![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Aleksander
Model: Kuga
Silnik: DW10f
Rocznik: 2017
|
Szukałem, ale nic podobnego nie znalazłem, tak więc opiszę co boli mojego c-maxa.
Ostatnio zauważyłem w trakcie jazdy przy 2,0-2,5 tyś obrotów, że jak docisnę gaz to auto oprócz normalnego odgłosu turbiny, wydaje też dziwny pisk, jakby zatarta turbina, albo coś obcierało cały czas, opcjonalnie gdzieś ucieka powietrze i syczy tak głośno. Normalnie byłoby to łatwe do zlokalizowania gdyby nie fakt, że dzieje się to tylko w trakcie jazdy, na luzie zwiększając obroty dany dźwięk nie występuje, i tutaj pojawia się moje zmieszanie. Normalnie gdyby turbina była zatarta to piszczałaby w każdym przypadku, prawda? na 1 biegu sytuacja nie występuje(a przynajmniej nie zauważyłem, a jak już widziałem problem to sprawdzałem), jedynie na wyższych biegach. Odstawiłem autko do mechasa który robił mi rozrząd oleje filtry etc. ostatnio i stwierdził, że jest olej w turbinie niby i wg niego to turbina zaczyna się sypać. Ale tak po prawdzie to problem zauważyłem dopiero po wizycie w jego serwisie tydzień wcześniej. Jednakże mogło to występować już wcześniej a po prostu nie zwróciłem uwagi (klima + muzyczka). Jakieś propozycje od czego zacząć, czy to faktycznie turbina? Czy to może być wina tego że mechas coś zj... zepsuł? czy po prostu pada turbinka i czas na wymianę/regenerację? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
|
W twoim silniku jest dosc prosty dostep do turbiny. Wystarczy odkrecic rure po stronie ssacej i poruszac wirnikem. Jesli ma luz osiowy to turbina do zrobienia lub wymiany
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Aleksander
Model: Kuga
Silnik: DW10f
|
Sprawa rozwiązana, okazało się że przewód powietrza do intercoolera był źle doczepiony (a w sumie to w ogóle nie był, bo opaska luźno założona) i pod ciśnieniem zaczynał syczeć.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|