Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-07-2018, 23:08   #31
BrunoJ
ford::advanced

Model: LDR110
Silnik: 2.2 TDCI 122KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Czy stężenie debilizmu jeszcze wzrośnie?

Wysokość jednak też może byc odstaszająca. Jeśli masz wątpliwości to zapraszam do Norwegii. Dostaniesz 6000nok za 81/80, czy odpowiednią wielokrotność za kolejne naście/dzieścia. Zapewniam Cie że to działa odstaszająco. Na tyle że stanowcza większośc jeżdzi grzecznie gęsiego. Mimo że policja pojawia sie rzadko (ale za to potrafią sie chować po krzakach lepiej od naszych ;-)

Inna sprawa że przy ograniczeniu do 50km/h w mieście, ruch potrafi byc na tyle płynny, że można bez problemu wyciągnąc średnią 40, bez żadnego szarpania, wyścigów między światłami itp.

Ostatnio edytowane przez BrunoJ ; 25-07-2018 o 00:01
BrunoJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2018, 23:48   #32
Tvvardy
ford::professional

Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku

Ostatnio w Trondheim jeden ode mnie z firmy wcisnął się na prawy pas tuż przed tajniakami na ciągłej, do zapłaty 8000 koron. Byli i tacy co za przekroczenie prędkości na 80 zapłacili 12 tys. koron.
Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2018, 00:02   #33
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

A mi w tym wszystkim to nie o przekroczenia prędkości chodziło a o brak podstawowego instynktu samozachowawczego. Kompletne ignorowanie zasady "ograniczonego zaufania" także wobec siebie i robienie skrajnie debilnych rzeczy kwalifikujących do pretendentów do nagrody Darwina. O ile nie zrobią krzywdy komu innemu.
Stary 25-07-2018, 00:16   #34
BrunoJ

Model: LDR110
Silnik: 2.2 TDCI 122KM
Rocznik: 2012

U mnie krąży historą sprzed paru lat o ludku co zapodał 70/30 na osiedlowej uliczce przy szkole. 20-kilka tys nok, 3 tygodnie aresztu i prawko na 2 lata. Chociaż tutaj w zależności od opowiadającego wartości się zmieniają, jak długość szczupaka ;-).
Dodatkowo w robocie mu sie przyczepili, że wymóg na jego stanowisko to niekaralność i mu podziękowali.
W każdym razie - stanowczo wysokość kary (oraz jej nieuchronność w przypadku złapania i wymierzenia) dziają mobilizująco na znakomitą większość społeczeństwa, przez co zasadniczo wszyscy jeżdzą grzecznie i bez kombinowania. A to docelowo ułatwia poruszanie się wszystkim, ze względu na większą przewidywalność zachowania innych kierowców.
Warto dodać że spłatę można rozłozyć na raty, przy czym warunki jak przy pożyczce, z jakimś oprocentowaniem.

Gdyby u nas zamiast tych punktów jedna była kara 5 tys PLN to i ten w starym golfie i w nowym passerati by sie 3x zastanowił zanim by przeleciał przez wioskę bez zwalniania.

Edyta: To pośrednio ma związek z Darwinowymi zachowaniami, bo przymusza bardziej uważną i przemyślaną jazdę.
BrunoJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2018, 00:31   #35
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Pewnie jest to jedna z metod jeśli z tyłu głowy ma się do zapłaty 171k EUR za przekroczenia na autostradzie o 21km/h tak jak jeden z byłych CEO Nokii. Spokój na drogach w krajach nordyckich jest wspaniały, cudowny ale wciąż chodziło mi o co innego.

Np taka sytuacja (kolejna):
w odwiedziny przyjeżdża do nas na kawkę młoda mamuśka z dzieckiem jeszcze w foteliku 0. Wybiegam z chaty z powitaniem. Otwieram drzwi od strony młokosa i nie mogę uwierzyć w co widzę. Siedzi co prawda w foteliku ale pasy to są spięte a nie zapięte. 5' nieuwagi opiekunów + bodziec skłaniający do wysiadki i by gość z tego fotelika wylazł. W przypadku kolizji zabiłaby własne dziecko. Jak to? I podtrzymuję: debilka bo nawet się nie zainteresował jak zrobić to porządnie. Nie wygodnie lub łatwo ale porządnie.
Stary 25-07-2018, 00:47   #36
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Czy stężenie debilizmu jeszcze wrośnie?

Cytat:
Napisał jarhel74 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po lewej stronie ulicy jest ścieżka rowerowa, dwukierunkowa. Miszcz na rowerze jedzie sobie środkiem pasa, żeby nie dało się go wyprzedzić, za nim korek pokaźny. Dojeżdżamy do świateł zapala się czerwone, miszcz myk z ulicy na chodnik , bo dla pieszych zapaliło się zielone i przez przejście dla pieszych jedzie rozganiając przechodniów. I nie był to jakiś lamus , który nawet przepisów nie zna, tylko profeska w odpowiednim stroju i na dobrym rowerze.
Zatrzymać i obić ryja?
Z tego co zauważyłem "rowerzyści" w obcisłych gatkach (i nie tylko) to bardzo specyficzny temat. Potrafią odwalić takie combo łamania przepisów, chamstwa i samolubności, mam wrażenie, że są dla nich jakieś szkolenia w tym wszystkim. Najgorsze w tym wszystkim jest to że nikt tego nie kara a wrzody na drogach się rozwijają. Jak zwrócisz uwagę to jeszcze odpyskuje. Musi być to pewnego rodzaju hobby tylko czemu jazda rowerem jest najczęściej połączona z nienawiścią do wszystkich to już nie rozumiem. Ile razy widziałem jak pedalarz sobie wjechał na przejście dla pieszych i stworzył zagrożenie, pasy linie kierunki ruchu zakazy to tylko delikatne sugestie i to dla wrogich puszek a nie pedalarzy. Gdzie tablice i oc jak jeżdżą po ulicy? Jak potem zgłosić ucieczkę z miejsca kolizji albo kombinację wykroczeń? Czemu policja nic sobie z tego nie robi tylko doczepia się do samochodów?

Piesi kolejny temat rzeka, mam wrażenie, że rozejrzenie się przed przejściem boli niektórych fizycznie i mentalnie. O nosach w telefonach nie wspominając. Przecież mają magiczną tarczę, taką bańkę co odbije wszystkie pojazdy. A nie, chyba jednak nie. Przecież samochody zatrzymują się (oczywiście wg niektórych pieszych) w miejscu i za ich kierownicami siedzą roboty co nigdy się nie mylą a mi nie wolno się rozejrzeć a tym bardziej puścić złego patriarchalnego samochodu przecież musi się zatrzymać aby nie robić sobie kłopotu i mnie nie zabije. A nie, tym razem zabił. Cóż zdarza się, selekcja naturalna tylko kierowcy szkoda bo jeszcze wcisną mu winę i problemów narobią...
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2018, 09:23   #37
Tvvardy

Domyślnie Odp: Czy stężenie debilizmu jeszcze wrośnie?

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tego co zauważyłem rowerzyści...

Piesi kolejny temat rzeka...
W krajach nordyckich jest taka hierarchia na drodze:
1.Piesi
2. Rowerzyści
a na samym końcu pojazdy mechaniczne
Jeśli coś się stanie pieszemu lub rowerzyście to nie ma zmiłuj się. Tak samo z przekroczeniem prędkości, jeśli przekroczysz prędkość w pobliżu szkoły o 30km/h jesteś traktowany jak recydywa i kara z grubej rury.
Tylko trzeba ludzi edukować i powinno się wymagać myślenia bo u nas jest z tym ciężko szczególnie jeśli chodzi o pieszych po za terenem zabudowanym mają obowiązek noszenia odblasków. A jak jest na prawdę, wiadomo. Sami nie zdają sobie sprawy, że tu chodzi o ich życie. Weź jednemu i drugiemu zwróć uwagę.
Stary 25-07-2018, 09:28   #38
hak64

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Dywagacje na temat jakości szkolenia kierowców do niczego nie prowadzą. To tak jak ze studentami stosującymi zasadę 3xZ (zakuć, zdać, zapomnieć). Wszystkich idiotów nie da się wyeliminować, testami, czy egzaminami, natura też nie zawsze sobie z tym radzi.
Taki przypadek.
Wybrałem się z małżonką na zakupy. Wjeżdżam na parking przy targowisku miejskim i siedzę w aucie (to mniej stresujące, niż uprawianie slalomu między straganami). Po jakichś 20 minutach wraca małżonka i wsiada do auta. W tym czasie przed moją maskę wpakowała się jakaś miss blond, powożąca bodajże Hondą civic i stoi, rozglądając się wokół. Odpaliłem silnik, włączyłem światła; blondi stoi nadal... włączam lewy kierunkowskaz, a po chwili mrugam długimi; blondi odwróciła głowę, choć chyba miała nawet ochotę wyciągnąć środkowy palec i ... nadal stoi. Wysiadam z auta i podchodzę do jej wozidła - uchyliła szybę i zanim zdążyłem cokolwiek powiedzieć, ona krzyczy : "co się tak pieklisz, nie widzisz, że czekam aż się zwolni jakieś miejsce" - odpaliłem - "właśnie chciałem zwolnić, tylko jakaś idiotka zablokowała mi wyjazd".
Stary 25-07-2018, 09:44   #39
Tvvardy

Takie przykładowe mandaty w NOK więc cyrka dzielimy na pół
- gdy ograniczenie prędkości na miejscu wynosi 60 km / h lub mniej
a) do 5 km / h 750, -
b) do 10 km / h 2 050, -
c) do 15 km / h 3 700, -
d) do 20 km / h 5 350, -
e) nawet 25 km / h 8 300, -
Przekroczenie prędkości o 26 km/h lub więcej grozi utratą prawa jazdy. Czas, na jaki prawo jazdy zostanie zabrane, zależy od konkretnego przypadku złamania przepisów. Rozbieżność jest duża – od 3 tygodni, do 5 miesięcy, aż po dożywotnią konfiskatę.
- Gdy ograniczenie prędkości w miejscu wynosi 70 km / h lub więcej,
j) do 5 km / h 750, -
k) do 10 km / h 2 050, -
L) do 15 km / h 3 300, -
m) do 20 km / h 4 600, -
n) nawet 25 km / h 6 250, -
O) do 30 km / h 8 300, -
p) do 35 km / h 9 950, -
- gdy ograniczenie prędkości wynosi 90 km / h lub więcej, a przekroczenie prędkości jest,
q) 36 km / h do 40 km / h 10 400, -
Norwegowie nie tolerują jazdy na czerwonym świetle, za co grozi grzywna 6 800 koron. Kara grozi też za jazdę niedozwolonym pasem ruchu. Przykładowo: jeżeli na jezdni jest wyznaczony pas dla autobusów i taksówek, i policja złapie kierowcę samochodu prywatnego, który skraca sobie drogę, jeżdżąc razem z autobusami, musi liczyć się z 5 500 koronami mandatu.
W porównaniu z polskim prawem wyróżnia się grzywna za utrzymywanie zbyt małej odległości od samochodu jadącego z przodu. W Polsce to nie jest to karane, Norwegowie natomiast za „jazdę na zderzaku” wlepiają 6 800 koron mandatu, co może skutecznie zniechęcić do zbyt bliskiego podjeżdżania i prowokowania wypadku drogowego, o jaki nietrudno przy niezachowaniu bezpiecznej odległości.
I to mi się u nich podoba i powinno być w Polsce wprowadzone

Ostatnio edytowane przez Tvvardy ; 25-07-2018 o 09:53
Stary 25-07-2018, 09:59   #40
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

A czy norweska policja ma homologowane radary/lasery, mierniki odległości?... Bo u nas cymbał jechał 120 po mieście, ale będzie się czepiał, że radiowóz ma opony niezgodne z wymiarem podanym w homologacji wideorejestratora, albo coś innego nie spełniające zdaniem kozaka wymogów prawa. No i kruczek za kruczkiem, a cwaniak dalej jeździ...
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania