Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-10-2018, 13:33   #11
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Atrapa halogenu a przegląd

Cytat:
Napisał toma2005 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]
Absurd prawny polega na tym, że jeżeli na wyposażeniu samochodu masz NIEWYMAGANE ale dopuszczone prawnie oświetlenie zewnętrzne, to musi być sprawne pod rygorem niedopuszczenia do ruchu.

[...]
Witam

Elementy wyposażenia mające wpływ na bezpieczeństwo
(a do takich należy oświetlenie), mają być sprawne i nie widzę w tym żadnego absurdu

Co dziwnego w tym, że prawo wymaga aby oświetlenie pojazdu było sprawne?
To czy jest obowiązkowe czy nie, to nie ma znaczenia => oświetlenie ma być sprawne i nie ma o czym dyskutować

Kolega ma pomysły popularne pod remizą,
a Ty przekonujesz, że właściwie ma rację

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 23-10-2018 o 13:36
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2018, 14:54   #12
toma2005
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Ford Focus Mk3 TITANIUM
Silnik: 2.0 SE
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Co dziwnego w tym, że prawo wymaga aby oświetlenie pojazdu było sprawne?
To czy jest obowiązkowe czy nie, to nie ma znaczenia => oświetlenie ma być sprawne i nie ma o czym dyskutować
Nie inaczej uważam, jednak nie zrozumiałeś wcale na czym polega absurd.
Czy halogeny przeciwmgłowe przednie mają krytyczny wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego w trakcie mgły, śnieżycy lub gęstego deszczu?
Prawodawca uznał, że nie ponieważ nie są obowiązkowym oświetleniem pojazdu rejestrowanego w PL.
Jeżeli ty masz halogeny w samochodzie a twój kolega nie ma, to on jeździ spokojnie i nie martwi się o mgły i śnieżyce bo ma światła mijania. Natomiast ty, w przypadku kiedy twoje halogeny przestaną świecić to musisz je naprawić bo nie przejdziesz przeglądu, chociaż oprócz nich masz takie same obowiązkowe światła mijania jak kolega.

Widzisz, może nie zdajesz sobie sprawy z tego, że prawodawca jest bardzo niekonsekwentny, ale kiedy na wyposażeniu masz światła do jazdy dziennej, które też nie są wymagane, to za ich niedziałanie na drodze nic ci nie grozi, po prostu po zatrzymaniu przez policję, jadąc samochodem bez włączonych świateł po prostu uruchamiasz światła mijania i odjeżdżasz.

Ja też uważam, ze jeśli jest oświetlenie zewnętrzne to powinno działać, ale nie powinno się karać wycofaniem z ruchu pojazdu, w którym nie działa oświetlenie nadobowiązkowe (dopuszczone).
toma2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2018, 15:59   #13
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Krótko, jak coś jest zamontowane to ma działać.
Stąd znane są przypadki demontażu młotkiem w czasie badania na SKP elementów niesprawnych a nieobowiązkowych.

Dlatego jeśli autor ma element nieobowiązkowy a niesprawny to należy go trwale usunąć lub "zasłonić".
Dlatego nie można też montować atrap, czyli niepodłączonych elementów oświetlenia.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2018, 16:37   #14
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał toma2005 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy halogeny przeciwmgłowe przednie mają krytyczny wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego w trakcie mgły, śnieżycy lub gęstego deszczu?
Tak.
Moim zdaniem tak.
Niejednokrotnie podczas mocnej mgły, pierwsze co wyłania się z naprzeciwka to światła przeciwmgłowe.
I wiele razy mówiłem - one dla kierowcy w samochodzie (moim zdaniem) nie pomagają w niczym jeśli chodzi o widoczność.
Ale pomagają jeśli chodzi o to bezpieczeństwo, że mnie widać.

Polecam się przyjrzeć. Także w czasie ulewy, kiedy patrzysz w lusterka i dziwnym trafem nie widać xenonów które ze względu na barwę, są gorzej widoczne w takich warunkach niż właśnie żółte halogeny.

I tak - uważam, że jeśli masz halogeny, a padła Ci żarówka, to powinieneś to przed przeglądem to naprawić. A to, że w najtańszych wersjach przeciwmgielnych nie ma, to już osobny temat, że producenci jeśli mają na czym przyciąć na "bieda-edition" to tną ile mogą. To osobny temat.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2018, 08:58   #15
toma2005
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Ford Focus Mk3 TITANIUM
Silnik: 2.0 SE
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak.
Moim zdaniem tak.
Niejednokrotnie podczas mocnej mgły, pierwsze co wyłania się z naprzeciwka to światła przeciwmgłowe.
I wiele razy mówiłem - one dla kierowcy w samochodzie (moim zdaniem) nie pomagają w niczym jeśli chodzi o widoczność.
Ale pomagają jeśli chodzi o to bezpieczeństwo, że mnie widać.

Polecam się przyjrzeć. Także w czasie ulewy, kiedy patrzysz w lusterka i dziwnym trafem nie widać xenonów które ze względu na barwę, są gorzej widoczne w takich warunkach niż właśnie żółte halogeny.

I tak - uważam, że jeśli masz halogeny, a padła Ci żarówka, to powinieneś to przed przeglądem to naprawić. A to, że w najtańszych wersjach przeciwmgielnych nie ma, to już osobny temat, że producenci jeśli mają na czym przyciąć na "bieda-edition" to tną ile mogą. To osobny temat.
Jedyna rzecz w czym masz rację to percepcja, owszem światła przeciwmgłowe są stworzone do trudnych warunków. Ja natomiast dotykam absurdów prawnych. I prosiłbym doczytać. Bo z nich wynika, że jeżeli jest gęsta mgła lub gęsta ulewa/śnieżyca to kierujący pojazdem obowiązany jest włączyć światła mijania, opcjonalnie MOŻE też użyć mijania + przeciwmgłowe o ile takie ma na wyposażeniu. Czyli nawet jeżeli masz "halogeny przednie", nie musisz ich używać w trudnych warunkach, kumasz teraz absurd? Ale działać muszą.

Z tylnym światłem przeciwmgłowym jest podobnie, jeżeli chodzi o używanie. Tylne jest obowiązkowe na wyposażeniu ale nie ma obowiązku używania tego światła. MOŻNA (nie trzeba) go używać kiedy mgła, śnieżyca lub inny gęsty opad atmosferyczny ogranicza widoczność do maks. 50 m.
toma2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2019, 12:07   #16
macko030
ford::average

Imię: Maciej
Model: Ford Focus MKIII kombi
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
Rocznik: 2013

Chciałem się dopytać w temacie świateł przeciwmgłowych. Nie mam ich obecnie na wyposażeniu auta ale chciałbym je zamontować ale zamiast opcji świateł przeciwmgłowych wykorzystać je tylko do doświetlania zakrętów. Czy w takiej opcji również auto może nie przejść przeglądu?

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
macko030 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania