![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 13-04-2011
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: TDDI 115KM
Rocznik: 2001
|
Czeka mnie ta procedura bo będę niedługo wymieniał/regenerował zaciski.
Czy ktoś mógłby opisać kolejność patrząc z fotela kierownika? Świta mi coś o kolejności względem odległości od pompy ale chciałbym mieć pewność bo nie wiem gdzie pompa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011
|
Pompa jest obok serwo, ja ostatnio w mk4 robiłem 1 PT, 2 LT, 3 PP, 4 LP
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki serdeczne
Teraz muszę zmajstrować ustrojstwo do odpowietrzania w pojedynkę :-) |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 26-02-2008
Model: S-Max Titanium S / Kuga Individual
Silnik: 2.5 T 220 PS / 2.5 T 200PS
Rocznik: 2009 / 2009
|
W autach wyposazonych w ABS:
LP, PP, LT, PT. W autach bez ABS: PT, LT, PP, LP. Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Ja u sobie zrobiłem jak napisałem i jest wszystko ok.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Im więcej czytam tym bardziej głupieję.
Faktycznie w większości aut z ABS odpowietrzanie zaczyna się od przodu. Jednak z tyłem nie jest już tak prosto bo podobno by odpowietrzyła się też pompa ABS należy odpowietrzać z włączonym zapłonem a jeszcze inni piszą że na odpalonym silniku. Do tego pompa ABS nie może pracować dłużej niż2 minuty więc należy pomiędzy jednym a drugim kołem zrobić z 10 minut przerwy. I teraz co prawda co fałsz? Przy okazji robienia hamulców chcę wymienić płyn hamulcowy. Logicznym jest że wyciągnę całość ze zbiorniczka strzykawką, zaleję do pełna nowy płyn i zabiore się za odpowietrzanie ( stary płyn z przewodów wyleci podczas odpowietrzania). Z kolei czy podczas odpowietrzania należy zbiorniczek mieć odkręcony czy zakręcony i odkręcać tylko celem uzupełniania płynu którego ubywa podczas odpowietrzania? No i co z tym zapłonem / uruchomionym silnikiem podczas odpowietrzania tyłu? PS. Czy kiedy auto stoi na kołach da się dojść do odpowietrzników by odpowietrzyć hamulce bez podnoszenia go lewarkiem po kolei każde koło? Czy musi być zdjęte koło czyli automatycznie auto na lewarku? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Ja u siebie w mk4 zmieniałem pompę na inną, odpowietrzylem od tyłu, bez zapłonu, wszytko działa jak należy
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Nie no jasne, że czasem można zrobić inaczej i się uda / nie będzie problemu.
Mnie jednak interesuje jak wedle forda ta procedura powinna wyglądać bo chciałbym to zrobić "podręcznikowo". Do powyższych informacji dochodzi jeszcze info znalezione w sieci , że jeżeli auto ma dla tylnych hamulców korektor siły hamowania to też trzeba coś tam dodatkowo robić... tylko co i czy mk3 kombi ma takie ustrojstwo? Gdzieś mi świta że może mieć bo tylne hamulce podobno działają tym sprawniej im bardziej jest tyłek obciążony... |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|