![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0
Rocznik: 2015
|
rozkręciłem wczoraj klapę i jest tam zamek z silniczkiem, klapa się otwiera i zamyka dobrze a wskakuje w zamku tak jak by na 1 blokadę i wtedy powinien zadziałać ten silniczek i ja dociągnąć a tego nie ma przynajmniej tak mi się wydaje że tak to powinno wyglądać
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Masz jeszcze gwarancję? Jeśli tak, to jedź do ASO i po problemie, a póki co zamknij klapę ręcznie.
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
ford::amateur
Silnik: 2.0
|
gwarancja minęła a problem został zobaczymy w poniedziałek podmienię zamki
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-06-2017
Silnik: 2.0tdci
|
Cześć. Podepnę się pod temat - u mnie z kolei klapa trzaska na końcu dość mocno, potem dociąga zamkiem. Te ostatnie 10cm jakby przyspiesza żeby trzasnąć - strasznie to hałasuje. Ktoś tu napisał wcześniej, że u niego zamyka się łagodnie.
Czy jest jakaś regulacja domknięcia klapy w sofcie którą można zaprogramować "dystans do pokonania klapy"? Być może uszkodzony czujnik? |
|
|
|
|
|
#55 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
Silnik: 2,0TDCI
|
U mnie także na samym końcu przyspiesza i troszkę trzaśnie przez to.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control |
|
|
|
|
|
#56 |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
Moim zdaniem to działa tak. Klapa zamyka się z trzaśnięciem, jest jakby efekt przyspieszenia, ale wykorzystwana jest bezwładność opadania i nie ma potrzeby dociągania. Jeśli przy zamykaniu kalpa napotka na opór (np. oprze się o bagaż) to wtedy dopiero uruchamia się dociąganie.
|
|
|
|
|
|
#57 | ||
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control |
||
|
|
|
|
|
#58 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-06-2017
Silnik: 2.0tdci
|
to ciekawe co mówisz mm32, że klapy diesla mają obciążnik, a benzyny nie. Co za różnica czy D czy PB jeśli chodzi o klapę?? U mnie (diesel) być może obciążnik powoduje ten nagły spadek klapy przy zamykaniu. Czy ten ciężarek pełni jeszcze jakąś funkcje prócz dodatkowej wagi? Może usunięcie go pomoże?
Co do tego dociągania, to chyba działa to tak, że jak trzaśnie klapą (jak u mnie na przykład), to zamek wciąż dociąga i rygluje klapę - tu dociągania nie widać, tylko słychać. Gdy przykładowo klapę zamykamy delikatnie ręką, wtedy dociąga dokładnie w ten sam sposób, z tym że klapa pokonuje jeszcze kilka mm podczas dociągnięcia. A rzeczywiście przy napotkaniu oporu (wystający bagaż lub przemieszczona półka bagażnika (jak u mnie często się zdarza) czy inny rower dziecięcy) siłownik automatycznie podnosi klapę - ale to chyba jest oczywista oczywistość. Czyli wszyscy się zgadzamy co do dociągania i odbijania myślę. |
|
|
|
|
|
#60 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
From: 29-09-2014 1.5L GTDI I4 From: 29-09-2014 With Diesel Engines
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|