![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Aleksandra
Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2,0
Rocznik: 2001
|
Witam, mam problem z nierówną pracą silnika. Problemem jest to, że samochód jak się nagrzeje zaczyna nierówno pracować na biegu jałowym,a gdy tylko wcisnę sprzęgło zaczyna znowu pracować poprawnie dodam iż sprzęgło było wymienione. Czasem, przy puszczaniu sprzęgła i dodawaniu gazu samochód się dławi i wyskakuje błąd 'Usterka układu silnika'. Dławienie się nie trwa długo, później jedzie normalnie. Przycina się tak tylko na 1 lub 2 podczas wyjeżdżania ze skrzyżowania. Co może być przyczyną takiego zachowania samochodu?
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-09-2015
Model: Focus Mk2
Silnik: 2.0 TDCi 136km
Rocznik: 2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Już miałam czyszczony EGR, co jeszcze mogłoby być przyczyną?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-09-2015
Model: Focus Mk2
Silnik: 2.0 TDCi 136km
Rocznik: 2005
|
Z doświadczenia wiem, że czyszczenie nie daje rezultatu na długo, więc kwestia kiedy był czyszczony. Ale jeśli jesteś pewna, że to nie egr to zacząłbym od odczytania błędów komputerem. Skoro jest komunikat o usterce układu silnika, to błędy jakieś powinno pokazać. Odczytasz błędy i powinno wyjść, co jest tego przyczyną.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
W czwartek byłam na komputerze, nie pokazało żadnego błędu. Błąd pojawia się i znika. Gdy się pojawi i zgasi się silnik to po ponownym zapaleniu już go nie ma. Zapala się czasem też podczas jazdy, nie tylko przy ruszaniu z dławieniem. EGR był czyszczony na początku tego tygodnia.
A silnik pracuje mniej więcej tak [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tylko trochę mniej nim rzuca. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| silnik przerywa |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|