Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-11-2018, 09:16   #5301
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz rację bez szału bida z nędzą przy MondeoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Na pewno jechałes tą E klasą
pisałem o jeździe a nie wykończeniu. Czytaj ze zrozumieniem. Rzeczywiście auto prawie 3 krotnie droższe i jest 3X razy lepsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2018, 12:44   #5302
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pisałem o jeździe a nie wykończeniu. Czytaj ze zrozumieniem.
Pisałeś o wszystkim na minus z wyjątkiem skórki,ja czytam ze zrozumieniem,tylko ty nie rozumiesz tego co piszesz.I skąd bierzesz informację że jest 3x droższe też nie wiem.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2018, 19:19   #5303
kaan1

Imię: Andrzej
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Po doposażeniu tych aut w kilka asystentów cena winduje się do 300 tyś. Mówimy o wielkim i ciężkim aucie z silnikiem diesla i 200 KM. Trochę głupio, jak takie auto potem zostaje w tyle za byle jakim kompaktem mającym przeciętne w segmencie 1.2-1.4 litra, który kosztuje 5 razy mniej. Kiedyś było tak, że jak ktoś tyle płacił za auto to wiedział, że ma silnik i poweru na tyle, że jakiekolwiek GTI może za nim jako tako nadąży. A teraz ? Musi oglądać smutne, tylne światła Skody Rapid 1.4 TSI za 50 tyś. To jest moim zdaniem katastrofa. Kiedyś te auta premium z bazowymi silnikami były przynajmniej trochę droższe od klasy popularnej. Jak się płaciło dwa razy tyle to i poweru było przynajmniej dwa razy tyle

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 08-11-2018 o 19:27
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2018, 09:35   #5304
mskgs
ford::advanced

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , 200-konny diesel zostaje w tyle za kompaktem z 1.4? Który za którym? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2018, 09:51   #5305
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Na mój gust to 1.4TSI 160KM objechałby taką landarę a 180KM to już na luzie. Ale nic innego mi do głowy nie przychodzi. Chyba, że z segmentu B to jest tego więcej.

Swoją drogą to jak się ogląda zdjęcia ambientowego podświetlenia w E to podaje świńskim cygańskim stylem, prosto z odpustu. Nie wiem jak to możliwe ale w rzeczywistości to wygląda bardzo ładnie.
Stary 09-11-2018, 10:45   #5306
kaan1

Cytat:
Napisał mskgs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , 200-konny diesel zostaje w tyle za kompaktem z 1.4? Który za którym? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Porównaj sobie jakiekolwiek dane techniczne. Biorę pierwszy z brzegu: Golf 1.4 TSI 140 KM 8.3 sek do setki. A ile ma taka E-classa, V90 lub A6 do setki z 180-200 KM dieslem? I co jak TSI będzie miał 150 KM-160 KM? Nie wspomnę o autach lżejszych od Golfa które są jeszcze szybsze. A realia są takie, że w praktyce gdy liczy się pierwsze kilkadziesiąt metrów i czas do 50-70 km/h to benzyna jest jeszcze szybsza. Jeżdżę na codzień dieslem 180 KM ze skrzynią ręczną i katalogowo mam 8.3 sek do setki. Ale prawda jest taka, że w praktyce przy normalnym użytkowaniu (a nie starcie z piskiem z miejsca) do 60-70 km/h zawsze zostaję w tyle za autem benzynowym mającym 110-120 KM, dopiero potem auto odzyskuje przewagę bo znaczenia nabierają Nm. A E-clasa, V90 i A6 są zresztą jeszcze cięższe i widzę że w praktycznym użytkowaniu to z kolei ja mam nad nimi przewagę

Nawet jeśli ten 200 KM diesel byłby o te 0.5 sek szybszy od Rapida czy Golfa 1.4 - to właśnie jest sedno problemu. Za 5 krotnie wyższą cenę? Kiedyś takie różnice cenowe oznaczały, że jedno auto miało 11-12 sek do setki, a drugie 5-6 do setki - i to się czuło i widziało, bez konieczności ścigania z piskiem opon i walki o 0.3 sek, które na dystansie kilkuset metrów oznacza może jedną długość auta.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 09-11-2018 o 11:26
Stary 09-11-2018, 11:47   #5307
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Pytanie co dla kogo i jakie sa "oczekiwania".

Pamiętaj, że start do 100km/h jest tylko jakiś tam wyznacznikiem.

Jeśli np. porównasz kolumbrynę na trasie, gdzie przy prędkości 60km/h obydwa auta zaczynają "lecieć" do przodu,
to ta benzynka 140KM nie ma szans z 200KM dieslem.

A jak dobijesz 120-130km/h to ta benzynka oddala się w lusterku zazwyczaj bardzo uroczo.

Kwestia co potrzebujesz w życiu.

Jeśli szukasz auta, które ma mało do setki, to ostatnio mnie nieźle zdziwiło
jak odstawiło mnie jakieś i20 bo mi się nie chciało ciągnąć i sobie w jeździe "eko" spokojnie go dogoniłem.
Nawet dzisiaj, jakieś 140konne C3?
(ciężko określić, stare to było i trochę rozpadające się)
mi odskoczyło bo przysnąłem.

Ale ta lekkość do setki nie jest moim zdaniem kryterium przy wyborze auta cieżkiego,
wielkiego które nie bije się z innymi o te sekundy do setki.

Bo można oczywiście "walczyć" ale mówimy o segmencie które świadomie odpowiada "ale po co?".
To nie są auta stworzone do tego, abyś spod świateł próbował pokazać że masz 200KM takiej Ibizie FR co ma 160KM.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2018, 12:33   #5308
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Jest wiele parametrów. Np to w jaki bezstresowy sposób samochody tego segmentu prują 200km/h albo jak przechodzą przez progi zwalniające mając po 5 wahaczy przy każdym kole. Nie da się*tego tak pomierzyć. Bo czy Mondeo jest 3x lepsze od Dacii Logan?
Stary 09-11-2018, 13:36   #5309
kaan1

Oczywiście, ale w całej tej sprawie chodzi o to czy godzi mieć się taki słaby silnik w aucie za ponad 70 tyś euro.
Stary 09-11-2018, 13:45   #5310
mskgs
ford::advanced

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Porównaj sobie jakiekolwiek dane techniczne. Biorę pierwszy z brzegu: Golf 1.4 TSI 140 KM 8.3 sek do setki. A ile ma taka E-classa, V90 lub A6 do setki z 180-200 KM dieslem?
E-klasa 2.0 194KM - 7,5... Poza tym nie wiem jakie znaczenie ma tu sprint do setki. Na autostradzie jak Golf zdechnie to taki Mercedes będzie jeszcze bez problemu jechał. Do tego będzie ciszej, wygodniej itd itd...
Zresztą to porównanie nie ma sensu, bo składowych ceny jest wiele. Silnik i moc to jedna z nich. Jest jeszcze ogólny komfort, wyposażenie, wyciszenie, ilość miejsca w środku, wykończenie, możliwości konfiguracji, skuteczność i zaawansowanie poszczególnych systemów, znaczek. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i multum innych rzeczy. Czasy, w których silnik szedł w parze z ceną, minęły. Pomijam już fakt, że nie wszyscy potrzebują tak mocnego silnika. Nie wiem, skąd jest w ogóle takie parcie na moc u nas kraju.

Ostatnio edytowane przez mskgs ; 09-11-2018 o 13:47
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania