Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-01-2019, 21:57   #1991
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Czas się rozglądać - opony na lato i ...

Opory toczenia zależą od wielu czynników: nawierzchni, typu mieszanki, układu bieżnika, ciśnienia, szerokości. Akurat szerokość nie jest najważniejszym z nich.

A co do szerokości i kolein to nie da się*doradzić. Zależy od producenta. Jedni określają szerokość (np 225) po szerokości bieżnika mającego kontakt z podłożem. Inni producenci mierzą całą oponę razem z rantem ochronnym. Kij wie co dostaniesz bo modele co roku wychodzą nowe. Poza tym 225 to jest wąska opona. Nie zapominaj, że S-Max waży z kierowcą i paliwem więcej niż 1800kg i to nawet goły 2.0 duratec. Wpis w dowodzie to jakieś mrzonki. Ford chętnie podaje tam 'curb weight' mierzoną po Fordosku czyli najuboższej, najsłabszej wersji absolutnie bez płynów ustrojowych i pewnie bez drugiego rzędu foteli a i tak rozmija się z prawdą.

Stary 12-01-2019, 22:06   #1992
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedni określają szerokość (np 225) po szerokości bieżnika mającego kontakt z podłożem. Inni producenci mierzą całą oponę razem z rantem ochronnym.
Żaden producent tak nie mierzy. Pierwsza liczba to zawsze szerokość całej opony (po zamontowaniu na obręcz). A że teraz jest trend eko, to w tych oponach "A" kant jest bardzo ścięty, co daje szerokość opony jak dawniej, a bieżnik węższy.

Mierzyłem kiedyś sam szerokość kontaktu z podłożem dla dwóch rożnych opon 205 na tym samym aucie i tej samej osi. Dla jednej to było 190, a dla drugiej tylko 175. Ta druga była bardziej eko na etykiecie.

Im wyższy profil, tym większa różnica w szerokości bieżnika pomiędzy oponami różnych producentów i rożnego przeznaczenia (na przykład toyo r888 ma szerokość bieżnika niemal taką samą jak całej opony, a gy efficientgrip będzie zawsze sporo węższa).

Ostatnio edytowane przez weuek ; 12-01-2019 o 22:23
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2019, 23:16   #1993
CasualLounge
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 145KM
Rocznik: 2008

Panowie, źle myślicie. Szerokość nie zależy od producenta opony lub tego jak on ją mierzy, tylko od modelu. W swoim Passat B6 miałem lato/zima Goodyear. Zimowe miały proste boki, a letnie były wypłukłe (Eagle F1 - profil areo). Np. Michelin PilotSport 3 są zawsze ścięte, niezależnie od szerokości opony - zawsze przy bieżniku są węższe i rozszerzają się ku feldze.

PS. Ja nie chcę laboratoryjnych wyliczeń jak szerokość opony wpływa na prowadzenie. Jestem pospolity i przyjmijmy, że zawsze szersza opona to większe spalanie i problem w koleinach.
CasualLounge jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2019, 23:52   #1994
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Ja jeżdżę na oponach 225/55/17 i jestem bardzo zadowolony. Żadna plomba mi jeszcze to nie wypadła.
Ale skoro nie chcesz słuchać, to pozostaje właściwie napisać - rób co chcesz.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2019, 10:06   #1995
CasualLounge

-Parch- ja zadałem pytanie: "Czy zamiast 225/50 mogę zastosować 215/50? Lub czy nawet zmieściłaby się 215/55?", a nie "Panowie przekonajcie mnie do rozmiaru 225/55"...
Stary 13-01-2019, 10:21   #1996
M_A_X_A_M

Model: S-Max
Silnik: 1.6 SCTi
Rocznik: 2012

Odpowiedź masz w innym temacie, w którym pytałeś o to samo.
Wystarczy wklepać dane opon do dowolnego kalkulatora zamienników opon.
Stary 13-01-2019, 10:45   #1997
CasualLounge

Właśnie próbowałem, ale wyskakiwały mi wszystkie konfiguracje, w tym wszystkie inne 16" 18" 19", ale nie te o których piszę w poście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki za pomoc.
Stary 13-01-2019, 10:49   #1998
M_A_X_A_M

Model: S-Max
Silnik: 1.6 SCTi
Rocznik: 2012

Na przykład na oponeo masz kalkulator, w którym podajesz parametry opony wzorcowej i tej, której chcesz użyć jako zamiennika.
Zwrotnie otrzymujesz jej wymiary. Formalnie opona może się różnić średnicą zewnętrzną o nie więcej niż niecałe 2%, przy czym raczej w dół.

Jak już Ci pisałem, 215/55R17 jest wymiarowym dokładnym odpowiednikiem oficjalnie homologowanych przez Forda 235/45R18 i 215/60R16, z tym że sama homologowana do S-Max'a nie jest.

Ostatnio edytowane przez M_A_X_A_M ; 13-01-2019 o 10:51
M_A_X_A_M jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2019, 10:50   #1999
redo444
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Ford S Max
Silnik: Diesel 163 km
Rocznik: grudzień 2011

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja jeżdżę na oponach 225/55/17 i jestem bardzo zadowolony. Żadna plomba mi jeszcze to nie wypadła.
Ale skoro nie chcesz słuchać, to pozostaje właściwie napisać - rób co chcesz.
Opona o tym rozmiarze ma większą średnicę niż wzór fabryczny 215/60/16. Co za tym idzie, ruszanie i rozpędzanie jest trudniejsze i bardziej obciąża np. sprzęgło. Start do wyprzedzania od 80 km/h sprawia kłopot, bo samochód nie wkręca się zwinnie w obroty. Proponuję rozmiar dla koła nieco mniejszy np: 215/55/16, albo 225/50/17 Fulda ( Fuldy dodatkowo parę deko niższe niż inne marki tego rozmiaru ). Czuć od razu, że auto "idzie" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))

Ps. Rozmiar 225/50/17 tylko na równe nawierzchnie ( na koleinach, nierównościach trzeba trzymać kierownicę dodatkowo kolanami )
redo444 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2019, 11:10   #2000
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Z całym szacunkiem @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , ale większych bzdur w tym wątku, to jeszcze nie czytałem.

Ja jeżdżę na oponach letnich 225/55/17 i oponach zimowych 215/60/16. Nie zauważam żadnej różnicy w prowadzeniu auta po zmianie kół. Nie zauważam żadnej różnicy w komforcie jazdy po zmianie kół.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania