Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2018, 15:22   #281
Kubsi1
ford::amateur

Imię: Jakub
Model: Fiesta
Silnik: 1.0
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Nowa fiesta, jaka jest?

Nie posiadam door protector, z jednej strony jest kwestia domykania się drzwi (zatrzaśnięcia), a z drugiej ich pracy na samych zawiasach. Trzeba użyć sporej siły, żeby je pchnąć, a i tak potrafią zatrzymać się w połowie zamykania.

Są to małe detale, które początkowo mogą denerwować, ale generalnie to kwestia przyzwyczajenia. Raczej nie zamierzam zgłaszać tego w serwisie - zapewne usłyszę, że ten model tak ma. Ważne aby auto było sprawne i wymagało jedynie napraw eksploatacyjnych.

Kubsi1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2018, 20:08   #282
PrzemKo80
ford::advanced

Imię: Przemek
Model: Fiesta Trend Sync
Silnik: 1.4 96km
Rocznik: 2017

U mnie w nowym aucie do regulacji były drzwi kierowcy. Widać było że nierówno szczelina. Podregulowali i teraz zamyka się ok.
PrzemKo80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2018, 22:24   #283
marcin'ek

Imię: Marcin
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 EB

Cytat:
Napisał Kubsi1
...- brzęczące coś prawdopodobnie na klapie bagażnika: mam wrażenie że to tablica rejestracyjna ...
Tez to mialem, choc w srodku nie "zarejestrowalem" tego dzwieku. Ale sugeruje szybkie odkrecenie ramki tablicy i doklejenie podobnej pianki czy czegos innego, bo telepiaca sie ramka obija sie o lakier. Umnie lekko obtarla lakier.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Stary 01-12-2018, 13:05   #284
wowo213
ford::average

Imię: Wojtek
Model: fiesta mk8

Dokładnie brzęczenie z okolic klapy to ramka rejestracji,trzeba kupić podkładkę (na stronie ford sklep jest dostępna za 20 zl chyba ) i dodatkowo to tam dociąć i podkleić

Co do zamykania drzwi zamykają się one lekko nie trzeba przykładać do tego żadnej większej siły.Jeśli ktoś musi się siłować,żeby je zamknąć to raczej powinien wybrać się do serwisu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Kubsi1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- aktualnie zauważyłem również ubywający płyn chłodniczy, w tej kwestii jestem już umówiony w ASO na diagnostykę problemu
ale ubyło go od dnia wyjazdu z salonu ,czy teraz otworzyłeś maskę i zauważyłeś,że jest poniżej minimum ?.Bo u mnie od nowości było wlane poniżej minimum w domu dolałem i nie zauważyłem,żeby go ubywało od tego czasu

Ostatnio edytowane przez wowo213 ; 01-12-2018 o 13:10
wowo213 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2018, 09:57   #285
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019

Cytat:
Napisał Kubsi1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Również jestem użytkownikiem fiesty ST-line mk8 - kupiona w maju 2018 1.0 EB 100KM. Aktualnie przebieg ok 8000 km.

Wady i zalety auta:

Zalety:
- prowadzenie: auto prowadzi się fantastycznie, przed zakupem oglądałem wiele testów, wszyscy zachwycali się nad prowadzeniem tego auta i mieli rację
- wygląd: wersja ST-line wygląda świetnie, LEDy do jazdy dziennej robią robotę
- nagłośnienie: nie mam wersji B&O, jest to wersja środkowa (chyba z dodatkowym głośnikiem) - grają super, auto jest też dobrze wyciszone więc świetnie słucha się muzyki
- cena: jak na wyposażenie, które jest oferowane to cena jest relatywnie niska
- kupiłem podgrzewanie przedniej szyby i jest to strzał w dziesiątkę, wsiadam do auta, czekam minutę, wycieraczki i wyjeżdżam, teraz z perspektywy czasu dokupiłbym jeszcze grzaną kierownicę

Wady:
- skrzypiące plastiki: zarówno obudowa ekranu na konsoli środkowej jak i drzwi pasażera z przodu skrzypią na nierównościach
- brzęczące coś prawdopodobnie na klapie bagażnika: mam wrażenie że to tablica rejestracyjna
- ciężko zamykające się drzwi: trzeba nimi walić jak drzwiami do obory, gdybym tak zamykał drzwi w moim starym 20-letnim lexusie to odpadłyby od auta
- aktualnie zauważyłem również ubywający płyn chłodniczy, w tej kwestii jestem już umówiony w ASO na diagnostykę problemu

Podsumowując - auto jest świetne do miasta, na trasie również radzi sobie bardzo dobrze, jeżeli komuś nie przeszkadzają trzeszczące plastiki (ja włączam głośno muzykę i nie słyszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), a szuka auta z tego segmentu to chyba jest to najlepszy wybór. Silnik pomimo 100 koni radzi sobie świetnie, natomiast co do moich preferencji to aktualnie chyba zdecydowałbym się na mocniejszą wersję ST.
W St-line bardziej przydało by się podgrzewanie lewarka zmiany biegów niż kierownica Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2018, 21:31   #286
Kubsi1

Cytat:
Napisał wowo213 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie brzęczenie z okolic klapy to ramka rejestracji,trzeba kupić podkładkę (na stronie ford sklep jest dostępna za 20 zl chyba ) i dodatkowo to tam dociąć i podkleić

Co do zamykania drzwi zamykają się one lekko nie trzeba przykładać do tego żadnej większej siły.Jeśli ktoś musi się siłować,żeby je zamknąć to raczej powinien wybrać się do serwisu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ale ubyło go od dnia wyjazdu z salonu ,czy teraz otworzyłeś maskę i zauważyłeś,że jest poniżej minimum ?.Bo u mnie od nowości było wlane poniżej minimum w domu dolałem i nie zauważyłem,żeby go ubywało od tego czasu
Nie wiem jaki poziom był podczas wyjazdu z salonu, w okolicach 4k km uzupełniłem do max bo było prawie min, dzisiaj przy 8k km miałem absolutne minimum i trzeba było ponownie uzupełnić.

Byłem u znajomego mechanika - robione było badanie CO2, wycieków nigdzie nie widać. Mocno kopci na biało gdy jest zimny (prawie nic nie widać przez tylną szybę), jak się nagrzeje wszystko jest ok. Wstępnie wskazał, że może to być chłodnica egr, ciekawe co powiedzą w aso..
Stary 04-12-2018, 23:10   #287
marcin'ek

Cytat:
...Mocno kopci na biało gdy jest zimny (prawie nic nie widać przez tylną szybę), jak się nagrzeje wszystko jest ok...
Przy obecnych temperaturach to raczej nic nadzwyczajnego. Pozatym jesli by sie plyn dostawal do wydechu (w jaki kolwiek sposob), to chyba by caly czas chociaz lekko dymil.
Moze jednak ktores polaczenie jest nieszczelne i gdzies pomalu ucieka.

Stary 29-12-2018, 10:20   #288
marcin'ek

Cytat:
Nie wiem jaki poziom był podczas wyjazdu z salonu, ...dzisiaj przy 8k km miałem absolutne minimum i trzeba było ponownie uzupełnić.
...może to być chłodnica egr, ciekawe co powiedzą w aso..
Kubsi1 byles w ASO, co powiedzieli? Pytam bo chyba mam podobny problem - na zimnym silniku dymi normalnie ale wczoraj po trasie gdy stanalem, to dymil wg mnie zbyt mocno jak na rozgrzany silnik. Pozatym dzisiaj widze ze poziom plynu spadl do polowy, ale ani w plynie niema sladow oleju, ani pod korkiem oleju kremowej mazi.

Stary 29-12-2018, 15:09   #289
mskgs

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -

Mi też ucieka płyn chłodniczy. Po ok. 6-7k km miałem poniżej minimum, po 4 miesoącach od tego przy 15k km musiałem znowu dolać bo spadł do minimum.
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2019, 09:51   #290
Kubsi1

Cytat:
Napisał marcin'ek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kubsi1 byles w ASO, co powiedzieli? Pytam bo chyba mam podobny problem - na zimnym silniku dymi normalnie ale wczoraj po trasie gdy stanalem, to dymil wg mnie zbyt mocno jak na rozgrzany silnik. Pozatym dzisiaj widze ze poziom plynu spadl do polowy, ale ani w plynie niema sladow oleju, ani pod korkiem oleju kremowej mazi.

Cytat:
Napisał mskgs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mi też ucieka płyn chłodniczy. Po ok. 6-7k km miałem poniżej minimum, po 4 miesoącach od tego przy 15k km musiałem znowu dolać bo spadł do minimum.
Byłem w ASO i uważają, że problemu nie ma - ten model tak ma. Uzupełnili płyn i tyle. Mam mieszane uczucia, znajomy mechanik mówił, że taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Nie widać natomiast żadnych wycieków, były robione próby CO2. U mnie olej również jest w porządku, pod korkiem brak oznak. Według niego winna może być chłodnica egr.

Od wizyty w ASO zrobiłem niewielki przebieg bo 1000km, ale ubytek jest już widoczny, robię sobie zdjęcia i porównuje. Auto zawsze badam w tym samym miejscu na zimnym silniku.

Czytając opinie o Fordowskich ASO, mając już samodzielnie przyjemność skorzystania z ich usług oraz słysząc opinie innych klientów gdy czekałem w salonie na mechanika doszedłem do wniosku, że naprawę wykonam we własnym zakresie. Przy 10000km wymieniam olej i filtry, przy okazji poproszę aby zajęli się tym problemem. Gdy uda się naprawić dam znać co to było.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania