Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-08-2018, 22:57   #31
jacekk015
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: Ford C-MAX MK2
Silnik: 1.6L Duratorq CR TC (115PS) - DV6
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Kamera cofania - doposażenie polift

Cała filozofia tego kabla to klucz tego, że wyświetlacze E1BT oraz F1BT używają złącza Rosenberger HSD. Po tym złączu można puszczać dowolne wspierane protokoły od CAN po LAN czy USB.
Tak się ładnie złożyło iż Ford użył w powyższych nawigacjach tego złącza i zapewne wykorzystał stary protokół LVDS do przesyłania obrazu.

Jako, że z drugiej strony mamy złącze RCA, czyli popularny cinch, gdzie mamy tylko możliwość puszczenia 2 sygnałów.
Znaczy to nie mniej nie więcej, że ten kabel puszcza 2 żyły z RCA do Fakra Rosenberger HSD.

A tak naprawdę lepiej kupić gotowca niż babrać się z tym lutowaniem, porządnym kablem RGA itd...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu z 2018-08-22 22-22-57.jpg (19.9 KB, 119 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu z 2018-08-22 22-35-06.jpg (18.1 KB, 197 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu z 2018-08-22 22-36-10.jpg (12.9 KB, 179 wyświetleń)

jacekk015 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2018, 11:37   #32
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Ford pod koniec 2014 roku zmienił sposób podłączania kamery dla wyświetlacza 5". Sygnał z kamery jest różnicowy, czyli po skrętce i w nowszych autach nie ma oddzielnego modułu kamery. W oryginale linie skrętne i kolory jak się ma czujniki generuje moduł lub BCM komunikując się z kamerą po LIN.
Oczywiście działa też z użyciem RCA.

Czy warto kupić gotowca? Moim zdaniem nie, bo wykonanie jest banalnie proste i każdy kto miał w ręku lutownicę da radę te 2 kabelki polutować. Ale najlepiej zrobić tak jak ja, czyli kupić wtyczkę HSD od razu z kablem i tylko dolutować żeńskie złącze RCA do 2 i 4. Mnie wyszło kwotowo tak jak powyżej, ale w innej walucie, bo PLN Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Różnicę przeznaczyłem na zakup kamery. Minusem jest, że każdy kabel ma 2 wtyczki i ta druga zostaje. Ja akurat potrzebowałem do 2 aut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zrobiłem już 2 takie kable, więc i kolejny dam radę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Obraz z kamery uruchamia się po włączeniu wstecznego, ale też po włączeniu czujników parkowania przyciskiem. Minusem jest, że znika dopiero po przekroczeniu 8km/h, więc kamera powinna mieć zasilanie również po wyłączeniu wstecznego biegu. To można dosyć łatwo rozwiązać odpowiednim przekaźnikiem czasowym, ale jeszcze nie wymyśliłem jak włączyć zasilanie kamery po ręcznym włączeniu czujników. Poza oczywiście sterowaniem po CAN, ale to już nie moja bajka.
Stałe zasilanie też nie jest dobrym rozwiązaniem.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2018, 11:57   #33
bigtomi

Imię: bigtomi
Model: Ford Kuga mk2
Silnik: 2.0 Tdci 180PS
Rocznik: 2019

czyli tak jak na zdjęciu te piny się liczy
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu z 2018-08-22 22-36-10.jpg (23.4 KB, 196 wyświetleń)
bigtomi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2018, 13:08   #34
bigtomi

Czy trzeba włączyć coś komputerem aby działała kamera cofania i czy forscanem dam radę to zrobić
Stary 23-08-2018, 13:12   #35
boncio

Przeciwnie do ruchu wskazówek zegara to jednak tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Oczywiście, że trzeba aktywować obecność kamery. Kuga jest pochodną Focusa i C-maxa, więc Forscanem powinieneś dać radę.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg hsd.jpg (24.4 KB, 138 wyświetleń)
Stary 23-08-2018, 13:19   #36
bigtomi

Wiesz może ja aktywować tym forscanem gdzie muszę to uaktywnić
Stary 23-08-2018, 15:45   #37
bigtomi

Koledzy sprawdzam czy ja mogę podłączyć kamerę to jest z tyłu mojego wyświetlacza
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20180823_153940.jpg (91.5 KB, 302 wyświetleń)
Stary 23-08-2018, 16:03   #38
boncio

Aktywuje się tak jak wszystkie inne funkcje w BCM i kopię w IPC używając procedury serwisowej. Po prostu zmienia się ustawienie wybierając z listy rozwijanej dla odpowiedniej pozycji. Nie pamiętam dokładnego opisu dla kamery.

Bump:
Cytat:
Napisał bigtomi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy ja mogę podłączyć kamerę
Tylko oryiginalną.
Stary 23-08-2018, 16:43   #39
bigtomi

Szkoda że tylko orginalna kamera chyba że zmiana wyswietlacza
Stary 24-08-2018, 00:40   #40
jacekk015

Imię: Jacek
Model: Ford C-MAX MK2
Silnik: 1.6L Duratorq CR TC (115PS) - DV6
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford pod koniec 2014 roku zmienił sposób podłączania kamery dla wyświetlacza 5". Sygnał z kamery jest różnicowy, czyli po skrętce i w nowszych autach nie ma oddzielnego modułu kamery. W oryginale linie skrętne i kolory jak się ma czujniki generuje moduł lub BCM komunikując się z kamerą po LIN.
Oczywiście działa też z użyciem RCA.

Czy warto kupić gotowca? Moim zdaniem nie, bo wykonanie jest banalnie proste i każdy kto miał w ręku lutownicę da radę te 2 kabelki polutować. Ale najlepiej zrobić tak jak ja, czyli kupić wtyczkę HSD od razu z kablem i tylko dolutować żeńskie złącze RCA do 2 i 4. Mnie wyszło kwotowo tak jak powyżej, ale w innej walucie, bo PLN Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Różnicę przeznaczyłem na zakup kamery. Minusem jest, że każdy kabel ma 2 wtyczki i ta druga zostaje. Ja akurat potrzebowałem do 2 aut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zrobiłem już 2 takie kable, więc i kolejny dam radę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Obraz z kamery uruchamia się po włączeniu wstecznego, ale też po włączeniu czujników parkowania przyciskiem. Minusem jest, że znika dopiero po przekroczeniu 8km/h, więc kamera powinna mieć zasilanie również po wyłączeniu wstecznego biegu. To można dosyć łatwo rozwiązać odpowiednim przekaźnikiem czasowym, ale jeszcze nie wymyśliłem jak włączyć zasilanie kamery po ręcznym włączeniu czujników. Poza oczywiście sterowaniem po CAN, ale to już nie moja bajka.
Stałe zasilanie też nie jest dobrym rozwiązaniem.
Jak ktoś ma lutownicę, chęci i wiedzę to i owszem.
Tutaj proponują podpiąć kamerę pod ACC, czyli na stałe po przekręceniu stacyjki. W czym do przeszkadza?

Co do przycisku, to przycisk zwiera kabelek do masy, także to jest impuls dla przekaźnika.
Jak chcesz czytać CANa to najlepiej moduł MCP2515 z TJA1050 i czytać Arduino np. Nano przez SPI.

Nie jestem tylko pewien czy wpiąłbym coś takiego na stałe w szynę CAN, która mówi jakiemuś modułowi czy otworzyć Airbagi w razie zderzenia ;-)
jacekk015 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania