgranie SBL, a na zegarach pojawił się komunikat "Awaria silnika, natychmiastowy serwis". Sypnęło błędami w większości modułów - utrata komunikacji. Po kilku sekundach wrócił "Tryb normalny". Skasowałem DTC i samochód odpalił normalnie. Zauważyłem, że skasowała się data/zegar w radio. Pytanie co jeszcze się skasowało/wyzerowało czego nie zauważyłem? Wydaje mi się, że spalanie chwilowe przy ruszaniu na I i II wzrosło - potrafi się pojawić nawet 40L/100km, czego wcześniej nie było. Silnik pracuje normalnie, nie kopci. Co poszło nie tak i jak wgrać SBL i ostatecznie wyłączyć światła skandynawskie? V [16:24:43.625] Central configuration (Main) został rozpoczęty ! [16:24:43.648] Odczytaj konfigurację z modułu podstawowego... ! [16:24:48.839] Loading SBL to primary module... X [16:24:57.336] Procedura serwisowa została przerwana |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Cytat:
W momencie zapisu, wszystkie moduły tracą łączność, stąd sypie błędami. Obstawiam że pierwszy raz zapisywałeś coś do auta? Masz do ustawienia takie rzeczy jak np. światła w czasie deszczu albo ustawienia dźwięku (basy, soprany itp itd). Oczywiście zeruje się licznik dzienny, koniczynki w trybie eco itp itd. |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Tak, to był pierwszy raz w fordzie. Do tej pory jeździłem oplami i w opcomie efekt pełnych gaci nie występuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co ciekawe licznik dzienny i koniczynki się nie zresetowały. Teraz myślę, że może paczka z SBLami od Forscana nie zawiera loadera do mojego pojazdu, a wtedy mój komputer był odłączony od internetu. Doczytałem, że Forscan potrafi dociągnąc odpowiedni SBL z sieci. Nie bać się i ponowić procedurę programowania z dostępem do internetu? Czy Forscanem da się uceglić auto? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Jak kazdym programem do grzebania da się unieruchomić auto.
Równie dobrze kabel może nie wytrzymać na prędkościach przy wgrywaniu wsadu. Ryzyko jest zawsze. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Grunt ze prawie zawsze auto mozna odratowac. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Dodałbym pogrubienie na:
Cytat:
Jeśli nie wiesz co robisz, to lepiej nie rób. Jeśli wiesz co robisz, to nie powinno Cię dziwić że tak to działa. Jeśli nie wiesz co robisz, ale i tak chcesz coś robić, to robisz to na własne ryzyko. Mniej więcej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
Dzięki, uspokoiliście mnie. Dłubanie samemu w swoim aucie zawsze jest na własne ryzyko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pół roku czytam tutaj i na forscan zanim w ogóle wszedłem w programowanie. Ogarniam jak CC łączy wszystkie moduły. Spróbuję ponownie z podpiętym internetem.
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3 kombi 1.6 ti-vct 125
Silnik: 1.6 ti-vct 125km